Vitaminer til håret – hvilke vitaminer har du brug for og hvad er deres funktion

Vitaminer til håret er essentiel for et sundt hår og hovedbund. Hvilke vitaminer har dit hår brug for, og hvilken mad samt kosttilskud kan du anvende for at sikre at dit hår og hud ikke mangler vitaminer eller mineraler. Formenlig på grund af pesticider, udpining af jorden og forsødning af vores fødevarer indeholder vores frugt og grøntsager op mod 6 % færre vitaminer ift. for 50 år siden, viser forskning. 1 Spiser du derfor ikke de anbefalede mængder frugt og grønt (600 g over 10 år og 300-500 g 4-10 år), bør du overveje kosttilskud af vitaminer. En stor undersøgelse foretaget af DTU mellem 2011-2013 har vist, at kvinder i den fødedygtige alder er i underskud af bl.a. d-vitamin, jern, selen og folat. Alle vigtige stoffer for krop og hår.

Vi oplyser desuden ADT, Anbefalet Daglig Dosis, som i dag kaldes Referenceindtag (RI).

Vi kommer desuden med en anbefaling af hvilke vitaminer til håret der er bedst i forhold til indhold og mængde af vitaminer og mineraler.

 

Vitaminer til hår

Den rette mængde af vitaminer er essentiel for at sikre et sundt og flot hår. Symptomer på vitamin mangel kan bl.a. ses i form af hårtab, spaltet hår samt hår der knækker. A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin har betydning for dit hår og stor betydning i forhold til vedligeholdelse af håret, hårpleje, og hårvækst. De følgende vitaminer og mineraler ved vi fra forskning er vigtig for et sundt hår og hud. Vi har studeret indholdet dvs. mængden af vitamin og mineral i de enkelte vitaminer på markedet og fundet et der skiller sig ud. Dette vitamin indeholder alle de vitaminer og mineraler dit hår har brug for, og samtidig i en tilpas dosis. Se vitamintilskuddet her.

 

A-vitamin

A-vitamin er et meget vigtigt vitamin for dit hår. Det er fedtopløseligt, og nødvendig for vækst af håret, din forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder. A-vitamin er med i den proces der bidrager til kroppens egne olier, der giver næring til hovedbund og hår. Et symptom på a-vitamin mangel kan være knækket og spaltet hår.

Anbefalede (RI) minimum indtagelse af A-vitamin er: 800 RE=retinol equivalents (1 RE=1μg) per dag for mænd og kvinder. Ammende kvinder gerne over 1100 RE.

 • Kilder til A-vitamin: gulerødder, kål, spinat, broccoli, fede fisk, kød, æg, mejeriprodukter (mælk, ost).


Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012 + Fødevarestyrelsen

 

B-vitamin

Hårets vitamin kaldes b-vitamin. Det skyldes dets meget vigtige funktion i forhold til hårets sundhed, hvor det bl.a. bidrager til celle- og hårvækst. Mangel på b-vitaminet kan ses ved hårtab. B12-vitamin menes at være det vigtigste b-vitaminerne.

B-vitamin består af 8 vitaminer: B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, Niacin, Biocin (B9-vitamin):

Biotin 

Biotin b-vitaminet er bl.a. med til at give et langt og sundt hår. Dette ses fx gennem stærke hårstrå der ikke knækker eller spalter.

RI= 50 μg

Folsyre (B9)

B9-vitamin er vigtig for dannelse af nukleotider, der bidrager til opbygning af DNA og RNA. Forskning har vist at mangel på dette vitamin giver hårtab. Anbefalet daglige dosis (RI) er 240-300 µg. 2 + 3

Niacin

Niacin b-vitamin bidrager til et sundt hår med næring til hovedbunden. For lidt niacin gør håret skørt, livløs og mindre stærkt (knækker nemmere). Anbefalet daglig dosis (RI) er 16 mg.

 

C-vitamin

C-vitamin er vigtig for produktionen af kollagen, der findes i huden og specielt håret. Derfor spiller c-vitamin en vigtig rolle for et sundt hår. C-vitamin fungerer også som en antioxidant, der beskytter hår og hud mod ydre påvirkninger. Spaltet hår med tendens til at knække kan skyldes c-vitamin mangel.

   • Olier med meget c-vitamin
    Der findes meget c-vitamin i hybenkerneolie. Faktisk er det en af de naturlige olier, hvor indholdet af c-vitamin er størst. 4

Andre kilder til C-vitamin: tomater, jordbær, appelsin (citrusfrugter), peberfrugter, kål, spinat og broccoli. Anbefalet daglig dosis (RI) er 80 mg

 

D-vitamin

Der er evidens for at mangel på D-vitamin giver hårtab. Da op mod 70 % af alle danskere har mangel på d-vitamin, og flere læger samt forskere taler for at supplere sin kost med dette vitamin, er det værd at overveje. Forskning har bevist at mangel på vitaminet kan med føre til hårtab, og at folk med hudlidelser som psoriasis kan have gavn af tilskud. 4 + 5.

Anbefalet daglig dosis (RE) er= 5 μg

 

E-vitamin

E-vitamin er en antioxidant, der som C-vitamin beskytter håret mod ydre påvirkninger. Tobaksrøg, bilos med mere kan nedbryde celler og gøre håret svagere og mindre sundt. E-vitaminets rolle er bl.a. at opbygge og vedligeholde håret og holde cellerne i hovedbunden sund. Flere studier har vist at en mangel på antioxidant påvirker hårcellernes evne til at modstå oxidativ stress og frie radikaler samt at det bevirker hårtab. Folk med hårtab (alopecia) har oftest mangel på antioxidant og E-vitamin ift folk uden hårtab. 4

  • Olier med meget E-vitamin
   Der findes naturligt store mængder e-vitamin i hybenkerneolie og solsikkeolie.
  • Andre kilder til E-vitamin: mandler, vegetabilske olier, korn, hasselnødder og jordnødder.

Anbefalet daglig dosis (RE) er 12 mg

 

Mineraler til håret

Forskning har påvist at mangel på vitaminer og mineraler kan påvirke håret ift. håret sundhed og hårvækst – blandt andet resultere i hårtab. Jern og zink er de to vigtigste mineraler, som man ved en mangeltilstand bl.a. kan give hårtab. 6 + 7

 

Zink

Zink tilføres kun gennem kosten. Det findes primært i magert kød og fisk. Spiser du store mængder kornprodukter og tilsvarende lidt kød er du i større risiko for en mangeltilstand af zink. Mineralet zink er også vigtigt for dit hår. Er du i underskud kan det resultere i hårtab. Flere studier har påvist denne sammenhæng. 4

Kilder til zink: primært i fisk og kød. Nødder, linser og ærter.

Anbefalet daglig dosis (RE) er 10 mg

 

Jern

Den mest almindelige ernæringsmæssige mangeltilstand i verden er mangel på mineralet jern. Mangel på jern har forskningen påvist at kunne give hårtab. Det jern-bindende protein, serum ferritin bruges som indikator til at måle indholdet af jern i blodet. Serum ferritin bruges også som indikator i årsagssammenhæng til hårtab. Specielt kvinder der lider af hårtab ses ofte med mangel på jern. 4

Kilder til jern: sojabønner, cashnewnødder, sesamfrø og hørfrø.

Anbefalet daglig dosis (RE) er 14 mg.

 

Vitamin mangel og gråt hår

Gråt hår er en tilstand mange mennesker oplever på et tidspunkt i livet. For nogle optræder det tidligt i livet og for andre sent. Nogle får aldrig gråt hår.

Forskning har vist en sammenhæng mellem gråt hår og mangel på følgende vitaminer og mineraler: D3-vitamin, serum Calcium, serum Ferritin. 4

 

Vi anbefaler

Ikke alle vitamintilskud indeholder de anbefalede vitaminer og mineraler, og langt fra alle har en tilstrækkelig stor mængde (målt i mg og IU) af vitaminer og mineraler. Flere vitamintilskud solgt som vitaminer til håret indeholder samme vitaminer og mineraler som nogle multivitamintilskud, men indeholder ofte færre vitaminpiller. Vi anbefaler på baggrund af vores research et multivitamin, der har samme indhold som vitaminpiller solgt som vitaminer til håret, men i en noget højere dosis, og lavet af naturlige ingredienser bl.a. urter. Vi har fundet disse vitaminer til håret billigst her.

 

 

KILDER

1 https://www.dr.dk/nyheder/indland/faerre-vitaminer-og-mineraler-i-frugt-og-groent

2 https://da.wikipedia.org/wiki/Folsyre

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28508256

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30775298

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30785992

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28508256