Hvorfor vælge en naturlig shampoo eller ler-shampoo?

Naturlig shampoo og ler-shampoo har været anvendt af mennesket gennem tusinder af år. Forskning viser at visse ler-shampoo indeholder vigtige og sunde mineraler for hår og hovedbund. I 1930’erne skete der imidlertid en radikal ændring i vores hårvask og kropvask vaner.

Shampoo der anvendes i dag indeholder mange syntetiske stoffer, som vi ikke kender de helbredsmæssige konsekvenser af at bruge på lang sigt. Omkring starten af 1900 tallet begyndte man første gang at kommercialisere shampoo i Europa. Dengang indeholdte shampoo sæbe og tilsat urter. Fra 1930’erne blev shampooen for alvor sat i masseproduktion, og indholdet blev nu erstattet med syntetiske ingredienser. Før 1800 tallet brugte man urter og urte ekstrakter – både i Europa og store dele af verden. I bl.a. Marokko og Indien har de siden gammel tid brugt naturlige shampooer eller ler-shampoo. 1

naturlig shampoo, lersæbe til sundt, glansfuldt hår. Tjek guide på castorolie.dk/naturlig-shampoo/

Foto: naturlig shampoo kan tilsættes forskellige urter og naturlige olier for at tilsætte mineraler, næringsstoffer samt vitaminer til håret og hovedbund

 

 

Hvilken shampoo er bedst? ler-shampoo vs shampoo

Svaret er ikke helt ligetil men den naturlige shampoo ler-shampoo har store fordele, og er et fornuftigt valg. Læs hvorfor.

Shampoo bruges i dag til at gøre håret rent, men måske en shampoo også burde bruges med hensigtens at tilføje hovedbunden og håret noget næring og sundhed? I hvert fald er huden som en svamp, der kan optage stoffer den kommer i forbindelse med. Derfor er det vigtigt, at man tænker over hvad man vasker og smører sig med.

Huden i hovedbunden har en pH-værdi på ca. 5,5. En almindelig shampoo tilsættes bl.a. det giftige sodium lauryl sulfat (SLS) for at fjerne fedt, olier og bakterier fra håret, give skum samt sænke shampooen’s pH. Det er ikke nødvendigvis godt at fjerne olier fra håret, men det er sandsynligvis fornuftigt at pH kommer under 5. Hårets pH er omkring 3,7. SLS er ikke særlig hensigtsmæssigt for huden, og kan give hudirritationer, tør hud, forstyrre udviklingen af børns øjne mm. Det var oprindeligt fremstillet som et pesticid, fordi det slår ukrudt og insekter ihjel. Almindelig shampoo har forskellige pH-værdier. En undersøgelse på 123 forskellige shampooer viste at de fleste lå på mellem pH 5,5 og 7. Overvejer du at skifte din almindelige shampoo ud med en naturlige sæbe – måske du burde. 

Ler shampoo

Nogle ler shampoo har på den anden side en højere pH omkring 8 (mere basisk), men langt fra alle ler shampoo. Denne naturlig shampoo kan få håret til at føles som når du har haft det i saltvand (havvand) – bliver lidt stift. Havvand har en pH-værdi omkring 8. Ved at tilsætte håret nogle naturlige olier, der i udgangspunktet er mere sure, så vil håret igen blive mere blødt, glansfuldt og få en lavere pH-værdi. De fleste naturlige vegetabilske olier er sure (pH under 7). Desuden indeholder naturlige olier næringsstoffer som vitaminer og mineraler, og derved får du samtidig mineraler og vitaminer til håret, når du vasker dit hår.  Se opskrift nedenfor.

Studier omkring sæbe-ler viser at ler indeholder en lang række mineraler fx Mg, K, Ca, Na og Fe, der alle er gavnlige for hud og hår. Ler-shampoo (rasul eller Rhassoul-ler) har i et studie med 60 deltagere vist at være meget effektivt til røde numser eller bleudslæt. Faktisk helede det huden 7 gange hurtigere sammenlignet med creme til babynumser indeholdende morgenfrue extrakt. En anden undersøgelse af 37 mænd og kvinder, viste af ler shampoo tilsat en fugtighedscreme var effektiv mod en kronisk eksem (dermatitis) hudlidelse på hænderne. Leret har vist at være god for forskellige hudlidelser. Det gælder bl.a. akne, eksem, psoriasis og andre inflammatoriske hudlidelser. Ligeledes er det virksomt mod skæl og eksem i flere former 9. Hvad også er vigtigt, er at det effektivt fjerner snavs fra håret.

Ler-shampoo har i forskning vist at være god for huden, og denne slags økologiske shampoo er i fremmarch hos forbrugerne. Erfaringsmæssigt giver den et fyldigt, rent, skælfrit og flot hår. 

Rasul shampoo har været en naturlig shampoo brugt i Indien og Marokko gennem generationer, og det indeholder ingen giftige stoffer. For at tilføje duft og nogle anti-bakterielle egenskaber kan rosmarinolie tilføjes din ler-shampoo.

Vi anbefaler en ler-shampoo fra Marokko, som vi selv bruger. Den har vist at have et stort indhold af vigtige og sunde mineraler, og den har samme pH-værdi som din hud – se den her.

 


Opskrift til ler-shampoo

 

Ingredienser til ler-shampoo

  • 100 g Marokkansk ler shampoo (MacUrth Rasul/Rhassoul-ler) Billigst her
  • 40 g vand
  • 5 dråber Rosmarinolie
  • 1 krukke med låg (stor nok til din hånd kan komme ned i den)

Fremstilling og anvendelse

Hæld ingredienserne i krukken og luk låget. Ryst grundigt til massen har konsistens som blød honning eller til alle klumper er opløst. Tilsæt mere vand efter ønske. Leret æltes ned i hovedbundet og fordeles i resten af håret. Ler-sæben kan sidde i håret i op til 5 minutter, og kan også anvendes som ansigtsmaske – den har anti-rynke egenskaber.

Holdbarhed: i flere år

 

Opskrift til 2i1 shampoo-ler (shampoo og pleje)

Ingredienser til ler-shampoo

  • 100 g Marokkansk lersæbe (MacUrth Rasul)
  • 120 g vand
  • 15 g Sheasmør
  • 10 g Castor olie (evt. jojobaolie)
  • 10 dråber Rosmarinolie
  • 500 ml Krukke med låg. Køb her (stor nok til din hånd kan komme ned i den)

Fremstilling og anvendelse

Hæld ingredienserne i din 500 ml krukke og luk låget. Ryst grundigt til massen har konsistens som sirup honning eller til alle klumper er opløst – brug evt. piskeris. Tilsæt mere vand efter ønske.

Ler-sæben fordeles i hovedbunden og masseres godt i cirkulære bevægelser i hele hovedbunden. Fordel herefter også til resten af håret. Anvendes som en almindelig shampoo. Ler-sæben kan sidde i håret i op til 3 minutter, og kan også anvendes som ansigtsmaske, da den har anti-rynke egenskaber.

Holdbarhed: i flere år