Æteriske olier vs. Essentielle olier

Æteriske olier

  Anbefalet til

 • Hårpleje
 • Hudlidelser
 • Hudpleje
 • Velvære

Æteriske olier eller essentielle olier har samme betydning. På engelsk kaldes æteriske olier for essential oils. De er plantens aromatiske stoffer, som består af plantens smag og duft, altså små molekyler.

For eksempel kommer duften fra en appelsin fra de æteriske olier i skrællen, der er gået i luftform (fordampet). Duften af harpiks fra træerne kommer ligeledes fra æteriske olier i harpiksen. Duften udskilles/fordamper fx hvis barken skrælles af. Grene, blade, rødder og blomster indeholder alle æteriske olier.

Æteriske-olier

De æteriske olier udvindes gennem presning eller dampdestillation. Hver plante eller blomst har sin egen æteriske olie, og kan være sammensat af over 100 forskellige organiske stoffer. Det er med til at gøre hver enkelte plante unik eller essentiel.

Æteriske olier er oftest meget koncentrerede, hvilket betyder at de gerne skal blandes med fx en vegetabilsk olie før de smøres på huden.

Æteriske oliers funktion

Grundet deres evne til at fordampe har de æteriske olier også en vigtig rolle i aromaterapi. Her kan de hjælpe med alt fra at virke beroligende, til konservering samt til at lindre hudlidelser.

Planter kan bruge deres æteriske olier til at reparere, tiltrække eller beskytte mod angreb fra bakterier, svampe eller virus. De æteriske olier har også medicinsk virkning på vores krop. (1)

Der er dog også individuelle forskelle på prisen, kvaliteten og mærkerne de forskellige forhandlere imellem.

Hvor kan du købe æteriske olier billigst?

Vi har gennemsøgt de danske netbutikker og fundet de billigste æteriske olier, der opfylder kvalitetskrav om at være økologiske100% rene og koldpresset. Vi fandt de billigste æteriske olier hos denne forhandler

I bunden af denne artikel finder du en prissammenligning af alle omtalte æteriske olier

De 6 mest populære æteriske olier

I det følgende har vi fundet de 6 mest populære æteriske olier og fortalt om deres virkning og fordele. Vi skriver om: 1. Pebermynte, 2. Lavendel, 3. Tea Tree, 4. Bergamot, 5. Rosmarin og 6. Oregano. Du kan også finde opskrifter for anvendelse.

1. Pebermynteolie

Pebermynteolie er en af de mest populære olier i Danmark og ikke uden grund. Ud over at denne æteriske olie har en meget karakteristisk duft af mynte, så har den også en lang række gavnlige egenskaber på kroppen. På engelsk er olien kendt som peppermint oil.

Virkninger:

 • Akut spændingshovedpine – flere studier peger på en god effekt sammenlignet med konventionel smertestillende. Anvendelse: smør pebermynteolie på tinding samt pande. Gentag efter 15 min. Burde hjælpe indenfor de første 15 min. (2)
 • Irritabel tyktarm (IBS)- der er god evidens for at inhalering af denne olies duft kan bedre IBSAnvendelse: 200mg olie i pilleform, 3 gange dagligt, 15-30 min før måltid. Læs mere.
 • Forkølelsessår (herpes) – pebermynte har antiviral virkning og kan bruges mod herpes infektion. Anvendelse: en dråbe på såret eller angrebne hudområde 2-3 gange dagligt. Manuka honning, lavendelolie og tea tree olie er alle effektive mod herpes. (3) + (4)
 • Mod svampeinfektioner fx fodsvamp og ringormAnvendelse: 1 spsk amerikansk olie + 10 dråber pebermynteolie. Bland dem og smør olien på det angrebene hudområde to gange dagligt. Sørg for at området får luft og ikke tillukkes. Bedring bør ses indenfor 7-10 dage. (5)
 • Frisk ånde – ved at skylle munden med et par dråber pebermynteolie får du frisk ånde, da mynteolie dræber de bakterier i munden, der kan være årsag til dårlig ånde.

2. Lavendelolie

Lavendelolie er en æterisk olie udvundet fra lavendelplanten. Den har en karakteristisk duft af lavendel. Olien er traditionelt blevet brugt ved at smøre på huden, spist oralt samt som duft ved aromaterapi, da dens indhold af fytokemikalier bl.a. dens duft, har medicinske egenskaber. På engelsk kaldes den lavender oil eller lavandula oil.

Den bruges derfor i aromaterapi til terapeutiske formål. Nogle af dens virksomme indholdsstoffer er geraniol, linalyl acetat og cineole.

Lavendelens duft betegnes af mange som en sød og behagelig duft.

Videnskabelige studier har bekræftet, at olien har mange gavnlige egenskaber.

Virkninger:

 • Antiinflammatorisk (betændelsesdæmpende) fx mod uren hud (akne) eller gigtsmerter. Anvendelse: ved påsmøring af huden kan den blandes med argan olie eller tea tree olie.
 • Mod eksem, dermatitis, psoriasis og tør hud – olien kan bruges til at lindre eksem da den modvirker betændelse i huden. Anvendelse: 2 dråber lavendelolie + 2 dråber tea tree olie + 2 tsk kokosolie. Kan bruges dagligt.
 • Mod arrynker og til sårheling – studier har vist at olien er effektiv til ar, strækmærker, rynker, sårheling som brandsår, hudafskrabninger, mm. samt lindrer smerter på huden. Anvendelse: 1 spsk hybenkerneolie + 10 dråber lavendelolie blandes. Kan smøres i ansigtet i tyndt lag, der hvor du ønsker at forebygge eller mindske dine rynker eller ar. Kan gøres 1-2 gange dagligt. Hyben har ligeledes vist gode egenskaber mod rynker og ar. (6)
 • Mod stressangst og spændinger – bruges til at berolige og afspænde primært via indånding i aromaterapi og massageolie. Anvendelse: smør tyndt lag på pande og begge tindinger. Gentages efter 15 minutter. Udføres to gange dagligt. (7) + (8)

3. Tea tree olie

Tea tree olie udvindes af bladene fra træet Melaleuca alternifolia. Tea tree olie er en god antibakteriel og antiviral olie. Den er mest kendt for dens virkning mod uren hud og svampeinfektioner. Dens duft er meget kraftig. Her har forskning også vist at denne æteriske olie er effektiv – faktisk på niveau med konventionel aknecreme. Tilmed med færre bivirkninger. Læs mere om akne.

Tea tree olien har været benyttes af de oprindelige australske folk aboriginerne i tusinder af år for dens virkning mod uønskede bakterier og svamp. Desuden har tea tree oil i forsøg vist at være effektiv til eksem og kontakt dermatitis. (9)+(10)

Virkninger:

 • Mod uren hud – tea tree olien kan bekæmpe den bakterie der forårsager akne og bumser. Anvendelse: Forskning har vist signifikant forbedring af akne ved brug af tea tree olie 2 gange dagligt hos folk med moderat til svær akne. Smør på angrebne hudområde eller vask med en tea tree olie ansigtsvask. (11)
 • Sårheling – tea tree oliens indhold af bl.a. terpinen-4-ol medvirker til at reducere inflammation og aktiverer hvide blodceller, der er nødvendige for bl.a. sårheling. Anvendelse: Smør tea tree olien på mindre sår 2-3 gange dagligt. Sørg for at såret får luft, så det ikke er konstant fugtigt  (12)+(13)
 • Myggebalsam – et videnskabeligt studie på køer har afsløret, at de køer der fik tea tree smurt på pelsen, havde 60% færre insekter på sig. Tilmed mere effektivt til at dræbe/fjerne myg ift køer smurt med DEET, der er det aktive stof i almindelig myggebalsam. Lav nemt din egen myggebalsam. Opskrift: Sprayflaske+afkølet kogt vand+20 dråber fra 6 æteriske olier (rosmarinolie+eucalyptus+lavendel+citronella+tea tree+citron). Anvendelse: spray på hænder, arme og hvor du vil holde myg og insekter væk. (14) + (15)
 • Naturlig deodorant – lugt af sved skyldes en bestemt bakterie, som olien kan bekæmpe. Brug en naturlig olie som base og tilsæt den tea tree olien. Det er en sikker og effektiv deodorant, da den vil bekæmpe de bakterier, der forårsager svedlugten. Find en opskrift og anvendelse: her
 • Mundskyld uden kunstig kemi – studier viser at olien kan bekæmpe de bakterier der forårsager huller i tænderne og dårlig ånde. Opskrift: 1 dråbe tea tree olie + glas vand. Anvendelse: Skyld munden i 30 sekunder. Spyt vandet ud. OBS! Tea tree olie må ikke drikkes. (15) + (16) + (17)
 • Hjælper mod skæl i hovedbunden – i et studie brugte deltagerne i løbet af 4 uger en shampoo med tea tree olie. Resultaterne viste en forbedring i mængden af skæl på 40% på 4 uger hos gruppen, der brugte shampoo med tea tree olie. Desuden en signifikant reduktion i kløe samt fedtet hår og hovedbund. Anvendelse: tilsæt fx 15 dråber tea tree olie til 1 kop naturlig shampoo eller brug en speciel tea tree shampoo. Vask håret 2 gange om ugen. Lad shampooen sidde i håret i max 1 min før du skyller det ud. (18)
 • Hjælper muligvis mod hårtab – et studie har vist at rosmarinolie virker lige så effektivt som det medicinske præparat minoxidil 2%, der sælges til at afhjælpe hårtab. (19)
 • Håndrens – olien er effektiv mod bakterier og virus som S. pneumoniaeE.coliH.influenza. Anvendelse: Gnid hænderne ind i tea tree olie og lad dem tørre. (21)

 

4. Bergamot olie

Bergamot olie stammer fra den bitre citrus frugt bergamotappelsin, der dyrkes i Italien og Nordafrika. Olien bruges til huden og i aromaterapi til at reducere stress og angst. Duften fra bergamot olie minder om sød appelsin tilsat blomsterduft. Æteriske olier kan benytte til mange formål, og bergamot olien er ingen undtagelse. Indtil videre har forskning bevist, at bergamot olien har flere gode virkninger.

Virkninger:

 • Mod betændelse (virker anti-inflammatorisk) – effektiv til at reducere uren hud/akne og andre hudlidelser der er forårsaget af en inflammationstilstand. Læs også om manukaolie.
 • Mod eksemsvampeinfektion (fodsvamp), dermatitis, sårheling mm. – Anvendelse: 5 dråber + 1 spsk argan olie.
 • Forkølelsessår (herpes) – virker mod virus (HSV) til fx at bekæmpe forkølelsessår. Anvendelse: appliceres på det berørte hudområde ved første tegn på infektion. Kan appliceres 2 gange dagligt. Stop hvis huden bliver irriteret. Manuka honning kan også bruges. (22)
 • Mod depression, stress og angst – har en beroligende effekt på kroppen

5. Rosmarinolie

Rosmarinolie hævdes at kunne bruges både som krydderi, smurt på huden og som aromaterapi mod astma, bronkitis, for at styrke hukommelse og koncentration samt mod gigtsmerter.

Det er et meget anvendt naturmedicin, der endnu forskes meget i. De mest fremtrædende aktive stoffer i olien er α-Pinenecampheneborneolbornylacetatecamphor og cineole. Rosemary oil er dens engelske betegnelse. Duften minder meget om smagen af samme krydderi, men har en lidt mere sød aroma. (23)

Forskning viser mange fordele ved rosmarin olie.

Virkninger:

 • Styrke hjernens funktioner – ved bl.a. at forhindre nedbrydning af acetylcholine, et stof der er vigtigt for koncentration, tænkning og hukommelse. (24)
 • Mod demens og alzheimers – ved at indånde olien har patienter med alzheimers vist forbedring i visse kognitive funktioner. (25)
 • Stimulerer hårvækst – kan bruges til at nedbryde et biprodukt af testosteron der angriber hårrødderne. Forskning har vist at rosmarinolie har samme effekt  som hårvækst midlet rogaine (minoxidil) set ved øgning i hårtykkelse i et studie med 100 deltagere med androgen alopecia. I et andet studie fik en gruppe smurt rosmarinolie i hovedbunden dagligt i 7 måneder. I gruppen der fik rosmarinolie, viste 44 % forbedring af hårtab mod 15 % i kontrolgruppen, der fik jojoba olie samt vindruekerneolie. Kan med fordel tilsættes din shampoo. (26) + (27)
 • Reducerer stress symptomer – indånding af olien har vist at kunne reducere pulsen hos en gruppe studerende med 9 % sammenlignet med ingen olie. Inhalation hos mus har vist bl.a. at reducere stress respons systemet og øge dopamin produktion. Studiet konkluderer at rosmarinolie har terapeutisk potentiale mod stress relaterede psykiske lidelser. (28) + (29)
 • Øger blodcirkulationen – kan øge blodcirkulation ved at smøre det på huden. Sammenlignet med en neutral olie kunne rosmarinolie varme fingrene ved at påføre olien på huden – også bekræftet ved termisk optagelse. (30)

6. Oreganoolie

Oreganoolie har gode antibakterielle, antisvampe og antioxidant virkninger. Den er bedst kendt som krydderi i Italienske retter. Duften kan beskrives som kraftig og krydret og minde om duften af kamfer. Den er også kendt som origanumolie (Origanum vulgare) og på engelsk oregano oil. De 3 mest fremtrædende aktive stoffer i olien er: carvacrol (bekæmper bakterier), thymol (bekæmper svamp og forstærker immunforsvaret), rosmarinic acid (stærk antioxidant).

Oregano olie kan med fordel anvendes ved oral indtagelse, også de friske oregano blade kan spises. Oregano kan tilmed bruges som olie til huden. Den kan benyttes til at sænke dit kolesteroltal, som et alternativ til kolesterolmedicin. Forhør dig med din læge inden du udskifter medicin.

Virkninger:

 • Naturligt antibiotika – oreganoolie har virkning mod mange bakterier inklusiv den bakterie der oftest forårsager infektioner, Staphylococcus aureus. Et studie, der belyste overlevelsesgraden hos mus inficeret med denne bakterie, konkluderede at olien var næsten lige så effektiv som antibiotika. (31)
 • Kan bekæmpe svampeinfektioner – mange infektioner forårsaget af svamp kan bekæmpes med oregano. Candida er den mest udbredte bakteriestamme til at forårsage mund- og skedesvamp infektion. Den skulle oregano også være virksom mod. (32)+(33)
 • Smertestillende – virker som naturligt smertestillende. Formentlig på grund af dens indhold af carvacrol. Det er bekræftet i flere studier på både mus og rotter. Tilmed at den smertedæmpende virkning øges jo mere oregano olie der blev givet til rotterne. (34)
 • Sænke dårlig kolesterol – Studier tyder på at oreganoolie kan sænke det “dårlige” LDL kolesterol, og forhøje det “gode” HDL. Deltagere der fik oreganoolie havde mindre LDL kolesterol end de deltagere der fik rådgivning omkring kost og sunde livsstilsændringer. Den kolesterolsænkende effekt menes at skyldes stofferne carvacrol og thymol. (35) + (36)

Husk at rådgive dig med din læge. Vi anbefaler ikke at bruge kosttilskud.

Hvad er de Æteriske Oliers fordele? Hvad kan de bruges til?

De æteriske olier virkninger har været kendt i mange kulturer og lande gennem flere tusinde år.  De har hovedsageligt været anvendt på to områder.

 • Forbedring af helbred
 • Lindre specifikke sygdomme

På grund af disse oliers lindrende egenskaber mod depression, til afgiftning, mod virus, bakteriebekæmpelse og beroligende egenskaber, er det forståeligt at olierne i mange lande har en stigende popularitet. I følge Ohio Universitet kan de hjælpe på mange tilstand så som søvnløshed, forkølelse, angst, allergier og smerter.

De Æteriske Olier menes at kunne hjælpe kroppen på 12 områder

 1. Afhjælpe smerter ⇒ pebermynte, lavendel, kamille, eukalyptus, ingefær, rosmarin, merian, frankincense, timian, myrra og gurkemeje
 2. Styrke immunsystemet (bekæmpe infektioner) ⇒ oregano, myrra, citron, frankincense, ingefær, eukalyptus, kanel og pebermynteolie
 3. Forbedre hudlidelser og generelt styrke huden ⇒ lavendel, frankincense, rosenolie, geranium, ylang ylang og tea tree olie
 4. Stimulere til hårvækst ⇒ rosmarinolie, lavendel, cedertræ, pebermynte og citrongræs
 5. Reducere stress og angst ⇒ lavendel, bergamot, rosenolie, kamille, ylang ylang og bergamot
 6. Støtte fordøjelsessystemet ⇒ ingefær, pebermynte, mynte, kardemomme, fennikel
 7. Lindre hovedpine og migræne ⇒ lavendel, pebermynte, ingefær, eukalyptus, rosmarin
 8. Udskille kropstoksiner ⇒ citron, lavendel, rosmarin, grapefrugt og pebermynte
 9. Forbedre søvnkvaliteten ⇒ lavendel, cedertræ, ylang ylang og romersk kamille
 10. Øge energiniveauet ⇒ citron, pebermynte, appelsin, kanel og mynte
 11. Balancere kropslige hormoner ⇒ frankincense, clary salvie, rosmarinolie, ylang ylang, lavendelolie, pebermynte
 12. Forbedre hjernens funktion bl.a. hukommelse og koncentration ⇒ pebermynte, rosmarin, citron og lavendel

De 10 Bedste Æteriske Olier – ha ALTID disse derhjemme

Lavendelolie

Fordele:

 • Forbedrer søvnAnvendelse: smør 3 dråber lavendelolie på pande, tindinger, nakke og bryst. Gentages efter 15 minutter. Udføres to gange dagligt
 • Reducer muskelsmerter. Anvendelse: smør 3 dråber æterisk olie på smertefulde område
 • Hjælper sårheling af mindre sår. Anvendelse: dryp 2 dråber olie i såret for at rense det for bakterier. Konsulter først en læge
 • Bekæmper skælAnvendelse: Smør 3 dråber lavendelolie i hovedbunden. Udføres dagligt i 3-5 dage.
 • Mod angstdepressiontør hud og hudlidelser: eksem, dermatitis, psoriasis og uren hud

Tea tree olie

Fordele:

 • Mod tør hud og eksemAnvendelse: Bland 3 dråber tea tree olie med 1 spsk ricinusolie eller kokosolie. Smør det på det huden
 • Afhjælper hudkløe. Anvendelse: Bland 3 dråber tea tree olie + 1 spsk ricinusolie eller kokosolie. Smør det på det huden
 • Mod skælAnvendelse: Bland 3 dråber tea tree olie med 1 spsk ricinusolie eller kokosolie. Smør det på i hovedbunden. Vent 20 minutter og giv en blid hovedbundsmassage, før du vasker olierne ud af hår og hovedbund
 • Forbedrer akne og ar. Anvendelse: Bland 5 dråber tea tree æterisk olie med 2 spsk manuka honning. Smør blanding i hovedet. Vask det af efter 5 min. Gentag dagligt.
 • Hjælp til sure tæerAnvendelse: Bland 3 dråber tea tree olie med 1/2 spsk ricinusolie eller kokosolie. Smør blandingen på fødderne og mellem tæerne. Lad det enten sidde til det er tørt eller tør det af efter 3-5 minutter.
 • Mod bakterie-svampe- og virusinfektioner

Pebermynteolie

Fordele:

 • Beroligende virkning. Anvendelse: smør 3 dråber pebermynteolie på pande, tindinger samt brystet. Gentages efter 15 minutter. Udføres to gange dagligt
 • Reducerer hovedpine og migræneAnvendelse: smør 3 dråber pebermynteolie på pande og tindinger. Gentages efter 15 minutter. Udføres to gange dagligt
 • Bekæmper bakterier og svampeinfektioner bl.a. candida og ringorm.
 • Fjerner dårlig åndeAnvendelse: tilsæt 1 dråbe pebermynteolie til din tandpasta

Ingefærolie

Fordele:

 • Mod køresyge og søsygeAnvendelse: Spis 1-2 g ingefær 30 min før din tur.
 • Mod kvalmeAnvendelse: Bland 3 dråber ingefærolie med 1 spsk vegetabilsk olie. Smør det på maven og massager blidt i 1/2 min.
 • Lindrer muskelsmerter og kvalmeAnvendelse: bland 3 dråber ingefærolie med 1 spsk vegetabilsk olie (fx amerikansk oliehybenkerneolie eller argan olie). Smør det på det smertefulde sted
 • Reducerer hævelseAnvendelse: Bland 3 dråber ingefærolie med 1 spsk vegetabilsk olie. Smør det på det hævede område.

Citronolie

Fordele:

 • Til tandblegningAnvendelse: Bland 2 dråber citronolie med natron og kokosolie. Brug blanding til at gnide på dine tænder i 2 min. Gentages dagligt i 4 uger
 • Reducerer kvalmeopkast og fjerner slimAnvendelse: inhaler olien i max 5 minutter af gangen
 • Forbedrer pigmenteringAnvendelse: bland 2-3 dråber citronolie med natron og honning. Vask dit ansigt med denne blandingen
 • Hjælper mod hosteAnvendelse: bland 2 dråber citronolie med en 1/2 spsk kokosolie. Smør blanding på halsen.

Eukalyptusolie

Fordele:

 • Lindrer ondt i halsen.
 • Fjerner dårlig ånde.

Ylang ylang olie

Fordele:

 • Reducerer psykiske og fysiske spændinger
 • Giver energi

Bergamotolie

Fordele:

 • Forbedrer humør
 • Fjerner dårlig kropslugt fx sved

Oreganoolie

Fordele:

 • Bekæmper bakteriervirus og svampeinfektioner bl.a. ringorm, forkølelse samt influenza
 • Styrker immunforsvaret

Frankincense

Fordele:

 • Reducerer hoste
 • Lindrer stress symptomer

Alle kilder er markeret med et tal fx (1). Ved at klikke på tallet finder du linket til pågældende kilde. Vi bestræber os på at benytte troværdige kilder fx forskning fra et kontrolleret blindet randomiseret forsøg. Husk at rådgive dig med din læge. Vi kan ikke love at indholdet på denne side giver de resultater, som der er beskrevet. Har du behov for behandling skal du kontakte din læge.