Hvorfor vælge en naturlig shampoo eller ler-shampoo?

Naturlig shampoo

  Anbefalet til

 • Hårpleje
 • Økologisk
 • Udvalgte
 • Velvære

Naturlig shampoo og ler-shampoo har været anvendt af mennesket gennem tusinder af år. Før 1800-tallet blev shampoo lavet fra blomster, blade, bær, ler og urter.

Urter og urte ekstrakter blev anvendt både i Europa og store dele af verden. I bl.a. Marokko og Indien har de flere tusinde år tilbage brugt naturlige shampooer som urter og ler-shampoo.

Forskning viser at visse ler-shampoo indeholder vigtige og sunde mineraler, der kan bruges til hår og hovedbund. Ligeledes har urter, bær og olier bl.a. castor olie og rosmarinolie vist sig, at kunne bekæmpe bakterier, fugte og efterlade håret blødt, rent og skinnende.

I 1930’erne skete der imidlertid en radikal ændring i vores vaner med hårvask og kropsvask.

Omkring starten af 1900 tallet begyndte man første gang at kommercialisere shampoo i Europa. Dengang indeholdte shampoo bl.a ren sæbe og tilsatte urter. Fra 1930’erne blev shampooen for alvor sat i masseproduktion, og indholdet blev nu erstattet med syntetiske ingredienser.

Shampoo der anvendes i dag indeholder mange syntetiske stoffer, som vi ikke kender de helbredsmæssige konsekvenser af at bruge på lang sigt. Nogle syntetiske stoffer der stadig bruges i shampoo, ved vi i dag, kan have uheldige påvirkninger. Læs mere senere. (1)

Hvor kan du købe naturlig shampoo billigst?

Prissammenligning af naturlige shampoo hos billigste forhandlere

Hvilken shampoo er bedst? ler-shampoo vs shampoo

Svaret er ikke helt ligetil, men den naturlige shampoo ler-shampoo har store fordele, og er et fornuftigt valg. Det er 100% naturlig og en shampoo uden sulfat.

naturlig-shampoo-naturlig-sæbe-1024x768

Foto: naturlig shampoo kan tilsættes forskellige urter og naturlige olier for at tilsætte mineraler, næringsstoffer samt vitaminer til håret og hovedbund

Shampoo bruges i dag til at gøre håret rent, men måske en shampoo også burde bruges med hensigtens at tilføje hovedbunden og håret noget næring og sundhed? I hvert fald er huden som en svamp, der kan optage stoffer den kommer i forbindelse med. Derfor er det vigtigt, at man tænker over hvad man vasker og smører sig med.

Huden i hovedbunden har en pH-værdi på ca. 5,5. En almindelig shampoo tilsættes bl.a. det giftige sodium lauryl sulfat (SLS) for at fjerne fedt, olier og bakterier fra håret, give skum samt sænke shampooen’s pH. Det er ikke nødvendigvis godt at fjerne olier fra håret og hovedbunden, men det er sandsynligvis fornuftigt at pH kommer under 5. Hårets pH er omkring 3,7. (2)+(3)

SLS er ikke særlig hensigtsmæssigt for huden, og kan give hudirritationer, tør hud, forstyrre udviklingen af børns øjne mm. Det lyder skørt, men SLS var oprindeligt fremstillet som et pesticid, fordi det slår ukrudt og insekter ihjel.

Almindelig shampoo har forskellige pH-værdier. En undersøgelse på 123 forskellige shampooer viste at de fleste lå på mellem pH 5,5 og 7. Overvejer du at skifte din almindelige shampoo ud med en naturlige sæbe eller sls fri shampoo? Måske du burde. (4)+(5)+(6)

Sls fri shampoo

Der er kommet mere fokus på Sls fri shampoo siden starten af år 2000. Dog er det stadig langt fra alle der kender problematikken, med disse problematiske kemikalier. Selvom internettet bugner med blogs om “det naturlige”, økologi, fermentering, antiinflammatorisk kost og naturlig shampoo (no poo), så går det efter min mening alt for langsomt med oplysning.

Vil du droppe sls i din hårpleje, så tjek ingredienslisten. Det sundeste valg er, efter min mening, de hårshampoo med den korteste indholdliste. (Ingen kunstig kemi)

Ler shampoo

Nogle få ler shampoo har på den anden side en højere pH omkring 8 (mere basisk), men langt fra alle ler shampoo. Dem vi anbefaler har en pH, der passer til menneskets hud. Denne naturlig shampoo af ler kan få håret til at føles som havde håret været i saltvand (havvand) – det bliver lidt stift. Men kun hvis du lader leret stivne i dit hår inden du vasker det ud. Havvand har en pH-værdi omkring 8.

Ved at tilsætte håret nogle naturlige olier, der i udgangspunktet er mere sure, så vil håret blive mere blødt, glansfuldt og få en lavere pH-værdi. De fleste naturlige vegetabilske olier er sure (pH under 7). Desuden indeholder naturlige olier næringsstoffer som vitaminer og mineraler, og derved får du samtidig mineraler og vitaminer til håret, når du vasker dit hår.  Se opskrift nedenfor.

Studier omkring sæbe-ler viser at ler indeholder en lang række mineraler fx Mg, K, Ca, Na og Fe, der alle er gavnlige for hud og hår. Ler-shampoo (rasul eller Rhassoul-ler) har i et studie med 60 deltagere vist at være meget effektivt til røde numser eller bleudslæt. Faktisk helede det huden 7 gange hurtigere sammenlignet med creme til babynumser indeholdende morgenfrue extrakt. En anden undersøgelse af 37 mænd og kvinder, viste at ler shampoo tilsat en fugtighedscreme var effektiv mod en kronisk eksem (dermatitis) hudlidelse på hænderne. Leret har vist at være god for forskellige hudlidelser. Det gælder bl.a. akne, eksem, psoriasis og andre inflammatoriske hudlidelser. Ligeledes er det virksomt mod skæl og eksem i flere former. Hvad også er vigtigt, er at det effektivt fjerner snavs fra håret. (7)+(8)

Rasul shampoo

Rasul shampoo eller ler-shampoo (rasul ler) har i forskning vist at være god for huden og håret. Den har en antiinflammatorisk virkning, der bl.a. kan bruges mod akne, bleudslæt (bleeksem) samt anden rødme i huden.

Rasul ler bruges både til hårvask, ansigtsmaske, hudpleje, fodpleje, hudproblematikker og som almindelig sæbe. Ikke overraskende at denne slags økologiske shampoo er i fremmarch hos forbrugerne.

Erfaringsmæssigt giver den et fyldigt, rent, skælfrit og glansfuldt hår. Forfatteren til denne artikel har med stor tilfredshed selv brugt Rasul ler shampoo i flere år, og har tilsat rasul leret vand, vegetabilsk olie samt en æterisk olie. Se opskrift senere.

Rasul shampoo har været en naturlig shampoo brugt i Indien og Marokko gennem generationer, og det indeholder ingen giftige stoffer. Det har desuden en neutral pH der matcher huden og hårets. For at tilføje duft og nogle anti-bakterielle egenskaber kan en æterisk olie fx rosmarinolie tilføjes ler-shampoo. (9)

Anbefaling

Jeg anbefaler en ler-shampoo fra Marokko, som jeg selv har brugt i flere år. Tests har vist at den er fri for skadelige stoffer. Shampooen har et stort indhold af vigtige og sunde mineraler, og den har samme pH-værdi som din hud. Find den her.


Opskrift til ler-shampoo

Ingredienser til ler-shampoo

 • 100 g Marokkansk ler shampoo (MacUrth Rasul/Rhassoul-ler) – Find her
 • 40 g vand
 • 5 dråber Rosmarinolie
 • 1 krukke med låg (stor nok til din hånd kan komme ned i den)

Fremstilling og anvendelse

Hæld ingredienserne i krukken og luk låget. Ryst grundigt til massen har konsistens som blød honning eller til alle klumper er opløst. Tilsæt mere vand efter ønske. Leret æltes ned i hovedbundet og fordeles i resten af håret. Ler-sæben kan sidde i håret i op til 5 minutter, og kan også anvendes som ansigtsmaske – den har anti-rynke egenskaber.

Holdbarhed: i flere år

Opskrift til 2i1 shampoo-ler (shampoo og pleje)

Ingredienser til ler-shampoo

 • 100 g Marokkansk lersæbe (MacUrth Rasul)
 • 120 g vand
 • 15 g Sheasmør
 • 10 g Castor olie el. argan olie el. jojobaolie
 • 10 dråber Rosmarinolie
 • 500 ml Krukke med låg. Køb her (stor nok til din hånd kan komme ned i den)

Fremstilling og anvendelse

Hæld ingredienserne i din 500 ml krukke og luk låget. Ryst grundigt til massen har konsistens som sirup honning eller til alle klumper er opløst – brug evt. dine fingre. Tilsæt mere vand efter ønske.

Ler-sæben fordeles i hovedbunden og masseres godt i cirkulære bevægelser i hele hovedbunden. Fordel herefter også til resten af håret. Anvendes som en almindelig shampoo. Ler-sæben kan sidde i håret i op til 3 minutter, og kan også anvendes som ansigtsmaske, da den har anti-rynke egenskaber.

Holdbarhed: Uendeligt. Sæbe-leret er selvkonserverende.