Hybenkerneolie

Hybenkerneolie anses som en af de mest effektive olier til hudpleje. Den har mange forskellige fordele at byde på, og derfor er flere og flere danskere også begyndt at få øjnene op for de gode egenskaber. Hybenkerneolie er anbefalet af mange kosmetikeksperter i USA, hvor den har navnet rosehip oil og er ekstremt populær. Her giver vi dig en guide til hybenkerneolie, og forklarer hvorfor denne olie er unik.

Info om hyben

Hyben findes i mange arter. I Danmark har vi omkring 10% af alle vildroser i verden, og de omfatter ca. 10 forskellige arter. De mest udbredte som man også kan udvinde olie af er:

  • Rynket rose (rosa rugosa) – mest udbredte i Danmark og indført fra Asien

    Hybenrose, rosa rugosa. Hybenkerneolie fra dennes kerner er rig på c-vitamin. Castorolie.dk/hybenkerneolie for mere info
    Hybenrose i blomst af sorten rosa rugosa
  • Hunderose (rosa canina) – naturlig forekommende hyben-sort i Danmark

    Hyben, rosa canina. Hybenkerneolie udvindes af denne sort. Læs mere på castorolie.dk/hybenkerneolie.dk
    Hybenrosen af arten rosa canina

Grundet vores køligere danske klima indeholder de danske hybenplanter flere c-vitaminer. Jo køligere et klima jo mere c-vitamin danner hybenplanten. Mellem 1700 og 2000 mg c-vitamin per 100g tørret hyben. Det svarer til at en kop med tørret hyben indeholder lige så meget c-vitamin som 36-40 appelsiner. Det må kaldes en superfood!

Hybenkerneolien som du køber i butikkerne udvindes fra forskellige sorter og fra forskellige lande. Der er derfor naturligvis forskel på kvaliteten fra olie til olie. Vi anbefaler at købe økologisk koldpresset og 100% ren olie og gerne fra danske hybenkerner.

Hvad er hybenkerneolie?

Det er en 100% naturlig vegetabilsk olie, som bliver koldpresset af kernerne fra hybenrose. Præcis som i så mange andre vegetabilske olier er der vitaminer og aktive stoffer i olien. Det er disse, der giver alle fordelene. Hybenkerneolie har dog nogle andre næringsstoffer end andre olier, og det gør denne olie unik. Bland andet dens høje indhold af fedtsyren linolsyre (36-55%).

For eksempel har den en god kombination af omega-3, omega-6, A-vitamin, C-vitamin, e-vitamin, kalium og meget mere. Hybenkerneolie er også overraskende mild og kan derfor bruges til alle hudtyper – endda også tør og sart hud. Det gør den alsidig, og det gør, at den er god at bruge, hvis du har været så uheldig at udvikle allergi mod traditionelle kropsplejeprodukter. 1

Nogle varianter af hybenkerneolie må kun bruges til udvortes brug. Men køber du en olie som er i levnedsmiddelkvalitet, kan den både bruges på huden og indtages som spiseolie.

Vi anbefaler en hybenkerneolie, som er i denne høje levnedsmiddelkvalitet nedenfor:

Hybenkerneolie i glasflaske for alle hudtyper. Anmeldes på castorolie.dk
Hybenkerneolie. Øko, koldpresset og 100% ren. 30 ml. i glasflaske Pris 165 kr. Køb her
Hybenkerneolie på flaske. Læs alt om hybenkerneolie på https://castorolie.dk/hybenkerneolie
Hybenkerneolie. Øko, koldpresset og 100% ren. 30 ml. Pris 65 kr. Køb her

Fordele ved hybenkerneolie

Der er ikke blot én, men derimod mange fordele du kan få ud af denne olie. Her kommer vi ind på de vigtigste. Tv programmet Urt på DR TV fortalte i et afsnit om hyben og alle dens gode egenskaber. Der blev det bl.a. fortalt, at der ligger en bred videnskabelig forskning bag hyben’s egenskaber. Den virker fx antiinflammatorisk (betændelseshæmmende). Det har flere gigtpatienter haft glæde af. Se programmet her.

Hybenkerneolie til hudpleje

Det første, der kan nævnes, er at den er fantastisk god til hudpleje. Det skyldes primært indholdet af retinsyre, som er en variant af A-vitamin. Retinsyre giver huden en lækker glød, og med hjælp fra sunde fedtsyrer som fx omega-3, bliver huden også holdt fugtig (uden at huden bliver fedtet).

Undersøgelser har vist, at olien har gode egenskaber i kampen mod inflammation og oxidativ stress (altså for få antioxidanter ift. frie radikaler). Blandt andet fordi olien indeholder mange antioxidanter. Studier har tilmed påvist at hybenkerneolien er effektiv mod eksem og dermatitis i kombination med oral vitamin. Læs evt mere her under “3.17 Rose Hip Oil“.

Overordnet og kendetegnende for hybenkerneolie er, at den har en regenererende og helende effekt. Nogle fordele kan endda forstærkes ved at blande med små mængder æteriske olier.

Hybenkerneolie mod akne

Aknebekæmpelse hænger sammen med hudpleje, men på lidt anderledes vis. Oliens indhold af A- og C-vitamin hjælper huden med at danne collagen, og det hjælper mod akne. Porrerne lukkes, og frie radikaler stoppes i at brede sig. Når du holder huden ren, er det også nemmere at holde akne væk. Hybenkerneolie er ingen endelig kur mod akne, men den hjælper en hel del. Husk at det du putter i munden bliver en del af dig – hermed sagt at din kost er vigtig, også for din hud. Læs mere om akne.

Hybenkerneolie mod rynker

Da vitaminerne booster collagenproduktionen, er olien også god mod rynker. Desuden beskytter retinsyre en smule mod UV-stråler, så på det punkt kan du forhindre fremtidige rynker. Det kræver bare lidt regelmæssig brug af olien. Du behøver end ikke at bruge ret meget. Næringsstofferne er utroligt fremtrædende, så selv små mængder kan hjælpe mod rynker.

Hybenkerneolie til hårpleje

Selvom olien er mest populær til hudpleje, så kan den også sagtens bruges til hårpleje. For eksempel hvis du ønsker lidt mere glans til håret, og gerne vil tilføje lidt vitaminer udadtil. Typisk er hybenkerneolie rigtig god at bruge i kombination med andre olier til håret. Det kunne for eksempel være castor olie eller det kunne også være argan olie. Men det er ikke et absolut must, for hybenkerneolie fungerer også glimrende på egen hånd til hårpleje. Læs mere her.