Hampefrøolie virkning - Hvorfor skal jeg bruge det?

Hampefrøolie

Hvad er hampefrøolie?

Hampefrøolie er én af de særligt omtalte helsekostolier. Det er ikke er så mærkeligt. For selvom det i sær er olieudtrækket, CBD, der har været særligt omtalt i den seneste tid, så er den gode gamle version i Helsekostens køledisk stadig ligeså vigtig.

Bare for at slå det fast, indlægget her omtaler den ”almindelige” hampefrøolie, der hverken indeholder CBD eller den euforiserende THC – hvis du skulle være i tvivl.

Hampefrøolie er (alleroftest) koldpresset olie fra hampefrøene – og er altså en vegetabilsk olie. Olien presses helst i en mørk og sikker atmosfære, således ilt og lys undgås. På den måde undgås det, at der sker skader på den færdige hampefrøolie, som du netop finder i den mørke glasflaske i butikken. Det skal nævnes, at olien ligeledes, igen alleroftest, bundfældes og filtreres, så du, som forbruger, er sikret en olie af meget høj kvalitet. For at sikre, at du netop får en god olie med hjem, bør du være opmærksom på at vælge en uraffineret, raw/rå og koldpresset variant. Fordi olien naturligt har en så god og sund sammensætning af olier, vil den hurtigt omdannes til dårlige, usunde olier ved opvarmning.

Olien bør dufte og smage friskt af en blanding af græs og nødder.

Hampefrøolie, der er propfyldt med særligt E-vitamin, beta-karoten, kalk, magnesium, kalium, jern, zink og fosfor.

Olien indeholder næsten udelukkende de gode flerumættede fedtsyrer, med et omtrent forhold på 1:3 mellem omega-3 – og omega-6 fedtstofferne. Det anbefales, at man netop forsøger at ramme i forhold omkring dette – generelt. Noget, der især har været omtalt som svært i vores verden den dag i dag, hvor omega-6, på godt og ondt, befinder sig i utroligt mange fødevarer.

Hampefrøolien kan hjælpe os godt på vej mod en god balance i vores indtag af fedtsyrer.

Alt efter dit behov, kan du altså ramme utroligt mange områder af både krop, sind og sjæl med denne olie – hvad enten du spiser den som et kosttilskud eller putter den på huden for ekstra glød og styrke.

 

Hampefrøolie – disse anbefaler vi: 

hampefrøolie guide

Hampefrøolie til huden

Hampefrøolie kan med fordel bruges til huden. Det kan specielt, fordi den er rig på mange gode næringsstoffer. E-vitamin er en antioxidant, der beskytter huden. Den hjælper med at reparere, hele  og genoprette huden, både i sin fine overflade, men også, hvis du decideret har ar, sår eller rifter. Derudover indeholder den en smule beta-karoten, der kan være med til at øge produktionen af melanin – kroppens egen, naturlige form for solcreme. På den måde kan man altså forberede huden på solens skrappe stråler, selvfølgeligt aldrig uden den traditionelle solcreme.

Oliens gode sammensætning af olier er helt ideel til både fedtet hud, uren hud, tør hud og moden eller ældre hud.

Læs også:

Fedtet hud

Starter vi med den fedtede og urene hud, handler det ofte om, at huden mangler fugt. Den hungrer efter olie med det resultat, at den overproducerer af hudens egen naturlige olie. Det tilstopper porrerne, hvorved huden bliver meget skinnende og måske danner bumser. Ved at rense ansigtet to gange dagligt med en mild vask og bagefter påføre et tyndt lag af hampefrøolien, skabes fugt uden at tilstoppe porrerne. Nogle finder det rarest at afslutte med den sædvanlige creme, således olien bliver en slags serum – men det behøves slet ikke.

Tør og sensitiv hud

Hampefrøolie kan også bruges tør hud eller sensitiv hud. Det skyldes især indholdet af E-vitamin og zink. Døjer du med rødmen og skællende hud, vil disse næringsstoffer hjælpe med at reparere og styrke. Igen skal oliens sammensætning af fedtsyrer igen nævnes, idet de sørger for at give denne gode, lette og absorberende fugt.

Moden og ældre hud

Til moden og ældre hud er der også fordele ved brug af hampefrøolie. Igen takket være ovenstående næringsstoffer, vil man kunne mindske fine linjer. Nogle oplever mere glød, ensartethed og en mindskelse af synligheden af rynker.

På kroppen 

På kroppen vil hampefrøolien særligt gøre gavn på sår, ar og rifter, men de tørre vinter – eller sommerben ville også blive glade for den ekstra pleje og forkælelse.

Huden på hænder og fødder, særligt omkring neglene vil ligeledes styrkes. Herved kan neglerødder og rifter mindskes. Hampefrøolien fungerer altså perfekt som et af de første trin i en hjemmelavet manicure eller pedicure, der eventuelt kan afsluttes med et lag plantebaseret neglelak.

Øjenbryn og hårspidser 

Øjenbryn og hårspidser plejes med styrke, når du giver det en smule hampefrøolie. På brynene kan du lade olien sidde natten over. Det vil fremme hårvækst og styrke de nye hår. I spidserne eller i hele håret, kan olien bruges som en del af stylingsrutinen eller en hårkur, som du lader sidde natten over. Her må rødderne også gerne få, men håret vil blive fedtet ved dette, hvorfor du bør regne med at skulle vaske håret med shampoo et par gange efterfølgende. Olien fungerer godt som styling, enten til fremhævelse af krøller eller beskyttelse mod varme fra fx føn eller glattejern. Kram håret med olien fra midten og nedefter.

Det bør atter understreges, at både hud og hår er forskellig, hvorfor det ikke er alle, der har gavn af hampefrøolie i ansigt og hår. Giv det en chance en uge til to, førend du vurderer resultatet. Vær særligt opmærksom på meget fint eller tyndt hår samt sensitiv hud.

Hvordan smager hampefrøolie?

Hampefrøoliens smag og duft afslører dens kvalitet. Den bør være frisk og nøddeagtig. Og, når du nu alligevel er i gang med at smage – kan du roligt fortsætte dagligt. Mange bruger nemlig hampefrøolien som et kosttilskud. Det er vigtigt at være opmærksom på at få nok af de essentielle fedtsyrer – de flerumættede fedtsyrer, som hampefrøolien netop, i høj grad, indeholder. Det er det, fordi disse fedtstoffer netop er essentielle. Det betyder, at kroppen ikke selv danner dem, og vi er altså nødt til at hjælpe den ved at tilføre det i kosten som et kosttilskud.

Flerumættede fedtsyrer, omega-3 og omega-6, har utroligt mange funktioner i kroppen.

Omega-3 er særligt vigtig for alle indre organer, led og muskler, i form af EPA. Omega-3 spiller også en meget stor rolle i hjernen, i form af DHA. Omega-6 er særligt vigtig for hår, hud og negle. Som nævnt tidligere kan man godt få for meget af disse fedtsyrer, men det er meget sjældent, at vi får for meget omega-3. Den er relativt svær at få gennem fødevarer, men altså utrolig vigtigt, og når vi nu ikke kan danne den selv – er det helt ideelt som kosttilskud.

Omega-6 er derimod ret let tilgængelig, i form af stegeolier, nødder, avocado, kerner mv., hvorfor mange indtager, hvad der svarer til den høje ende. Det er måske godt for et langt, tykt hår, men det kan også medføre en række sundhedsskadelige følgevirkninger. Derfor er det altså værd at være opmærksom på, og her er hampefrøolien netop en af de ting, som du kan række ud efter – mod et sundere indre og ydre.

Igen bør du vælge en rå/raw, raffineret, økologisk og koldpresset hampefrøolie. Det er ikke, fordi det lyder finere, men simpelthen, fordi det er en bedre olie. Her er det bedste kun godt nok. Dårligere olier er ofte billigere, men vil altså ikke give dig nogen gevinst på den lange bane. Ovenfor er der listet et udvalg af gode olier – måske du kan finde en, der passer dig.

Olien kan godt harske, men det sker kun, hvis den udsættes for meget sollys, varme eller simpelthen er blevet for gammel. Olien skal opbevares køligt og mørkt. Efter åbning holder den sig allerbedst i køleskabet.

Hampefrøolie dosis

I ansigtet, på kroppen og håret behøver du kun et let, lille lag.

Som kosttilskud anbefales det mellem 1-3 spsk. – og her må du vurdere, hvorledes du ellers ligger sundhedsmæssigt. Kniber det generelt meget med indtaget af omega-3 gennem fødevarer, vil en højere dosis klart være at overveje. Mangel på de essentielle fedtsyrer kan vise sig ved tør hud, knækkende hår, bløde negle, søvnproblemer, opmærksomhedsproblemer, humørsving eller andre tegn på psykiske ubalancer.

Hampefrøolie bivirkninger

Du kan altid rådføre dig med din læge, hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt et kosttilskud passer til dig.

Hampefrøolie er et helt naturligt produkt uden alvorlige bivirkninger. Nogle oplever fx, at olien kan påvirke mave og fordøjelse. Er du særligt sensitiv eller indtager du medicin, skal du være opmærksom på, at hampefrøolien kan hæmme eller styrke virkningen af medicinen. Fx kan hampefrøolien have en blodfortyndende effekt, således blodet tyndes yderligere, hvis du får blodfortyndende medicin.

  • Naturli
  • Livv
  • Sund Forskning