Olie til hår og hud

Ricinusolie og olier til hår og hud

Ricinusolie og andre olier har længe været anvendt til pleje af hud og hår. Forskning har længe søgt efter planteoliernes unikke egenskaber til kosmetisk og medicinsk anvendelse. Læs nedenfor hvilke olier der er bedst til hvad, og hvilke vi anbefaler.

Castor olie til håret

Castor olie til håret og huden er de senere år, specielt i udlandet blevet et populært naturligt hjælpemiddel til hårvækst, tykkere hår/øjenbryn og problemer med hovedbunden. Det har ikke været muligt at finde dokumentation omkring dens evner til hårvækst. Der er dog mange der skriver, at håret vokser hurtigere, bliver tykkere og mere fyldigt ved brug af denne olie. Læs mere om hårtab og behandling i menupunktet “rosmarinolie” mod hårtab.

Sikkert er det at olien tilfører håret fugt, og giver det et glansfuldt udtryk. Andre olier har også vist fantastiske egenskaber til pleje og behandling af hud og hår. 1 Læs mere nedenfor.

Ricinusolie – godt for hår og hovedbunden?

Castor oliens antibakterielle og antivirale egenskaber kan desuden være en effektiv kur mod hovedbunds infektioner, også kaldet follikulitis. 2 Follikulitis er en purulent betændelse i en eller flere hårfollikler (hårsække). 3

Det unikke høje indhold af ricinussyre i ricinusolien/castor olien er med til at forbedre blodcirkulationen i hovedbunden, og sikrer derved en bedre ernæring for hårsækkene. Hermed en langt sundere hovedbund og flottere hår.

Ricinussyre bidrager også til opretholdelse af en sund pH-værdi i hovedbunden. Castor olie er endvidere rig på antioxidanter, der støtter keratin i håret. Læs om andre olier gode for hår og hovedbund længere nede.
Vi anbefaler følgende ricinusolier:

Castor olie 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk
Ricinusolie, økologisk, 100% ren. 100 ml i plastflaske. Pris 55,- Køb her
Køb økologisk Castor Olie, ricinusolie fra castorolie.dk
Ricinusolie, Øko, 100% ren, koldpresset. 100 ml glasflaske. Pris 50,- Køb her
Ricinusolie eller castor olie 30 ml. Mere på castorolie.dk
Ricinusolie, øko, 100% ren. 30 ml i glasflaske. Pris 60 kr. Køb her

Hvordan får du et sundt og flot hår med castor olie?

Der findes utallige opskrifter på nettet til hvordan, du laver den bedste olie til et flot og sundt hår og hovedbund. Castor olie til håret er særlig velegnet til at blødgøre, bevare fugt og styrke dit hår og hovedbund. Derfor vil særligt folk med tør hovedbund og hår have gavn af castor olie, men olien er også ideel til strækmærker, skadet hud/sår og til rynker.

Fælles for disse opskrifter er at de ofte blander castor olie med en anden vegetabilsk eller æterisk olie. For eksempel økologisk olivenolie, jojobaolie, hybenkerneolie, hindbærkerneolie, arganolie, rosmarinolie, olivenolie, mandelolie etc. Jeg bruger selv castor olie blandet med koldpresset økologisk hybenkerneolie og morgenfrueolie til min hovedbund, da det mindsker mit psoriasis. Studier har påvist, at bl.a. castor olie, hybenkerneolie og morgenfrueolie kan hæmme inflammation (dermed kan det også være godt for psoriasis). Det kan du læse mere om her og her.

Castor olie for et glansfyldt og flot hår og hud. Læs mere på https://castorolie.dk
Castor olie for et flot og glansfyldt hår

Den bedste hårkur?

Vi har sammensat nogle vegetabilske og æteriske olier til en naturlig hårkur for at pleje håret og efterlade det stærkt og glansfuldt. For at opnå smukt og sundt hår er det vigtigt at hovedbunden har optimale betingelser for at kunne ernære håret. Vi har givet vores bud på de bedste opskrifter til en optimal hårkur.

Denne hårkur kan anvendes til både fugtigt og tørt hår. Kan bruges til alle hårtyper.

Følgende ingredienser bruges til hårkur:

 • 5 gr ricinusolie
 • 20 gr jojoba oil 
 • 10 gr arganolie eller morgenfrueolie
 • 5-7 dråber rosmarinolie
 • 1 flaske med fx. en spids tud, så du let og nænsomt kan fører olien i dit hår og hovedbund. 100 ml fordelings-flaske kan købes her

Mængde: Ca. 50 ml
Holdbarhed: 1 år ved opbevaring under stuetemperatur i skygge.

Olierne skal gerne købes økologisk, koldpresset og 100% rene. Vi anbefaler at købe olierne her

Om olierne

Her en kort præsentation af olierne brugt i hårkuren.

Jojobaolie

Jojobaolie er en vegetabilsk koldpresset olie fra jojoba nødderne. Jojobaolie giver håret fugt og smidighed. Det virker naturligt solbeskyttende samt talgregulerende

Arganolie

Arganolie er en vegetabilsk olie, der udvindes fra nødderne fra argantræet (Argania Spinosa). Træerne vokser vildt i Marokkos ørken samt i plantager. Olien indeholder bl.a. store mængder oliesyre samt e-vitamin. Den tilfører hud og hår fugt, næring og virker opstrammende på huden. Dens antioxiderende egenskaber gør den ideel til pleje af tør, skadet og solbrændt hud.

Morgenfrueolie

Morgenfrueolie kommer fra morgenfrueblomsten. Den virker antiinflammatorisk, blødgørende samt helende på hår og hud.

Rosmarinolie

Rosmarinolien er en æterisk olie, der har flere gavnlige egenskaber for hår og hovedbund. Læs mere her. Kan bruges i stedet for morgenfrueolien, men for optimal effekt anbefales det at bruge alle olierne sammen.

Fremstilling af hårkur

Bland først olierne i din flaske og ryst det derefter sammen.  Om det er 50 ml eller mindre, skal du blot tilpasse så det passer dig. Til hår med længde omkring skulderniveau bruges 5-8 dråber.

Sørg så vidt muligt for at skille dit hår med en kam, da du på denne måde lettere kan påføre olien direkte til hovedbunden. Brug ikke for store mængder, da det kan tilstoppe dine porer. Bedst hvis håret er lidt fugtigt.

Når du har spredt olien godt rundt i hele hovedbunden anbefales det at massere hovedbunden grundigt  med cirkulære bevægelser, så olien trænger godt ind. Anbring derefter en showercap eller en slags badehætte og skyl det ud næste morgen eller min 1 time. Hvis ikke du kan lide at have en hætte på, kan det anbefales at bruge et håndklæde over hovedpuden. Behandlingen udføres 2-3 gange om ugen.

Bekæmp skæl og irritationer i hovedbunden

I forhold til at bekæmpe skæl og irritationer i hovedbunden er der flere gavnlige olier, der kan benyttes. Castor olien, tea tree olie og lavendelolie har grundet deres essentielle fytokemikalie sammensætning gode egenskaber til bekæmpelse af skæl i hovedbunden. Ricinusolie, tea tree og lavendelolie  har alle vist sig i videnskabelige studier, vist sig at være effektive mod skæl i hovedbunden.

Nedenstående opskrift har vi lavet udfra kendskab til oliernes gode egenskaber mod skæl. Dosering kan man selv eksperimentere med for at få den ønskede konsistens. 4

Følgende kan bruges mod skæl og infektion i hovedbunden:

 • Castor olie (ricinusolie)
 • Arganolie
 • Tea Tree (æterisk) – Vi anbefaler denne
 • Lavendelolie – Vi anbefaler denne

Vi anbefaler olierne fra denne side

Det anbefales at bruge enten castor olie eller arganolie. Arganolie er mindre tykt flydende. Fx 15 gr. arganolie og 10 dråber tea tree olie eller lavendelolie. Der kan selvfølgelig tilføjes mere arganolie/ricinusolie, hvis det ikke rækker. Efterfølgende skal det masseres godt ind i hovedbunden og lade det sidde i mindst 30-40 min. Dernæst vaskes det ud med en shampoo. Kan også sove med det natten over (husk at ligge håret på fx et håndklæde).

Andre olier der kan overvejes:

Aloe vera gel indeholder mere end 20 mineraler, herunder blandt andre: magnesium, calcium, zink og jern, men også C-vitamin, som skulle virke beroligende på en kløende hovedbund. En presset citron kan også anvendes. Vi har selv god erfaring med Aloe Vera olien fra Natur Drogeriet, som du kan købe på denne side

Tea tree olie har bl.a. antivirale og antiseptiske egenskaber, som er med til at dræbe de skadelige mikrober der forårsager skæl. En god olie kan købes her

Castor olie mod hårtab

Castor olie eller ricinusolie har i studier vist sig at kunne generere hårvækst. Ingefær og rosmarinolie har også i videnskabelige studier vist utrolige resultater hos personer der lider af hårtab.

Følgende kan bruges:

 • Castor olie
 • Rosmarin olie (denne anbefales) 
 • Ingefær juice (Renpresset ingefær/blendet ingefær) 5+6
Castor olie 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk
Ricinusolie, økologisk, 100% ren. 100 ml i plastflaske. Pris 55 kr. Køb her

Hvordan bruger du olierne?

 1. Bland castor olie (20 ml), rosmarinolie (15 dråber) og evt ingefær juice (ca. 2 spiseskefulde frisk presset ingefær) i en flaske.  
 2. Fordel det i hovedbunden alt efter din hår-densitet, længde af håret etc. Tilsæt cirka 20-30 dråber. 7
 3. Det anbefales at denne blanding sidder i håret i cirka 30 minutter eller natten over for optimal udbytte.
 4. Gentag dette 2-3 gange om ugen for at forhindre hårtab og for genvækst af nye hår.

Hvordan fjerner jeg let olien fra håret igen?

Da castor olie er en smule tykkere i konsistensen end andre olier, kan det være sværere at få ud af håret efterfølgende, hvis du bruger for meget. Døjer du med at få olien ordentligt ud af håret (det har jeg aldrig oplevet), så kan et pisket æg masseres ind i hovedbunden.8 Dette kan hjælpe med at nedbryde olien. Hvis du har olien siddende natten over, har jeg selv oplevet, at det meste er trængt ind i hår og hovedbund om morgen. Overskydende castor olie vaskes uden problemer ud med shampoo og evt. balsam. Ved en tilpas mængde brug af olie, vil olien være trængt ind i hovedbund og hår næste morgen.

Andre faktorer der påvirker tårtab

Der kan være mange årsager til hårtab. Hårvækst er påvirket af mange faktorer, bl.a. store fysiske og mentale stress påvirkninger, svær sygdom og operationer. Desuden af:

 • Medicin

Forbrug af medicin kan forårsage hårtab. f.eks. medicinsk kemoterapi.

 • Genetiske faktorer

Hårtab kan være nedarvet fra begge forældre.

 • Dihydrotetosteron (DHT)

Hårtab er mest udbredt blandt mænd fordi mandens krop producerer mere testosteron.

 • Overproduktion af sebum

Andre fysiologiske faktorer kan muligvis også forårsage hårtab. Et japansk studie har påvist en sammenhæng mellem overproduktion af sebum i hovedbunden og hårtab.

 • Hormonelle overvejelser

Hårtab hos kvinder er ofte relateret til hormonelle ændringer. Et fald af østrogen i slutningen af graviditeten, kan forårsage at kvinder taber håret oftere. Lavere niveauer af testosteron i hovedbunden kan muligvis forebygge hårtab.

 • Hjerte-kar-sygdomme

Sygdomme i hjertet kan også påvirke tab af håret. Ved åreforkalkning kan det betyde dårligere betingelser for håret.

 • Rygning

Rygning kan også medvirke til hårtab. Rygning forringer blodets evne til at forsyne håret med nødvendige livsvilkår.

Kan ricinusolie bruges mod forkølelsessår (herpes)?

Det har ikke været muligt at finde undersøgelser, der har undersøgt ricinusolien egenskaber mod forkølelsessår. Vi ved dog fra tidligere studier, at ricinusolien har antivirale (virus bekæmpelse) egenskaber, og at der er flere brugere og mange kilder, der melder om gode resultater til behandling af herpes. Læs mere her.

KILDER

1 https://books.google.co.in/books?id=VuCSBQAAQBAJ&pg=PT6&dq=castor+oil+hair+growth&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjy5I3B1MrNAhVMq48KHYm8DecQ6AEIOjAB#v=onepage&q=castor%20oil%20hair%20growth&f=false

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662/

3 https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/pustuloese-tilstande/follikulitis/

4 https://www.researchgate.net/publication/269275144_ANTI-DANDRUFF_ACTIVITY_OF_RICINUS_COMMUNIS_L_LEAF_EXTRACTS

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24624885

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29267793

7 http://alluringsoul.com/ginger-for-hair-growth-dandruff-and-hair-loss/

8 https://wellnessmama.com/35706/castor-oil-hair/