Citronolie

Citronolie

Citronolie kan bruges til mange forskellige formål, og det har vist sig at være yderst effektivt på flere fronter. Vi vil bl.a. komme ind på hvordan citronolie kan være med til at mindske dit stressniveau.

Citronolie har en let duft, som er direkte sammenlignelig med duften af friskrevet citron. Produktionen af citronolie foregår ved koldpresning, og der går mellem 25 og 30 citroner til 10 mL citronolie. De primære producenter af citronolie er ofte fra Californien og Italien.

Citronolie benyttes desuden i flere forskellige opskrifter og er efterhånden en vidt benyttet og veldokumenteret olie, som har gode effekter. Om du finder TV2’s opskrifter eller noget andet, er citronolie en del af flere opskrifter.

Når du indtager citronolie, vil du opleve en opløftende og rensende sensation. Hvis du går rundt med nogle negative følelser, kan disse erstattes af den glædelige atmosfære af frisk- og renhed, som citronolien giver.

Citronolie benyttes bedst på en af to måder. Du kan enten benytte det ved at sprede duften ud i rummet. Det giver god mening at benytte citronolie i et travlt kontormiljø, da det ikke blot indirekte påvirker arbejdsmiljøet, som direkte påvirker de ansattes arbejdsindstilling.

Et japansk studie fandt, at skrivefejl faldt med 54%, da de begyndte at benytte citronolie i rummet. Ikke at det definitivt indikerer, at citronolie hjælper din arbejdsplads, men i visse tilfælde kan det gøre underværker.

Citrontræer er stedsegrønne og velduftende. Det er netop denne duft af friskhed, du kan forvente, når du køber citronolie. Citron menes at stamme Kina, men det blev blev dog først rigtigt kendt i det sydlige Europa omkring det 16. århundrede.

Hvilke effekter har citronolie?

Der findes adskillige gode virkninger ved at benytte citronolie. Citron i sig selv er en stor del af flere antiinflammatoriske kostplaner, og derfor er det efterhånden vedtaget, at citron er et vidunderprodukt. Citronolie er i virkeligheden blot koncentreret citron, og det kan bruges på forskellige måder.

Hvad skal du vide om citronolie?

Citronolie er et naturligt fremstillet produkt, og du kan finde mange produkter, som ikke indeholder andet end naturlige ingredienser. Desuden kan du finde mange gode opskrifter, som alle indeholder citronolie.

De fleste opskrifter, du finder med citronolie, er en del af bestemte livsstile. Ja, det skal selvfølgelig uddybes.

Hvis du blandt andet leder efter antiinflammatorisk kost, som har mange gode effekter og virkninger, vil du ofte kunne finde citronolie som en del af det. Desuden har forskningen gennem de seneste år endelig forstået budskabet, som har været på manges tunger – hvis man benytter citronolie, har det god effekt.

Nogle af de personer, der har levet meget på antiinflammatorisk kost, bekræfter, at citronolie som ingrediens bekæmper udmattelse, hjælper på depression giver ren hud, dræber harmfulde virus- og bakterierelaterede sygdomme og reducerer inflammation.

Hvis du vil vide mere om effekterne, skal du læse videre under produktlisten.

Hvilket citronolie produkt skal du købe?

Ligesom med andre olier så er der også forskellige citronolier til forskellige formål. Der er nogle citronolier, som egner sig godt til aromaterapi, mens der er andre citronolier, som egner sig godt til uren og fedtet hud. Vi har fundet nogle gode citronolie produkter, som vi har samlet på listen herunder.

Hvad skal du vide om citronolie?

Citronolie er et naturligt fremstillet produkt, og du kan finde mange produkter, som ikke indeholder andet end naturlige ingredienser. Desuden kan du finde mange gode opskrifter, som alle indeholder citronolie.

De fleste opskrifter, du finder med citronolie, er en del af bestemte livsstile. Ja, det skal selvfølgelig uddybes.

Hvis du blandt andet leder efter antiinflammatorisk kost, som har mange gode effekter og virkninger, vil du ofte kunne finde citronolie som en del af det. Desuden har forskningen gennem de seneste år endelig forstået budskabet, som har været på manges tunger – hvis man benytter citronolie, har det god effekt.

Nogle af de personer, der har levet meget på antiinflammatorisk kost, bekræfter, at citronolie som ingrediens bekæmper udmattelse, hjælper på depression giver ren hud, dræber harmfulde virus- og bakterierelaterede sygdomme og reducerer inflammation.

Hvis du vil vide mere om effekterne, skal du læse videre her.

Kan reducere angst og depression

Du har med garanti bemærket det – citronduft er en del af mange forskellige rengøringsprodukter. Det er ikke tilfældigt! Du føler dig mere afslappet i eget hjem og kommer i bedre humør af duften af citron.

Selvølgelig er du direkte påvirket af at have ryddet op og gjort rent, hvilket giver en tilfredsstillelse, men den egentlige duft af citron spiller med garanti en rolle i den afslappende følelse.

I 2006 fandt et studie, at citronduften i citronolie var et stærkt middel til at påvirke de mus, der var en del af forsøget.

Citronolien i forsøget påvirkede musene, så de var mere rolige, afslappede og deres humør blev bedre. Desuden var musene ikke stressede, efter de havde fået citronolie ind i deres bur.

Samme studie bekræftede samtidig, at citronolie var det bedste middel til at bekæmpe stress – langt mere effektivt end lavendel- eller rosedufte.

Kan helt fjerne kvalme

Kvalme og opkast er to typiske oplevelser, gravide kvinder erfarer. Særligt i det tidlige stadie af graviditeten.

Der er gode grunde til at tro, at citronolie kan fjerne – eller som minimum formindske – symptomerne.

I 2014 testede National Institutes of Health effekten ved inhalering af citronolie under graviditet og fandt, at det havde stærkt dæmpende kvalmeoplevelser. 

100 gravide kvinder var en del af forskningsforsøget, som omhandlede aromaterapi med citronolie, og resultatet bekræftede, at det nedsatte kvalme og opkast markant.

Smertelindring og sund hud

Ja, du læste selvfølgelig rigtigt. Sund hud! Mange cremer og andre produkter indeholder også citronolie, og det er der gode grunde til. Nyere studier viser, at citronolie har effekt på flere typer af bakterier. Heriblandt stafylokokker og E. coli. 

Det betyder selvfølgelig, at citronolie er godt til at rense små sår, hvilket man blandt andet kan se, hvis man er hårdt ramt af hudsygdomme. Derfor er citronolie også en del af mange ansigtscremer.

Desuden viser resultater fra andre forskere, at citronolie kan påvirke sår, så bakterier ikke kan overleve, og det kan desuden modvirke inflammation ifølge et studie fra 2017. 

Samtidig lindrer citronolie smerter. Det benyttes til tider i aromaterapi som naturlig smertelindring.

De antistress- og antidepressive effekter, som citronolie indbefatter, hjælper os med at forstå vores smerte uden at panikke. Det lyder måske lidt underligt, men et studie fra 2014 viser, at mus reagerede anderledes på de smerterelaterede stimuli, der påvirker hjernens opfattelse af dem.

For helt at af- eller bekræfte, hvordan citronolie påvirker menneskers oplevelse af smerte, skal vi dog have langt mere forskning på banen, men resultatet tyder dog på, at citronolie har en effekt – som minimum på dyr i hvert fald.

Gør dig opmærksom og modvirker akne

Det gør dig mere opmærksom, og det gør det nemmere for dig at koncentrere sig. Som om det ikke var nok, at det gør dig i bedre humør, øger det også din hjernefunktion.

Et mindre studie, som blev foretaget i en 4. klasse, der deltog i sproglig undervisning i et klasselokale, beviste, at citronolie påvirkede dem, der havde haft citronolie i lokalet, så de endte med et bedre eksamensresultat.

Ud over de mentale effekter, påvirker citronolie selvfølgelig også fysikken, og det kan hjælpe dig med at komme af med akne. Citronolie virker dog på mange forskellige hudproblemer, men vi vil dog fokusere på akne her.

Når citronolien bliver fortyndet og benyttet overfladisk, kan det dræbe bakterier, som potentielt er fanget i porer og under huden, hvilket kan være årsag til disse udbrud.

Desuden påvirker de antioxidanter og det høje indhold af C-vitamin din hud, så den bliver mere klar og ren, fordi en rensning af huden med citronolie kan frigøre de døde hudceller kan være fanget i enten hårsække eller porer.

Da citronolie har helende effekter, kan du ofte opleve den bonus, at det giver hurtigere helbredelse fra de udbrud af akne, man kan opleve.

Bivirkninger

Ligesom de mange andre essentielle olier i citrusfamilien har citronolie ikke nogle større bivirkninger, hvilket gør, at det er sikkert til brug. Desuden er citronolie sikkert til brug for gravide kvinder og babyer over tre måneder.

Der er dog visse studier, der viser, at citronolie kan gøre ens hud mere sensitive for irritation fra solen, så det er en god idé at undgå sol, hvis du lige har benyttet citronolie.

Denne type af irritation kaldes fototoksicitet, og det ses typisk ved, at det kan give midlertidig rødme. Desuden kan man opleve en rå brændende følelse på huden, hvis man får sol umiddelbart efter brug af citronolie.

Du kan typisk undgå allergiske reaktioner ved at fortynde en essentiel olie, du gerne vil bruge, og foretage en såkaldt “patch test.” Det betyder helt præcist, at du tester det på et lille område af din hud, inden du smører det på hele kroppen eller i ansigtet. Det er altid en god idé at teste, inden man benytter en creme, balsam eller olie, inden man benytter den på større områder.

Citronolie er dog ikke blevet sikret til brug på dyr. Nogle essentielle olier kan have toksiske effekter, når det enten inhaleres eller indtages af dyr. Tænk over, hvor du placerer din citronolie, hvis du holder husdyr, da det kan have fatale konsekvenser for dem, hvis de får fingrene – eller poterne – i det.

Hvordan bruger du citronolie?

Du kan bruge det på en sikker måde ved at tynde citronolien op eller smøre det på overfladisk. For at fortynde, skal du tage tre eller fire dråber citronolie i en fortynder, som du selv bestemmer. Vær sikker på, at du sidder i et lokale eller område, hvor der er god luft og gode muligheder for udluftning.

Du skal benytte citronolien som supplement, og du skal vælge en bærerolie. Denne bærerolie gør, at citronolien kan lægges direkte på huden uden at gøre skade. Bærerolien er nemlig ikke-ætsende, mindre konceret olie, der ikke skader det ydre lag af din hud.

Derfor skal du tynde din olie op. Det gør du på en sikker måde ved at tilføje ca. 35 dråber citronolie til 100 gram bærerolie. En typisk bærerolie er enten mandelolie, jojobaolie eller kokosnødolie. Essentielle olier er ikke kvalificerede som fødevarer og er derfor ikke testet til formålet. Citronolie indeholder ustabile elementer, som betyder, at de kan oxidere og over tid blive dårlige. Sørg derfor for, at du overholder udløbsdatoen.

For din egen sikkerheds skyld, skal du derfor lade være med at indtage essentielle olier. Dog kan citronolie benyttes i forskellige former for madlavning, men du skal sørge for, at den olie, du køber, er en del af fødevarerne enten i supermarkedet eller andre steder. Dette vil dog fremstå af varedeklarationen.

Hvad får du så ud af det?

Citronolie er en antiinflammatorisk og antimikrobiel ingrediens, som kan hjælpe dig med bedre humør, finde mental klarhed, reducere stress og meget mere. Der findes masser af fordele ved at benytte citronolie, og men det er vigtigt, at du ved, hvad du laver.

For du skal huske! Selvom et produkt er blevet navngivet “naturligt” – er det ikke nødvendigvis uden bivirkninger. Du må aldrig lægge citronolie direkte på huden uden en bærerolie, og du skal aldrig indtage nogle essentielle olier!

Og du skal selvfølgelig også huske, at citronolie – og andre essentielle olier for den sags skyld – ikke er en erstatning for medicinsk, lægelig behandling, men de kan sagtens bruges som et supplement til din kost og dine rutiner.