Hybenkerneolie

Af Mikkel S, B. Pt. | Opdateret: 12.02.2020

PLIGTTEKST: Artiklen er ikke et udtryk for officielle anbefalinger. Der bør altid læses officielle anbefalinger, og søges medicinsk rådgivning hos egen læge. Vi er ikke læger, og kan ikke give lægefaglig rådgivning.

Hybenkerneolie anses som en effektive olie til hudpleje. Samtidig er den egnet til alle hudtyper. Olien skulle have mange forskellige fordele. Den påstås at virke fugtgivende, anti-age mod rynker, mod strækmærker, ar, til reparation af skadet hud samt giver fugt og glød til huden.

Desuden er olien relativ billig, drøj i brug og få dråber hybenkerneolie rækker til hele ansigtet. På engelsk kaldes den rosehip oil.

Duften fra hybenolie er neutral, og den tynde olie trænger nemt ind i huden uden at fedte.

Olie fra hyben er en naturlig olie med en række gavnlige egenskaber for huden og kroppen. Vi kommer senere nærmere ind på hvad forskning viser.

Det er dokumenteret, at hybenolie kan reducere og signifikant forbedre ar, strækmærker og sårheling. Bl.a. på grund af dens indhold af linoleic acid og linolenic acid. Disse stoffer virker reparerende på huden. Indholdet af oleic acid medvirker i sårhelingsprocessen samt oliens evne til at kunne trænge ind i huden.

Vi vil guide dig gennem hybenkerneoliens univers, og fordybe os yderligere i denne unikke olie. Desuden har vi fundet hvor du køber den billigste olie
Den billigste økologiske hybenkerneolie er fundet her.

 

Hvor kan du købe hybenkerneolie billigst?

Vi har gennemsøgt de danske netbutikker og fundet de billigste hybenkerneolier, der opfylder kvalitetskravene om at være økologisk, 100 % ren hybenkerneolie.

Prissammenligning af hybenkerneolie hos billigste forhandlere

Hybenkerneolie på flaske. Læs alt om hybenkerneolie på https://castorolie.dk/hybenkerneolie



41 kr.
70 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 200,-)

På lager

Hybenkerneolie
10 ml


(i glasflaske)

- Økologisk
- 100% ren olie
- Koldpresset

50ml = 107 kr


Gå til butik


↓ 20 ml flasker ↓

Hybenkerneolie 20ml fra  https://castorolie.dk/hybenkerneolie



78 kr.
gratis fragt

På lager

Hybenkerneolie
20 ml


(i glasflaske)

m/ rosenduft
- 100% ren olie
- Koldpresset

100ml = 298 kr.

Gå til butik


↓ 30 ml flasker ↓

Hybenkerneolie på flaske. Læs alt om hybenkerneolie på https://castorolie.dk/hybenkerneolie



65 kr.
95 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)

På lager

Hybenkerneolie 30 ml
(i glasflaske)

- Økologisk
- 100% ren olie
- Koldpresset

50 ml = 95 kr
100ml = 160 kr
250ml = 315 kr
500ml = 575 kr

Gå til butik
Hybenkerneolie the ordinary



99 kr.
128 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 450,-)

På lager

Hybenkerneolie 30 ml
(i glasflaske)



- Økologisk
- Koldpresset
- 100% ren




Gå til butik
Hybenkerneolie i glasflaske for alle hudtyper. Anmeldes på castorolie.dk



165 kr.
195 kr incl fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)
På lager

Hybenkerneolie 30 ml
(i glasflaske m/ doseringspumpe)

- Økologisk
- Koldpresset olie
- 100 % ren.
- Indbygget pipette for nem håndtering
- Fairtrade

10 ml = 80 kr
100ml = 395 kr

Gå til butik
hybenkerneolie-økologisk-100ml. Anmeldelse på castorolie.dk



169 kr.
203 kr incl fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)
På lager

Hybenkerneolie 30 ml
(i glasflaske m/ doseringspumpe)

- Økologisk
- Koldpresset olie
- 100 % ren.


Gå til butik


↓ 50 ml flasker ↓

Hybenkerneolie økologisk



78 kr.
107 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 500,-)

På lager

Hybenkerneolie 50 ml
(i plastflaske)



- Økologisk
- Koldpresset




Gå til butik
Hybenkerneolie 50 ml. Økologisk og koldpresset. Find billigste priser på castorolie.dk



107 kr.
136kr incl fragt (gratis fragt v/ køb over 200,-)

På lager

Hybenkerneolie 50 ml
(i plastflaske)

- Økologisk
- 100 % ren
- Koldpresset olie

10 ml = 41 kr


Gå til butik


↓ 100 ml flasker ↓

Hybenkerneolie økologisk



149 kr.
178 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 500,-)

På lager

Hybenkerneolie 100 ml
(i plastflaske)



- Økologisk
- Koldpresset




Gå til butik
Hybenkerneolie på flaske. Læs alt om hybenkerneolie på https://castorolie.dk/hybenkerneolie



160 kr.
190 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)

På lager

Hybenkerneolie 100 ml
(i glasflaske)

- Økologisk
- 100% ren olie
- Koldpresset




Gå til butik

 

Hvad er hybenkerneolie?

Hybenkerneolie er en 100% naturlig vegetabilsk olie, som bliver koldpresset af kernerne fra hybenrosen. Præcis som i så mange andre vegetabilske olier er der vitaminer og aktive stoffer i olien. Det er disse, der giver oliens dens egenskaber.

Olie fra hyben er også overraskende mild, og kan derfor bruges til alle hudtyper – også tør og sart hud. Det gør den alsidig, og giver mulighed for at bruge den, hvis man har været uheldig at udvikle allergi mod traditionelle kropsplejeprodukter. 6

Sammensætning

Hybenkerneolie har en interessant sammensætning af næringsstoffer. Blandt disse næringsstoffer er fedtsyren linolsyre (linoleic acid) med et højt indhold på 36-55%. Denne fedtsyre påstås at kunne hjælpe med reparation af huden og til at bekæmpe betændelse (inflammation).

Foruden linolsyre indeholder hyben en god kombination af omega-3, omega-6, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, kalium og flere andre mineraler og vitaminer.

Flere danskere er begyndt at få øjnene op for disse egenskaber, hvilket ses i øget efterspørgsel, mere salg samt flere søgninger på google. Hybenkerneolie indeholder, som nævnt, store mængder antioxidanter i form af C-vitamin, E-vitamin samt A-vitamin (retinol). Disse optages nemt i huden på grund af oliens evne til at trænge ned i huden, og efterlade den blød og fugtet.

Udover de nævnte antioxidanter er hybenkerneolien rig på mange essentielle fedtsyrer: linoleic acid (omega-6), linolenic acid (omega-3), oleic acid (omega-9), palmitinsyre og gammalinolensyre (GLA). Indeholder også flerumættede fedtsyrer (vitamin F) – også kaldet en essentiel fedtsyre. Når disse fedtsyrer bliver optaget i huden konverterer de til prostaglandiner, der bruges i cellemembranen og til regenerering af vævet (reparation af skadet hud). 1 + 2

Hybenkerneolie er anbefalet af mange kosmetikeksperter i USA, hvor den har navnet rosehip oil og er ekstremt populær.

Studier har bl.a. vist at den måske kan øge kollagen produktionen i huden, og mindsker rynker og gør huden mere blød. Den benyttes også mod strækmærker, ar og tilfører huden øget elasticitet. Disse helende egenskaber skyldes oliens kemiske sammensætning.

Fordele ved hybenkerneolie

Der er ikke blot én, men derimod mange fordele du kan få ud af denne olie. Her kommer vi ind på de vigtigste. Tv programmet Urt på DR TV fortalte i et afsnit om hyben og alle dens gavnlige egenskaber. Der blev det bl.a. fortalt, at der ligger en bred videnskabelig forskning bag hyben.

Den virker fx antiinflammatorisk (betændelses-hæmmende). Det har mange gigtpatienter haft glæde af. Den er også god til forskellige reparations processor i huden fx heling af ar og mindske rynker. Se programmet fra DR1 her.

  • Virker betændelses dæmpende (god mod akne og slidgigt) 6
  • Reparation af huden (mindsker ar, strækmærker og forbedrer sårheling) 4+6
  • Øger kollagenproduktionen (mindsker rynker) 7

Fugter huden og giver glans

  • Hudlidelser som: 6
    – Eksem (fx dermatitis)
    – Neurodermatitis (hudkløe)
    – Cheilitis(læbebetændelse)
    – Rosacea (ansigtsrødme i huden)
  • Artrose (slidgigt – har vist mulig god effekt på smerter og stivhed – læs mere nedenfor)

 

Hvad har rynker, ar, strækmærker, sårheling og hudens elasticitet at gøre med hybenkerneolie?

Et randomiseret, dobbelt blindet studie udført på gravide kvinder der blev smurt med en creme bl.a. indeholdende hybenkerneolie viste spændendende resultater.

Cremen indeholdende hybenkerneolie, centella asiatica (tropisk plante), hydroxyprolisilane-C samt E vitamin fik signifikant mindre udtalte strækmærker, forebyggede nye strækmærkers synlighed samt forhindrede forværring af eksisterende strækmærker sammenlignet med de gravide der fik en “snyde” creme uden hybenkerneolie. Men skyldes effekten så hybenkerneolien eller de andre stoffer i cremen? 3

En anden undersøgelse fra 2018 der undersøgte hybenkerneoliens evner på huden til at bedre ar og sårheling, konkluderede at olien effektivt fremmede sårheling og forbedrede ar.

Et andet randomiseret, dobbelt blindet klinisk studie fra 2015 med raske deltagere i alderen 35-65 år med rynker i ansigtet. Her spiste den ene gruppe hybenpulver og kontrolgruppen fik astaxantin (kraftigt naturligt forekommende antioxidant der bl.a. bruges mod rynker) i 8 uger. Begge grupper oplevede signifikant forbedring i rynker i ansigtet, hudens elasticitet samt hudens fugtighed. Men gruppen der fik hybenkernepulver havde, en forøget cellelevetid af erotrocytceller der hindrer hudens aldring. 5

Koldpresset hybenkerneolie indeholder stort set de samme stoffer som pulveret, og bliver absorberet i huden ved påsmøring. Tidligere undersøgelser af hybenkerneolien har vist samme resultater. Læs mere om hybenpulver her.

Konklusion: Hybenkerneolien har vist at kunne mindske rynker, ar, strækmærker samt fremme sårheling og øge hudens elasticitet.

Resultaterne af studierne er positive, men vi kan naturligvis ikke garantere, at alle vil opleve samme resultater.

 

Info om hyben

Hyben sidder på hybenbusken eller hybenrosen. Hyben findes i mange arter af vilde roser. I Danmark har vi omkring 10% af alle vildroser i verden, og de omfatter ca. 10 forskellige arter. De mest udbredte, som man også kan udvinde olie af er:

  • Rynket rose (rosa rugosa) – mest udbredte i Danmark og indført fra Asien
Hybenrose, rosa rugosa. Hybenkerneolie fra dennes kerner er rig på c-vitamin. Castorolie.dk/hybenkerneolie for mere info

Foto: Hybenrose af arten rosa rugosa i blomst

  • Hunderose (rosa canina) – naturlig forekommende hyben-sort i Danmark. Denne art bruges oftest i de hybenkerneolier, der sælges i Danmark. Den har i studier vist at være meget effektiv til at reducere rynker, ar, strækmærker samt at forbedre hudens elasticitet.
Hyben, rosa canina. Hybenkerneolie udvindes af denne sort. Læs mere på castorolie.dk/hybenkerneolie.dk

Foto: Hybenrose af sorten rosa canina

 

På grund af vores køligere danske klima indeholder de danske hybenplanter flere c-vitaminer. Jo køligere et klima jo mere c-vitamin danner hybenplanten. Mellem 1700 og 2000 mg c-vitamin per 100g tørret hyben. Det svarer til at en kop med tørret hyben indeholder lige så meget c-vitamin som 36-40 appelsiner. Det må kaldes en superfood!

Hybenkerneolien som du køber i butikkerne udvindes fra forskellige sorter og fra forskellige lande. Der er derfor naturligvis forskel på kvaliteten fra olie til olie. Vi anbefaler at købe økologisk, koldpresset og 100% ren olie og gerne fra danske hybenkerner.

 

Nogle varianter af hybenkerneolie må kun bruges til udvortes brug. Men køber du en olie som er i levnedsmiddelkvalitet, kan den både bruges på huden og indtages som spiseolie.

 

Hybenkerneolie til hudpleje

Det første, der kan nævnes, er at den er fantastisk god til hudpleje. Det skyldes primært indholdet af retinsyre, som er en variant af A-vitamin. Retinsyre giver huden en lækker glød, og med hjælp fra sunde fedtsyrer som fx omega-3, bliver huden også holdt fugtig (uden at huden bliver fedtet). Olien kan bruges til alle hudtyper, pga. dens unikke kemiske sammensætning. Har du sensitiv hud eller tidligere haft udslæt/allergi pga. cremer, er hybenkerneolie også et godt valg for dig.

Undersøgelser har vist, at olien har gode egenskaber i kampen mod inflammation og oxidativ stress (altså for få antioxidanter ift. frie radikaler). Blandt andet fordi olien indeholder mange antioxidanter. Studier har tilmed påvist at hybenkerneolien er effektiv mod eksem og dermatitis i kombination med oral vitamin. Læs evt mere her under “3.17 Rose Hip Oil“. 6

Desuden har et studie bekræftet at olien sandsynligvis virker anti-inflammatorisk (bekæmper betændelse), og er effektiv til behandling af ar og sårheling. 4

Overordnet og kendetegnende for hybenkerneolie er, at den siges at have en regenererende og helende effekt. Nogle fordele kan måske forstærkes ved at blande med små mængder æteriske olier.

 

Hybenkerneolie mod akne

Aknebekæmpelse hænger sammen med hudpleje, men på lidt anderledes vis. Oliens indhold af A- og C-vitamin hjælper huden med at danne collagen, og det hjælper måske indirekte mod akne. Porrerne lukkes, og frie radikaler stoppes i at brede sig. Hybenkerneolien vil sjældent skulle stå alene til bekæmpelse af akne. Her har tea tree olie, rosmarinolie samt manukaolie større antibakterielle fordele. Når du holder huden ren og sund, er det måske nemmere at holde akne væk.

Husk at det du putter i munden bliver en del af dig – hermed sagt at din kost er vigtig, også for din hud. Læs mere om akne.

 

Hybenkerneolie mod rynker

Studiers forklaringen på hybenkerneoliens mulige gode egenskaber mod rynker er lidt kompleks. Den involverer PPAR-α agonist der er involveret i inflammatoriske processor ved bl.a. at hæmme metalloproteaserne der spiller en rolle i photoaging. Kort fortalt skulle olien virke ved at fremme PPAR-α, så den forebygger og mindsker rynker. Vitaminerne i olien skulle booste collagen produktionen, der igen er nødvendig for en elastisk hud og færre rynker.

Desuden mener nogle studier at retinsyre beskytter mod UV-stråler (photoaging), så olien virker på det punkt som en slags solcreme. Det hjælper indirekte til at forhindre fremtidige rynker. Vi anbefaler ikke at bruge det som solcreme, og der mangler flere studier for at kunne konkludere noget.

Hvis det skulle virke beskyttende, vil det formentlig kræve regelmæssig brug af olien. Du behøver ikke at bruge ret meget olie, da små mængder strækker til et stort område. 7

 

Hybenkerne og artrose (slidgigt)

Flere undersøgelser har vist en god effekt ved indtagelse af hybenkernepulver mod artrose symptomer (slidgigt).

En metaanalyse fra 2012 (dvs en analyse af flere uafhængige studier indenfor samme emne) af 3 kontrollerede randomiserede undersøgelser med ialt 287 patienter viste at indtagelse af hybenkernepulver reducerede smerter og havde antiinflammatoriske egenskaber, som smertestillende medicin, men uden bivirkninger.

I forsøget blev der anvendt et specifikt dansk pulver med et kontrolleret højt indhold af antioxidanter, mineraler og vitaminer. Læs mere her.

I et andet randomiseret, dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret studie fik 94 deltagere med knæ- eller hofteartrose i 3 måneder – enten dagligt 5 gram hybenkernepulver eller 5 gram snyde-pulver.

Efter 3 måneder blev pulveret byttet ud, så dem der fik snyde-pulver fik hybenpulver de næste 3 måneder og omvendt. Grupperne der fik hybenpulver oplevede en signifikant reduktion i smerter og følelsen af stivhed i deres knæ og hofter. Desuden blev deres forbrug af smertestillende medicin reduceret. Læs studiet her.

 

Hybenkerneolie til hårpleje

Selvom olien er mest populær til hudpleje, så kan den også bruges til hårpleje. For eksempel hvis du ønsker lidt mere glans til håret, og gerne vil tilføje lidt vitaminer til håret udadtil.

Erfaringsmæssigt er hybenkerneolie god at bruge i kombination med andre olier til håret. Det kunne for eksempel være castor olie eller argan olie. Men det er ikke et absolut must, for hybenkerneolie fungerer også fint på egen hånd til hårpleje.

Hybenroseolie indeholder essentielle fedtsyrer der skulle fugte både håret og hovedbunden. Den er nem at anvende og tilfører huden og håret elasticitet og glans. Der er ingen garanti for, at den også virker godt for dig. Læs også mere om olier til håret.

 

KILDER

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/

2 https://books.google.dk/books?id=QLin14nRVBsC&pg=PA49&dq=rose+hips+for+wounds&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=rose%20hips%20for%20wounds&f=false

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23237514

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30199901

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/