Olie til uren hud

Castor olie mod uren hud

Der findes mange guides og anbefalinger til hvad man kan gøre mod uren hud eller akne, også kaldt acne vulgaris. Vi vil her formidle et naturligt, sundt og dokumenteret alternativ uden slemme bivirkninger, som tilfældet oftest er med konventionel akne behandling.

Et naturligt alternativ til bekæmpelse af akne er behandling med forskellige olier – deriblandt castor olie, også kaldet ricinusolie. Andre naturlige olier har også vist sig effektive mod akne, og dem vil vi også præsentere senere. Allerførst vil vi oplyse dig om hvad der kan forårsage urenhud.

Faktorer der kan forårsage akne

Langt de fleste udbrud af akne kommer i teenage årene. Disse tilfælde menes at skyldes hormonelle ændringer i testosteronniveauet, der får porerne i huden til at stoppe til. Desuden peger nyere forskning også på at en ubalance af bakteriesammensætningen er medvirkende årsag. Desuden viser forskning også at kost med indtag af fødevarer med et højt glykæmisk index, der øger kroppens insulinniveau, giver øget forekomst at akne. Flere studier viser at tee tre olie er effektivt til bekæmpelse af akne.

Tea tree olie mod akne eller uren hud. Flere undersøgelser på https://castorolie.dk
Tea Tree olie 4,99%, 25 ml. Pris 69 kr.
Tea Tree olie økologisk og 100 % ren. Tjek castorolie.dk for mere info
Tea tree olie, økologisk og 100% ren æterisk olie. 10 ml. Pris 65 kr.

 

Sebum, der er en olie, kan grundet porernes tilstopning ikke komme via hårfolliklerne(hårsæk) ud til hudens overflade, hvor sebum medvirker til huden og hårets blødhed, og uren hud opstår. Der sker en opblussende af bakterien Propionibacterium Acne eller P. Acnes (siden 2016 Cutibacterium acnes), som kroppens hvide blodceller vil angribe, hvorved der dannes inflammation og rødme 1.

De fleste fagfolk er enige om, at akne bl.a. kan skyldes:

  • Genetik
  • Hormonelle balancer
  • Stress (rykker også på de hormonelle balancer)
  • Rygning
  • Uhensigtsmæssig kost der fx indeholder store mængder salt, sukker eller fedtindhold
Hud uden acne eller uren hud. Ingen urenheder i ansigtet med castor olie - www.castorolie.dk
Flot ren hud er ingen selvfølge – du kan gøre en stor forskel for din hud og undgå akne med simple tiltag

Uren hud og din kost

Kosten har stor betydning i forhold til at udvikle eller afvikle akne. Teoretisk vil alle fødevarer der booster udviklingen af testosteron eller tilstrækkelige mængder af en bestemt kost der medvirker til udviklingen af én bestemt bakteriekoloni kunne forstyrre balancen. Herved dannes forudsætningen for uren hud (opblussen af Citibacterium Acnes). Som tidligere nævn har forskning også vist at kost med et højt glykæmisk index, så som sukker og andre hurtigt optagelige kulhydrater, booster udviklingen af akne. Ud fra den viden er groft brød og andre langtsom optagelige fødevarer bedre end hurtigt optagelige, da hurtigt optagelige kulhydrater øger insulinniveauet. Søvn er ligeledes meget vigtigt for dit immunforsvar, og stabilisering af dit hormonniveau – sov tilstrækkeligt omkring 8-9 timer hver nat.

Følg kostrådene om mest grønt og alsidig kost, samt kost der gavner dit immunforsvar. Altså spis mange økologiske grøntsager (de har flere fytokemikalier og ingen giftstoffer ift. konventionelle) og mindre kød. Et minimum eller ingen alkohol, overvej om du behøver komælk, drop slik og sukkerholdige fødevarer og sørg for minimum 30 minutters daglig motion.

Korte facts om castor olie til huden

Vi har nærlæst meget om The Oil Method, som er den de fleste engelske/amerikanske sider anbefaler at følge. Fællesnævneren er, at det anbefales ikke at bruge mineralske olier, som er med til at lukke porrene, samt de syntetisk/kemiske, der blotter huden for al fedtstof.  

Kort fortalt går en olieudrensning ud på at bruge en række naturlige olier i en specifik kombination for at rense og afbalancere hudens naturlige olier. Dette er med til at give en mere fugtig og nærende hud. Selv på acne.org fortæller de om oliers fordele ved brug på huden.

Forskningen i virkningen af castor olie mod blødere hud, sundere hud og mod f.eks. akne er tilgængelig. Det kan du læse mere om på følgende link

Et studie fra 2012 har ligeledes fundet frem til betydelige antioxidant- og antibakterielle virkninger i ricinusolie/castor olie. 2

Castor olie eller ricinusolie. 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk
Ricinusolie, økologisk, 100% ren. 100 ml i plastflaske. Pris 55 kr.
Ricinusolie eller castor olie 30 ml. Mere på castorolie.dk
Ricinusolie, øko, 100% ren. 30 ml i glasflaske. Pris 60 kr.
Køb økologisk Castor Olie
Ricinusolie, Økologisk, 100% ren og koldpresset. 100 ml i glasflaske. Pris 50,-

Find årsagen til uren hud

Basiron er et udbredt middel mod uren hud. Jeg havde selv slem akne og fik basiron af lægen som teenager, men det hjalp absolut ikke mig. Det udtørrede tværtimod min hud, og blev blot værre på længere sigt. Måske du genkender dette? 

Et eksempel: Du elsker at gå i byen og drikke alkohol til den lyse morgen. Gerne 2 gange om ugen. Du udsættes måske for tobaksrøg, sveder lidt og får rigelige mængder med alkohol, og mindre hensigtsmæssig kost. Disse 2 nætter sover du måske kun 2-4 timer. Dit immunforsvar svækkes og du vil efter en periode opleve uren hud. Den urene hud opstår løbende i løbet af dage til uger.

Får du eksempelvis et lægemiddel til at smøre huden med, bliver din hud måske mindre fedtet, fordi midlet fjerner fedt og hæmmer bakterievækst (incl. bivirkninger). På sigt bliver din hud ikke sund, fordi du fortsætter med f.eks. at svække dit immunforsvar med byture mm. Hvis den medvirkende årsag til din urene hud skal findes i et svækket immunforsvar samt en ubalance i bakteriesammensætningen, er det derfor vigtigt at slå ned på årsagen til den urene hud. Kuren eller vejen til en sund hud uden bumser er altså ikke altid simpel.

Hvordan kan castor olie bruges mod akne og til en sundere hud?

Castor olie er en relativ tyk olie. Den har antibakterielle egenskaber, og kan bruges i bekæmpelsen af cutibacterium acnes. Du kan med fordel blande ricinusolien med andre olier som f.eks. kokosolie, olivenolie og mandel olie. Mange blander ¾ andre olier og ¼ castor olie. Prøv dig frem indtil du føler, du har fundet den rette sammensætning til din hud. Manuka honning har i studier også vist meget gode antibacterielle egenskaber samt mulige positive effekter på hudlidelser. Læs mere om Manuka her.

Forslag til at bruge castor olie til dit ansigt

Nedenfor beskriver vi hvordan du kan bruge castor olie eller ricinusolie til dit ansigt. Der findes forskellige olier du kan blande ricinusolien med, så find den olie du finder mest behagelig. Test først castor olien på et lille område af f.eks. dit ansigt for at sikre dig, at den ikke irriterer din hud. Vigtigt at du, som ved de fleste cremer, ikke bruger for meget olie, for at undgå tilstopning af dine porrer.

1.

Sørg for at dine hænder er rene. Skyld dit ansigt i lunkent vand (fra den kolde hane). Mix din rette blanding (typisk omkring 3 spiseskefulde) af olier sammen og massér dem ind i huden. Brug gerne glatte og cirkulære bevægelser så olien trænger ordenligt ind i huden – samtidig får du jo også en dejlig ansigtsmassage 🙂 Lad olien sidde i 2 til 10 minutter. Nogle steder anbefales det at dampe huden først i ca. 5 min for at åbne porrerne. For endnu flere variationer af olier til ansigtet kan vi anbefale denne side her.

2.

Efterfølgende tager du en vaskeklud og placerer den under meget varmt vand indtil kluden er helt varm, vrid den derefter hurtigt op og læg den på/over dit ansigt. Lad vaskekluden sidde i ca. 1 minut eller indtil den er kølet af. Gentag om nødvendigt samme manøvre igen. Brug herefter f.eks. hjørnerne af kluden til at fjerne det resterende olie. Der vil stadig være lidt olie på huden, hvilket kun er sundt.

3.

Typisk er der efterfølgende ikke behov for at tilføre yderligere fugtighed til huden, men det afhænger selvfølgelig af den enkelte. Vi kan anbefale, at bruge en ansigtsolie, der afhænger af din hudtype. Har du uren, olieret og fedtet hud; hybenkerneolie og jojobaolie. Har du sensitiv hud; granatæble og hybenkerneolie. Olierne kan bruges enkeltvis eller blandes 50/50 for at bruge fugtighedscreme. Dette skal dog tilpasses den enkeltes behov, så hvis du har behov for dette, så brug det endelig.

Køb økologisk Castor Olie
Ricinusolie – Økologisk, 100% ren og koldpresset. 100 ml. i glasflaske. Pris 50,-

Køb ricinus olien her!

Konklusion


Som med meget andet er man nødt til at prøve sig frem indtil man finder den rette mixtur af olier til ens egen hud – huden er forskellig fra person til person og nogle har mere fedtet hud, andre tør hud osv..
Som nævnt indledningsvis står en god olieudrensing af huden ikke alene. En sund kost, motion og reduktion af stress er også vigtige ingredienser i målet mod at få en sundere hud. Læs evt om Manuka honning her.

KILDER

1 https://www.researchgate.net/publication/270950972_Topical_Herbal_Therapies_an_Alternative_and_Complementary_Choice_to_Combat_Acne

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662/