Sådan får du en pæn og sund hud

En pæn og sund hud følges oftes ad, da den pæne hud typisk er et udtryk for de generelle sundhed. Det er derfor vigtigt at prioritere en god hudplejerutine.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Topsund.

Start en hudplejerutine

Hvis du ikke allerede har en hudplejerutine, er det en god idé at vænne dig til at passe på din hud både morgen og aften. Det behøver ikke at være særligt omfattende eller tidskrævende, hvilket er to grunde til, at nogle aldrig kommer igang.

Find en mild og naturlig ansigtsrens eller sæbe du kan have stående inden for rækkevidde. Hver morgen, inden du starter dagen, og hver aften, inden du går i seng, skyller du dit ansigt i varmt tempereret vand, så porerne i huden åbner sig. Herefter vasker du dit ansigt med sæbe. Til sidst skyller du efter, og du er klar til dagen eller dynen. Det tager højst 5 minutter.

Øg dit indtag af kollagen

Kollagen er et protein, der den seneste tid har fået meget opmærksomhed for den positive virkning på at mindske alderstegn og gøre huden naturligt pænere. Med alderen falder vores naturlige produktion af kollagen. Dette sker, når vi er 25-30 år og herefter falder produktionen markant. Det er derfor essentielt at øge dit indtag af kollagen.

Du kan få hudplejeprodukter med kollagen, men kollagen har især sin virkning indvortes, hvorfor du bør kigge efter et kosttilskud i form af enten kapsler eller pulver. Du skal tage mindst 3-5 gram kollagen om dagen i op til 6 måneder for at se resultater. De fleste ser dog positive forskelle allerede inden for den første måned.

 

Minimer dit forbrug af makeup

Makeup er netop det alternative valg til, udadtil, at sende signaler om en pæn hud. Men sandheden kan være en anden under laget, og selvom det er muligt at skjule, kan det være, at du derhjemme går rundt og er ked af din urene hud.

Du bør derfor overveje at mindske dit forbrug af makeup og lignende skønhedsprodukter. Når du påfører huden makeup, lægger du et lag over hudens naturlige porer, så huden hverken kan ånde eller danne naturligt og gavnligt fugt.

Ved at mindske dit forbrug, sørger du for, at din hud kan opretholde en naturlig balance gennem dagen. Dette kombineret med en hudplejerutine samt sunde tilskud, sunde kostvaner og et regelmæssigt væskeindtag, vil sikre dig de optimale forhold for en sund hud.

Og husk, at du aldrig må gå i seng uden at fjerne din makeup først.

Anvend naturlige olier

Når huden holder sig naturligt sund, danner den fedt for at fugtiggøre huden, så den ikke udtørrer. Når du sveder, er det eksempelvis hudens naturlige måde at undgå at den udtørrer på grund af den varme sol.

Vi har alle forskellige hudtyper. Nogle har hud, der producerer meget fedt og andre har tør hud. Uanset hudtype kan det være en god idé at supplere din hud med en naturlig olie. Olien er med til at påføre huden fugt, så den trives og holdes sund. Olier kan have den virkning med tiden at fremhæve den naturligt sunde glød i huden.

Du kan også få olier med naturlige dufte, hvilket rent æstetisk kan føles behageligt for dig at påføre og have på i løbet af dagen.

Det er altid vigtigt at huske på at massere olien grundigt ind i huden, til olien er absorberet, da et for tykt lag, ligesom med makeup, vil forhindre hudens porer i at ånde naturligt.

Brug solcreme året rundt

En stor synder i forhold til at skade huden er solen. Solen kaster nogle afsindigt stærke og farlige stråler, som skader hudens lag. Derfor bør du beskytte din hud mod de farlige stråler året rundt, også på grå regnvejrsdage.

Mange forbinder en mørk kulør og en solbrun hud som noget sundt. Kroppen har fået en masse D-vitamin og huden stråler af ferie og afslapning. Men solens stråler har langt flere negative effekter på din hud. Den bliver hurtigere rynket og får aldringstegn, huden udtørrer, du risikerer hudkræft, du kan få permanente solskader og misfarvninger og meget andet.

Du skal derfor beskytte dit ansigt med en god solcreme med en solfaktor (SPF) 15 eller 30. Sørg for at solcremen indeholder både UVA+ UVB beskyttelse.

Få en god nattesøvn og undgå stress

Sover du dårligt om natten, eller får for lidt søvn? Så er det måske på tide at ændre det, hvis du vil forbedre din huds sundhed. Søvn har nemlig en kæmpe effekt på huden, og får vi ikke søvn nok, så vil det kunne ses i form af, at huden ældes hurtigere og heler dårligere.

Huden bliver generelt i dårligere stand, når vi ikke får den rette mængde søvn. Huden mister sin elasticitet, får flere linjer i form af rynker samt pigmentfejl. Hud der mangler søvn, tager også mere skade af UV-strålerne fra solen.