Argan olie

Argan olie

    Anbefalet til

  • Gigt
  • Hårpleje
  • Hudpleje
  • Velvære

Argan olie er en vegetabilsk olie, der presses af kernerne fra frugten på argantræet (Argania spinosa). Træet vokser vildt i ørkenen samt i plantager i Marokko, hvor olien har været anvendt på grund af dens gavnlige egenskaber gennem tusinder af år.

Dens gode egenskaber til kosmetisk brug er først blevet opdaget udenfor Marokko i slutningen af det 1900 århundrede. På engelsk kaldes olien argan oil.

Den billigste økologiske argan olie er fundet her.

Hvor kan du købe argan olie billigst?

Vi har gennemsøgt de danske netbutikker og fundet de billigste argan olier, der opfylder kvalitetskravene om at være økologiske, 100 % rene og koldpresset.

Prissammenligning af argan olie hos billigste forhandlere

7 Fordele og anvendelse af argan olie

Argan olie har en lang række gavnlige medicinske, kosmetiske og kulinariske egenskaber. I Marokko er den traditionelt anvendt mod bumser, tør hud samt ar efter skoldkopper. Denne artikel vil gennemgå 7 af disse sundhedsmæssige fordele, virkning og anvendelse af arganolien. (1)

arganolie-træ

1. Argan olie indeholder vigtige næringsstoffer

Arganolien indeholder primært fedtsyrer og fenoliske syrer. Fenolisk syre er en antioxidant, der anses for at være mere potent end C-vitamin. Arganolie har desuden et højt indhold af E-vitamin (tocopherol). (1)

Størstedelen af fedtsyreindholdet udgøres af omega-6 (linolsyre, 29-36%) samt omega-9 (oliesyre, 43-49%).

Omega 6 og 9 kan måske sænke blodtrykket og det skadelige kolesterol i blodet. Desuden kan omega 6 muligvis bidrage til at reducere uren hud eller akne. (2)

Omega 9 har i forskning vist at være sundt for hjertet, at kunne sænke blodtrykket samt til forebyggelse af kronisk sygdom. (3) + (4)

Indholdet af E-vitamin bidrager som en kraftig antioxidant, der samtidig er essentielt for en sund hud, hår og øjne. (2)

I Marokko bliver argan oliens gavnlige egenskaber traditionelt anvendt ved både at spise den samt kosmetisk og terapeutisk ved direkte påføring på hud, hår og negle. Gå efter den 100% rene argan olie uden tilsætningsstoffer, da den har de bedst bevarede egenskaber.

OPSUMMERING

Argan olie indeholder gavnlige omega fedtsyrer: omega 6 samt omega 9 – regnes for at medvirke til et sundt helbred. Desuden har olien et højt indhold af E-vitamin – nødvendigt for hud, hår og øjne.

2. Har mulig antiinflammatoriske egenskaber og indeholder antioxidanter

Argan olie er rig på E-vitamin (tocopherol), der sandsynligvis virker som en antioxidant ved at bekæmpe frie radikaler og reparere skaderne fra de fri radikaler. Andre næringsstoffer tæller melatonin, C0Q10 samt plantesteroler der alle virker som antioxidanter. De bidrager bl.a. også til at sænke forhøjet LDL kolesterol i blodet. (5) + (6)

Argan olien har i studier på mus vist at kunne reducere betændelse (antiinflammation) i leveren. En gruppe mus blev fodret med arganolie og en anden gruppe fik ingen arganolie. Efterfølgende blev alle mus udsat for en meget giftig levergigt. De mus der havde fået arganolie fik målt en mindre betændelsestilstand ift. de mus der ikke havde fået gift. (7)

Desuden har studier vist at argan olie også virker betændelsesdæmpende når det bliver smurt på huden, hvilket kan lindre fx psoriasis, eksem og uren hud. Argan oliens fede fedtsyrer virker måske også som en god fugtgiver. (8)

OPSUMMERING

Indholdsstofferne i Argan olie kan måske virke mod betændelsestilstande og som naturlige antioxidanter. Den kan bruges til at sænke forhøjet LDL kolesterol (forhøjet kolesterol).

3. Virker mod gigtsmerter

Folk der lider af slidgigt (artrose) i knæleddet kan have gavn af argan oliens antiinflammatoriske egenskaber. I et stort randomiseret kontrolleret studie med 100 deltagere, hvor 50 fik arganolie og sidste 50 ikke fik noget, viste at:

– De 50 der fik arganolie drak 30 ml hver morgen i 8 uger. Efter 8 uger havde gruppen der fik argan olie signifikant færre smerter målt på 3 forskellige smerte skalaer – oplevet smerte (VAS) samt funktionel smerte, stivhed og smerte over tid (WOMAC), og (Lequesne index). Desuden fik de en signifikant forbedring af deres gangdistance. (9)

OPSUMMERING

Argan olie har i flere studier vist at virke antiinflammatorisk samt at kunne mindske smerter hos mennesker med slidgigt i knæ (og andre led). Der mangler flere studier for at bevise at det virker.

4. Har mulig anti-age fordele

Flere studier har påvist at stoffer i argan olie måske virker anti-age. Denne egenskab skulle iflg undersøgelsen skyldes flere mekanismer i oliens unikke sammensætning bl.a. dens betændelsesdæmpende egenskaber og stoffet ACOX1, der virker dæmpende på betændelse. På figuren ses toxinet LPS der er med til at udløse betændelse (inflammation) i kroppen. Argan oliens naturlige indhold af ACOX1 skulle altså være med til at bekæmpe inflammatoriske processor. (10)+(11)

Aldring-figur-argan-olie

Figur: Viser toxinet LPS og hvordan det udløser betændelse (inflammation) (a) Viser hvordan det antiinflammatoriske (betændelsesdæmpende) protein ACOX1 i arganolie beskytter mod toxinet LPS, og dens sammenhæng med aldring. (b)

Opsummering

Argan olie indeholder bl.a. proteinet ACOX1, der måske har betændelseshæmmende virkning for krop og hud. Den skulle virker ved at bekæmpe betændelsestilstande, mindske rynker og tilføje fugt til hud og hår. Det er dog ikke bevist.

5. Kan måske reducere rynker i huden

Nogle undersøgelser tyder på at indtag af ren arganolie kan bremse aldringsprocessen ved at reducere inflammation og oxidativ stress.  (10) +(11)

Andre studier har indikeret at dagligt indtag og/eller påsmøring af argan olie direkte på huden har anti-age egenskaber – argan olie skulle forbedre hudens elasticitet og fugte huden. (12)+(13)

Ved at påføre arganolie direkte på huden kan det måske medvirke til at vedligeholde en sund hud, samt reducere tydelige tegn på aldring (rynker). Olien virker måske som en god rynkecreme. Læs også om hybenkerneolie.

Opsummering

Olien kan måske reducere rynker og bedre hudens elasticitet gennem dens sammensætning af vitaminer, fede fedtsyrer og mineraler.

6. Fugter hud og hår

Indholdsstofferne Oleic acid samt linoleic acid i Argan olien udgør størstedelen af oliens fedtindhold. De kan være vigtige næringsstoffer til opretholdelse af hår og hud.

Arganolien bruges mest ved at påføre olien huden og håret. Den kan også bruges ernæringsmæssigt i fx salater.

En undersøgelse har vist, at olien forbedrede postmonopausale kvinders fugtindhold i huden både ved direkte påføring og ved at spise det.

Der er ikke lavet undersøgelser på argan oliens egenskaber til håret, men undersøgelser på andre naturlige olier har vist at olier muligvis kan reducere spaltet hår og andre hårskader. (14)

Opsummering

Indholdet af fede fedtsyrer bl.a. omega-6 og omega-9 hævdes at bidrage med fugt og næring til hud og hår. Oliens comedogenic rating på 0, gør den til en god hudolie.

7. Let at tilføje i sin hverdag

Argan olie er blevet en populær olie, og den er blevet mere tilgængelig for den almene forbruger. Olien kan bruges i håret, til huden, og spises i sin rene form eller købes som piller i kosttilskud. Den kan i dag købes hos mange webshops, og landets mange supermarkeder.

Til håret

Argan olie kan bruges direkte på tørt eller fugtigt hår. Den kan måske forbedre hårets fugtniveau, reducere spaltninger og knækket hår. Olie til håret tilfører måske vitaminer (e-vitamin, a-vitamin) og mineraler.

Argan olie tilsættes også shampoo og conditioner, og sælges bl.a. som argan olie shampoo. Hvis du har tendens til fedtet hovedbund, så nøjes med at applicere olien til spidserne af håret. Du kan med fordel tilføje argan olie til din naturlige olie fx ler shampoo.

Anvendelse: tilføj 1 spsk argan olie per 0,5 liter naturlig shampoo.

Til huden

Olien bruges til at fugte huden, og har måske gode egenskaber til betændelsestilstande i huden fx psoriasis og eksem. Den siges at tilføre huden fugt og næringsstoffer – og anti-age egenskaber.

Det ses ofte at argan oil er tilsat kosmetiske produkter som fugtighedscreme og hudcreme. Argan olien har comedogenic rating 0, hvilket vil sige, at den sandsynligvis ikke tillukker porrerne. Derfor bør den ikke give uren hud. Vi kan ikke love at dette passer.

Anvendelse: Smør olien i ansigtet eller på huden hvor du har behov. Brug ikke mere olie end højest nødvendigt. Olien trænger nemt ind i huden, og bør ikke bruges i et tykt lag.

Til madlavning

Brug altid 100% ren argan olie, der er tilegnet til spisning. Find evt en ren argan olie. Olie der ikke er ren arganolie kan indeholde andre tilsatte ingredienser, der ikke er egnet til at spise.

Anvendelse: Traditionelt bruges arganolie til fx at dyppe brød eller som dressing på grøntsager. Olien kan også tages som et dagligt kosttilskud til fx at sænke forhøjet kolesterol. Du kan købe argan olie i piller, der er nemme at sluge.

Olien egner sig ikke så godt til stegning, da den brænder ved en relativ lav temperatur.

arganolie-250ml

Eksempel på en argan olie der kan anvendes til madlavning

Opsummering

Denne olie bruges til mange formål. Kosmetisk til hud og hår. I madlavning som dressing og som kosttilskud kan de købes i pilleform. Olien kan i dag købes flere steder online. Du kan her i artiklen finde inspiration til anvendelse og brug af olien.

Er argan olie en god fugtighedsolie?

Argan olie påstås at være en god fugtighedsolie – både for hud og hår. Det skulle også være den primære årsag til, at denne olie tilsættes mange cremer, hårbalsam, shampoo og hudolier.

De mulige fugtighedsgivende egenskaber kan udnyttes ved at smøre den på hud og hår eller ved daglig indtagelse i kosten.

En af årsagerne til den gode fugtgivende virkning findes i oliens høje indhold af E-vitamin. E-vitamin er en fedtopløselig antioxidant, der kan hjælpe huden med at opbevare fugt.