Comedogene olier til huden

Comedogene olier til huden

    Anbefalet til

  • Anbefalinger
  • Hudpleje
  • Produkter
  • Velvære

Du har sikkert hørt om “comedogene olier”. Det vil sige olier der virker tilstoppende på porrerne i din hud. Modsat non-comedogene olier, der ikke tilstopper huden.

Hvis porrerne lukker til dannes der nemmere risiko for akne-fremmende bakterier, og der kan opstå hudorme og uren hud. Listen over disse olier florerer mange steder på nettet. Oprindelig er listen lavet af en dermatolog ved navn Dr. Albert M. Kligman i 1979. Hans forsøg blev lavet ved at smøre forskellige olier på kaninører, da han mente det mindede om ansigtshuden på mennesket. Her så han efter udslag og rødme på huden i kaninens øre. (1)

Forsøgene blev kritiseret for at huden på en kanin og et mennesket ikke var sammenlignelig. Han gentog derfor forsøget i 1982 på øverste del af ryggen af amerikanske sorte fængselsindsatte. (2)

Dr. Kligman konkluderede at kaninens øre var mere følsom end mennesket hud. Også dette forsøg blev kritiseret, fordi huden på menneskets ryg heller ikke kan sammenlignes med huden i ansigtet.

Dr. Kligman havde økonomiske interesse i sine forsøg i det han var med til at patentere akne medicinen Retin-A (Tretinoin). (3)

Comedogenic og non-comedogenic listen – kritik

Huden er forskellig fra menneske til menneske. Alene derfor kan der rejses kritik af en generel liste som comedogenic rating. Porrerne er fx ikke samme størrelse og sammensætningen af hudens celler er forskellig. Desuden har senere videnskabelige undersøgelser vist, at kanin ørets hud og menneskets hud ikke kan sammenlignes. Det rejser tvivl om listens gyldighed. (4)

Listen er ikke ens

Endnu mere vigtig er det at påpege, at listen ikke er ens på alle hjemmesider, og at der derfor ikke findes én officiel liste.

Producenter og hjemmesider der sælger de pågældende olier, kan altså sætte deres egne værdier på skalaen, der går fra 0-5.

Af samme årsag er vi skeptiske med at bringe en liste, men vi har brugt de originale resultater fra Kligmans forsøg. Desuden har vi forsøgt at fastsætte tallene ved at sammenligne og sikre, at værdierne er ens på flere af de mest anerkendte hjemmesider.

Vi anbefaler, at den enkelte forbruger selv tester olierne. Fx ved at påsmøre en lille dråbe olie på et lille område af huden i ansigtet. Herefter afvente reaktionen i op til 24 timer. Er en olie bedømt til 4-5 på listen, så kan du godt regne med en stor risiko for tilstopning. Modsat har en olie 0-1, så er der god sandsynlighed for, at den ikke tilstopper din hud.

Husk at comodogenic listen ikke fortæller noget om oliens medicinske og gavnlige egenskaber – kun om oliers påståede risiko for at tilstoppe hudens porrer. Altså risikoen for at udvikle bumser.

Comodogenic rating liste

Listen har en skala fra 0-5.

0 – lukker ikke porrerne

1 – lille risiko

2 – moderat lille risiko (hos nogle få kan den måske lukke porrerne)

3 – moderat risiko (god sansynlighed for at tilstoppe porrer hvis du har tendens til uren og fedtet hud. Afhænger af hudtypen)

4 – stor risiko (vil virke tilstoppende for huden hos de fleste)

5 – størst sandsynlighed for at huden lukkes, og at akne kan opstå.

Linoleic Acid virker ikke tilstoppende

Oleic Acid kan virke tilstoppende.

Olier
Almond Oil  – 2 (mandelolie)
Apricot Kernel Oil – 2 (abrikoskerneolie)
Argan oil – 0 (argan olie)
Avocado Oil – 2
Camphor Oil – 2 (kamferolie)
Castor Oil – 1 (amerikansk olie)
Cocoa Butter – 4
Coconut Butter – 4
Coconut Oil – 4 (kokosolie)
Corn Oil – 3 (majsolie)
Cotton Seed Oil – 3 (bomuldsfrøolie)
Evening Primrose Oil – 2 (kæmpenatlysolie)
Grape Seed Oil – 2
Hazelnut Oil – 2
Hemp Seed Oil – 0 (hampfrøolie)
Jojoba oil – 2
Mineral Oil – 0
Mink Oil – 3
Olive Oil – 2
Peanut Oil – 2
Petrolatum – 0
Rosehip seed oil – 1 (hybenkerneolie)
Safflower Oil (Carthamus tinctorius) – 0 (tidselolie)
Sandalwood Seed Oil – 2 (sandeltræolie)
Sesame Oil – 2 (sesamolie)
Shea Butter – 0 (shea smør)
Soybean Oil – 3
Sunflower Oil – 0 (solsikkeolie)
Wheat Germ Oil – 5 (hvedekimolie)
Shark Liver Oil – 3 (hajleverolie)