Læs om oliens gode egenskaber

Hørfrøolie – én god omega-3 kilde

Hvad er hørfrøolie godt for?

Hørfrøolie er kendt for sit indhold af omega-3 fedtsyrer. Hørfrøoliens indhold af fedtsyrer og sundhedsfremmende egenskaber gør den til en af de sundeste olier.

Hørfrø er med sine essentielle fedtsyrer – omega-3 – en god kilde til at sikre, at kroppen får tilført nødvendige fedtsyrer, der er med til at forbedre vores sundhed. Generelt er omega-3 er kendt for sin beskyttende effekt mod forskellige sygdomme såsom hjerte-kar-sygdom og betændelsessygdomme. 1

Ydermere har hørfrøolien en række andre egenskaber:

  • Hørfrøolie indeholder ALA, der i kroppen omdannes til den gode omega-3 fedtsyrer, hvor den bidrager med positive virkninger mod bekæmpelse af inflammation, fordøjelse, hud, hjerne og hjerte.
  • Hørfrøolien indeholder mange næringsstoffer heriblandt probiotika og fibre, der er gode i en antiinflammatorisk kost, og er godt for dit tarmsystem.
  • Hele hørfrø er kendt for at kunne være et effektivt middel til forstoppelse.
  • Hørfrøolien skal eftersigende være god mod eksem og psoriasis.
  • Derudover er hørfrøolien veganervenlig. Da man ikke kan få de nødvendige fedtsyrer fra bl.a. fiskeolie, vil hørfrøolien være et rigtig godt supplement til optagelse af de livsnødvendige omega 3-6 og 9. 2

Hørfrøolien udvindes af hørfrøene, hvorfor olien ligeledes er spækket med gode fedtsyrer. Da omega-3 og -6 fedtsyrer er flerumættede, og da kroppen ikke selv producerer disse, er de nødt til at optages gennem varieret kost eller kosttilskud. 2

Hørfrøolie indeholder både omega 3 og 6, dog hovedsageligt omega-3 fedtsyrer. Så hvis du ønsker at forhøje dit indtag af omega-3 fedtsyrer, kan du med fordel supplere din kost med hørfrøolie.

Hvor kan jeg købe hørfrøolie?

Du kan være heldig at finde hørfrøolie i velassorterede supermarkeder, og eller vil du altid kunne købe det på nettet eller hos din lokale helsekostbutik.

Som ved så mange andre naturlige olier, anbefaler vi, at du går efter en hørfrøolie, der er koldpresset og økologisk for at sikrer den bedste kvalitet.

Disse hørfrøolier anbefaler vi: 

hørfrøolie guide

Hørfrøolie anvendelse

Størstedelen anvender hørfrøolie som kosttilskud grundet det høje indhold af omega-3.

Smagsmæssigt har hørfrøolien en lidt sødlig og nøddeagtig smag, og kan derfor nemt anvendes i forbindelse med andre fødevarer, da den ikke er så kraftig i smagen. Her kan hørfrøolien bruges i smoothies, dressing eller i en hjemmelavet pesto. Du skal dog være opmærksom på, at olien ikke egner sig til opvarmning.

Du kan også anvende hørfrøolien som erstatning til smør ovenpå ris eller kartofler, så du både undgår det usunde fedt i smørret og samtidig tilføjer sunde og nødvendige fedtsyrer til din mad.

Udover hørfrøolien som kosttilskud, kan du også vælge at anvende hele hørfrø eller knuse dem en smule for at frigive nogle af de naturlige olier. Hørfrø kan også købes i pulverform og som mel, og der er således fri mulighed for at benytte det næringsrige frø i bagning. Hvad enten du vælger hørfrøet i pulverform, mel, hele eller som olie, vil du tilføre dit brød nogle lækre næringsstoffer og gode fibre.

Der er også mange, der vælger at bruge hørfrø i deres morgenmad. Her kan du drysse frøene på din skyr, yoghurt eller havregryn. En anden idé kan også være at blande hørfrø i din hjemmelavede mysli. Du kan også vælge at bruge hørfrøolien i din morgenmadsrutine – enten ved at tilføje 1 spsk. ovenpå din havregryn eller i en lækker acai-bowl.

Som nævnt ovenfor, har din krop på den måde også mulighed for at optage de gode fedtsyrer, og du kan være sikker på en forrygende start på dagen.

Hørfrøolie godt til huden

Især mange kvinder frygter appelsinhud, også kaldet cellulite, og med årene vil kroppens naturlige produktion af kollagen falde, og dermed gøre den bulede appelsinhud mere synlig. Her kan man vælge at bruge kosttilskud med kollagen eller anden kollagenholdig hudpleje til bekæmpelsen eller forebyggelse af appelsinhud. Flere studier viser her, at hørfrøolien kan fungere som et aktivt værn mod celluliten, da olien vil hjælpe med at øge kroppens produktion af kollagen.

Ligesom at hørfrøolien kan bidrage med øget kollagenproduktion, vil hørfrøolien også kunne forbedre hudens tekstur og elasticitet, og den kan derfor bruges i tilfælde af hudirritationer og -sygdomme såsom eksem og psoriasis. Her kan du smøre en lille smule hørfrøolie på det irriterede eller beskadigede område for at svække inflammationen.

Et mindre studie viste, at de deltagende kvinder efter 12 uger med indtagelse af hørfrøolie fik en forbedret hud. De oplevede at have fået blødere og gennemfugtet hud samt at sensitiv hud og eventuelle hudirritationer var aftaget.

I de senere år er det blevet mere og mere udbredt at bruge de rene naturlige olier i sin hudplejerutine. Her vælger flere at smøre olie direkte på huden for at udnytte oliernes blødgørende og gode egenskaber. Der findes en lang række naturlige olier, som egner sig godt til huden, og du kan nemt blande et par dråber i din natcreme eller bodylotion, hvis du ikke bryder dig så meget om den fedtede fornemmelse olie godt kan give. Andre gode olier til huden kunne også være mandelolie og kokosolie.

Hvis du vælger at bruge olie, skal du blot være opmærksom på ikke at bruge for meget, da det kan resultere i, at din hud vil blive overmættet med olie. Hvis du derfor i forvejen døjer med fedtet hud, bør du genoverveje at bruge olie, da det kan medfører en tilstopning af dine porer, og dermed risikere at få bumser eller andre hudproblemer.

Hørfrøolie godt til forstoppelse

Hørfrøolie er kendt for at dens positive fordøjelsesegenskaber. Olien fungerer som en naturlig smørelse i tarmsystemet, og vil derfor i en række tilfælde kunne afhjælpe i forstoppelse. Her vil hørfrøolien hjælpe med at føre affaldsstofferne hurtigere igennem systemet og dermed lindrer forstoppelsessymptomerne. Hørfrøolien vil derfor også kunne bruges af dig, der ønsker at opretholde en god balance i tarmsystemet 3.

Hvor meget hørfrøolie om dagen?

Der findes ingen konkret anbefaling om det daglige indtag af hørfrøolie, men de fleste producenter anbefaler mellem 1-2 spsk. hørfrøolie om dagen.

Hvornår på dagen man bør indtage olien er ligeledes ikke klart defineret, men en idé kunne være at indtage det om morgenen, for at lade kroppen optage fedtsyrerne som noget af det første.

Opbevaring af hørfrøolien bør ske i køleskabet for at være sikker på, at olien holder sig så frisk som muligt. For at få det meste ud af hørfrøolien gavnlige egenskaber bør olien anvendes 6-8 uger efter åbning. Det er også vigtigt, at du er opmærksom på, at flasken er tæt lukket efter åbning, da du ellers risikerer, at hørfrøolien oxiderer og bliver harsk. Hvis du derfor ved, at du kommer til at bruge hørfrøolien i begrænset mængde, anbefaler vi, at du køber en mindre flaske.

Hørfrøolie er rig på Omega-3

Som nævnt ovenfor er hørfrøolie rig på omega-3. Grundet dens næringsrige indhold, bliver hørfrøolien i flere sammenhænge sammenlignet med fiskeolie, der ligeledes har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, og derfor også en god kilde til de livsnødvendige fedtsyrer. Begge olier har mange gavnlige egenskaber hver især, og deres fordele og ulemper opvejer mere eller mindre hinanden. Hvis du som vegetar eller veganer vil undgå animalske produkter, er hørfrøolien derfor et rigtig godt bud til at sikre indtaget af omega-3 fedtsyrer.

Der findes forskellige typer af Omega-3 fedtsyrer, og de opdeles i EPA, DHA og ALA:

  • EPA (eicosapentaensyre) – Findes primært i fiskeolie, og er essentiel i vedligeholdelsen af et godt fysisk og mentalt helbred.
  • DHA (docosahexaensyre) – Findes primært i fiskeolie, og er især godt for kroppen og dens indre organer. Herunder til god hjernefunktionalitet, blodårer og styrkelse af immunforsvar.
  • ALA (alfalinolensyre) – Findes udelukkende i planter, såsom hørfrø og hampefrø. Ved indtagelse af ALA, går kroppen ind og omdanner det til EPA og derefter DHA.

Kroppens optagelse og omdannelse af ALA afhænger i høj grad af din generelle kost, sundhed og fordøjelse. Jo bedre din sundhed er, desto mere effektiv vil kroppens bearbejdningsproces og omdannelse til EPA og DHA være.

Hørfrøolie som kapsler

Hvis man ikke bryder sig om smagen af hørfrøolie eller blot foretrækker at indtage kosttilskud i pilleform, så kan man købe hørfrøolie i kapsler. Ovenfor har vi fundet Natur Drogeriets bud på hørfrøoliekapsler.


VIDEO

Har du endnu mere tid, kan du med fordel se videoen herunder. Den tager 10 minutter, men forklarer på en god måde hvad hørfrø er, og ikke mindst hvad hørfrøolien gør for dig og din krop. Husk at du kan altid rådføre dig med din læge, hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt et kosttilskud passer til dig.