Arganolie

Af Mikkel S, B. Pt. | Opdateret: 28.10.2019


Arganolie er en vegetabilsk olie, der presses af kernerne fra frugten på argantræet (Argania spinosa). Træet vokser vildt i ørkenen samt i plantager i Marokko, hvor olien har været anvendt på grund af dens gavnlige egenskaber gennem tusinder af år. Dens gode egenskaber til kosmetisk brug er først blevet opdaget udenfor Marokko i slutningen af det 1900 århundrede. På engelsk kaldes olien argan oil.

7 Fordele og anvendelse af argan olie

Argan olie har en lang række gavnlige medicinske, kosmetiske og kulinariske egenskaber. Denne artikel vil forklare 6 af disse sundhedsmæssige fordele og anvendelse af arganolien.

argan olie på castorolie.dk/arganolie/

1. Indeholder vigtige næringsstoffer

Arganolien indeholder primært fedtsyrer og fenoliske syrer. Fenolisk syre er en antioxidant, der anses for at være mere potent end C-vitamin. Argan olie har desuden et højt indhold af E-vitamin (tocopherol). (1)

Størstedelen af fedtsyreindholdet udgøres af omega-6 (linolsyre, 29-36%) samt omega-9 (oliesyre, 43-49%).

Omega 6 og 9 kan sænke blodtrykket og det skadelige kolesterol i blodet. Desuden kan omega 6 muligvis bidrage til at reducere uren hud eller akne. (2)

Omega 9 har i forskning vist at være sundt for hjertet, at kunne sænke blodtrykket samt til forebyggelse af kronisk sygdom. (3) + (4)

Indholdet af E-vitamin bidrager som en kraftig antioxidant, der samtidig er essentielt for en sund hud, hår og øjne. (2)

I Marokko har og bliver argan oliens gavnlige egenskaber traditionelt anvendt ved at spise den samt ved direkte påføring på hud, hår og negle. Den 100% rene argan olie uden tilsat vand er den med de bedst bevarede egenskaber.

 

OPSUMMERING

Argan olie indeholder de gavnlige omega fedtsyrer: omega 6 samt omega 9, kendt for at medvirke til et sundt helbred. Desuden har olien et højt indhold af E-vitamin – nødvendigt for et sund hud, hår og øjne.

2. Har antiinflammatoriske egenskaber og indeholder antioxidanter

Argan olie er rig på E-vitamin (tocopherol), der virker som en antioxidant ved at bekæmpe fri radikaler og reparere skaderne fra de fri radikaler. Andre interessante næringsstoffer tæller melatonin, C0Q10 samt plantesteroler der alle virker som antioxidanter. De bidrager bl.a. også til at sænke forhøjet LDL kolesterol i blodet. (5) + (6)

Argan olien har i studier på mus vist at kunne reducere betændelse (antiinflammation) i leveren. En gruppe mus blev fodret med argan olie og en anden gruppe fik ingen argan olie. Efterfølgende blev alle mus udsat for en meget giftig levergigt. De mus der havde fået arganolie fik målt en mindre betændelsestilstand ift. de mus der ikke havde fået gift. (7)

Desuden har studier vist at argan olie også virker betændelsesdæmpende når det bliver smurt på huden, hvilket kan lindre fx psoriasis. Argan oliens fede fedtsyrer virker som en god fugtgiver. (8)

OPSUMMERING

Indholdsstofferne i Argan olie kan virke mod betændelsestilstande og som naturlige antioxidanter. Den kan bruges til at sænke forhøjet LDL kolesterol (forhøjet kolesterol).

 

3. Virker mod gigtsmerter

Folk der lider af slidgigt (artrose) i knæleddet kan have gavn af argan oliens antiinflammatoriske egenskaber. Et stort randomiseret kontrolleret studie med 100 deltagere, hvor 50 fik  argan olie og sidste 50 ikke fik noget. De 50 der fik arganolie drak 30 ml hver morgen i 8 uger. Efter 8 uger havde gruppen der fik argan olie signifikant færre smerter målt på 3 forskellige smerte skalaer – oplevet smerte (VAS) samt funktionel smerte, stivhed og smerte over tid (WOMAC), og (Lequesne index). Desuden fik de en signifikant forbedring af deres gangdistance. (9)

OPSUMMERING

Argan olie har i flere studier vist at virke antiinflammatorisk samt at kunne mindske smerter hos mennesker med slidgigt i knæ (og andre led).

 

4. Har anti-age fordele

Flere studier har påvist at stoffer i Argan olie virker anti-age. Denne egenskab skyldes flere mekanismer i oliens unikke sammensætning bl.a. dens betændelsesdæmpende egenskaber og stoffet ACOX1, der virker dæmpende på betændelse. På figuren ses toxinet LPS der er med til at udløse betændelse (inflammation) i kroppen. Argan oliens naturlige indhold af ACOX1 er med til at bekæmpe inflammatoriske processor. (10)+(11)

argan olie rynkecremer

Figur: Viser toxinet LPS og hvordan det udløser betændelse (inflammation) (a) Viser hvordan det antiinflammatoriske (betændelsesdæmpende) protein ACOX1 beskytter mod toxinet LPS, og dens sammenhæng med aldring. (b)

5. Kan reducere rynker i huden

Nogle undersøgelser har vist at indtag af ren argan olie kan bremse aldringsprocessen ved at reducere inflammation og oxidativ stress.  (10)+(11)

Andre studier har påvist at dagligt indtag og/eller påsmøring af argan olie direkte på huden har anti-age egenskaber – argan olie forbedrer hudens elasticitet og fugter huden. (12)+(13)

Ved at påføre arganolie direkte på huden kan det være med til at vedligeholde en sund hud, samt reducere tydelige tegn på aldring (rynker).  Olien virker som en god rynkecremer, måske på niveau med hybenkerneolie.

6. Fugter hud og hår

Indholdsstofferne Oleic acid samt linoleic acid  i Argan olien udgør størstedelen af oliens fedtindhold. De er vigtige næringsstoffer til opretholdelse af et sundt hår og hud.

Arganolien bruges mest ved direkte at påføre olien huden og håret, men kan også bruges ernæringsmæssigt for at opnå oliens gode fordele. Undersøgelser har vist at olien forbedrede postmonopausale kvinders fugtindhold i huden både ved direkte påføring og ved at spise det.

Der er ikke lavet undersøgelser på argan oliens egenskaber til håret, men undersøgelser på andre naturlige olier med en sammenlignelig ernæringprofil har vist at reducere spaltet hår og andre hårskader. (14)

 

7. Let at tilføje i sin hverdag

Argan olie er blevet en populær olie, og den er blevet mere tilgængelig for den almene forbruger. Den kan i dag købes hos mange webshop.

 

Til håret

Argan olie kan bruges direkte på tørt eller fugtigt hår. Det kan forbedre hårets fugtniveau, reducere spaltninger og knækket hår.

Argan olie tilsættes også shampoo og conditioner, og sælges bl.a. som argan olie shampoo. Hvis du har tendens til fedtet hovedbund, så nøjes med at applicere olien til spidserne af håret.

 

Til huden

Olien bruges til at fugte huden, og kan have gode egenskaber til betændelsestilstande i huden fx psoriasis. Den tilfører huden fugt og har anti-age egenskaber.

Det ses ofte at argan oil er tilsat kosmetiske produkter som fugtighedscreme og hudcreme. Brug gerne ren argan olie.

 

Til madlavning

Brug altid 100% ren argan olie, der er tilegnet til spisning. Find ren argan olie her. Olie der ikke er ren arganolie kan indeholde andre tilsatte ingredienser, der ikke er egnet til at spise.

Traditionelt bruges argan olie til fx at dyppe brød eller som dressing på grøntsager. Olien kan også tages som et dagligt kosttilskud til fx at sænke forhøjet kolesterol.

Olien egner sig ikke så godt til stegning, da den brænder ved en relativ lav temperatur.