Castor olie mod uren hud - nyeste viden om akne

Olie mod uren hud – Få hjælp til uren hud

  Anbefalet til

 • Hudlidelser
 • Økologisk
 • Udvalgte
 • Velvære

Der findes mange guides og anbefalinger til hvad man kan gøre mod uren hud eller akne – også kaldt acne vulgaris. Men kommercielle interesser og et hav af information kan gøre det svært at blive klog på, hvordan man kommer uren hud til livs. Vi kan afsløre at vejen mod uren hud ikke nødvendigvis indeholder castor olie.

Vi vil her formidle et naturligt, sundt og alternativ vej mod ren hud. Den er tilmed uden slemme bivirkninger.

Et naturligt alternativ til bekæmpelse af akne er mere simpel end kompleks, men vejen dertil er individuel. Vi anbefaler at læse hele artiklen for at få et godt overblik.

Findes der en naturlig olie, der kan behandle akne lige så effektivt som aknemidler fx benzoylperoxid (basiron)? Måske, den præsenteres for dig lidt senere.

Mad mod uren hud

Udover lokal behandling mod akne er en anden mulig effektiv metode mod uren hud gennem kost. Mad mod uren hud har i flere TV-programmer vist sig at være effektivt. Derfor kan vi ikke garantere, at det også gælder for dig.

Forskellige naturlige fødevarer virker betændelses dæmpende fx kål, fede fisk, hyben og argan olie. Da urenhud/akne forårsages af en antiinflammatorisk (betændelses-) tilstand i huden kan din kost have en betydning.

En behandling med anti-inflammatorisk kost og forskellige naturlige olier kan være en hjælp til lindring af bumser.

Der findes mange alternative metoder, og det kan derfor være svært at finde den rette hjælp i den store tilgængelighed af information. Giv dig selv tid til at læse vores artikel. Den vil måske hjælpe dig.

Castor olie, også kaldet ricinusolie, tea tree oil samt andre olier har været omtalt som gode olier mod akne. Men er det tilfældet? Anti-inflammatorisk kost har været omtalt som vejen til ren og smuk hud. Passer det? Det vil vi præsentere senere. Allerførst får du oplyst hvad der kan forårsage uren hud.

Til venstre: Kvinde med moderat til svær akne. Der ses inflammatoriske (betændelses) reaktioner og uren hud i nedre del af venstre side af ansigtet

Faktorer der kan forårsage akne

Langt de fleste udbrud af akne kommer i teenage årene. Disse tilfælde menes at skyldes hormonelle ændringer i testosteronniveauet, der får porerne i huden til at stoppe til.

Sebum, der er en olie, kan grundet porernes tilstopning ikke komme via hårfolliklerne (hårsæk) ud til hudens overflade, hvor sebum medvirker til huden og hårets blødhed. Det kan forårsage at uren hud opstår.

Der sker en opblussende af bakterien Propionibacterium Acne eller P. Acnes (siden 2016 kaldet Cutibacterium acnes), som kroppens hvide blodceller vil angribe, hvorved der dannes inflammation og rødme. (1)

Desuden peger nyere forskning også på at en ubalance af bakteriesammensætningen er medvirkende årsag.

Studier har indikeret at kost med indtag af fødevarer med et højt glykæmisk index, der øger kroppens insulinniveau, kan give øget forekomst af akne.

Studierne har været små, og kan kun indikere en sammenhæng. Ikke bevise det. Anti-inflammatorisk kost har grundlæggende et lavt glykæmisk index.

Det står klart at en bestemt type bakterie (Cutibacterium acnes) fremmer forekomsten af akne. Forskellige undersøgelser har forsøgt at påvise, hvilke naturlige produkter der kan bekæmpe disse bakterier.

Midler mod akne

Således ved vi at bl.a. tea tree olie kan dræbe de bakterier, der forårsager akne. Vi kan ikke vide om det vil hjælpe dig, da årsagerne til akne kan være individuelle.

Flere studier har konkluderet at tea tree olie er effektiv til bekæmpelse af akne. De har vist at olien kan være lige så effektivt som en konventionel aknecremer. Se videoen her. Vi kan ikke love, at tea tree olie kan hjælpe dig.

Hvor kan du købe Tea tree olie billigst?

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har vist at kunne reducere og forbedre svær akne. Flere undersøgelser og TV-programmer har vist det. Fx i TV2 programmet “Spis dig rask”. Læs og se videoklip om det her.

Antiinflammatorisk kost, der også kaldes basisk kost, kan være effektiv til at behandle og reducere akne. Om det kan hjælpe dig afhænger af hvad der har forårsaget netop din akne. Hvis du ønsker hjælp til kosten, opskrifter mm. kan vi anbefale at læse mere og hente hjælp her.

Akne og Tea tree olie

Tea tree olie er en stærk æterisk olie. Den skal gerne blandes med en anden olie, for at blive fortyndet før den påføres huden. Her kunne ricinusolie og hybenkerneolie være et bud, men mere om det senere.

Olier med et højt indholdet af linoleic acid (omega 6) ser ud til at kunne spille en vigtig rolle i behandlingen af akne.

Omega 6 og akne

Folk med akne har i en undersøgelse vist at have et lavere indhold af linoleic acid (omega 6) i huden ift folk uden akne. Ricinusolie, solsikkeolie og tidselolie indeholder alle en stor del af denne fedtsyre.

Omega-6 øger sandsynligvis oliernes evne til at trænge ned i underhuden (permeability enhancers), og forstærker samtidig effekten af tea tree olien.

Ricinusolie, solsikkeolie og tidselolie kan altså måske booste effekten af andre olier. Da ricinusolie siges at virke antibakterielt, antiinflammatorisk, øger produktionen af kollagen i huden, er god til ar, og menes at være en god olie mod akne er kombinationen af tea tree og ricinusolie ideel.

Er huden ikke præget af svær akne (uren hud med mange sorte hudorme) findes der også andre 100 % naturlige og økologiske cremer med indhold af tea tree. Husk at prøve olien på et lille område først, for at sikre at du kan tåle den. Har du brug for behandling, bør du søge råd hos en professionel behandler.

Årsager til akne

De fleste fagfolk er enige om, at akne bl.a. kan skyldes:

 • Genetik
 • Hormonelle balancer
 • Stress (rykker også på de hormonelle balancer)
 • Rygning
 • Vitamin mangel – fx D-vitamin mangel har i studier vist at kunne forårsage akne. Læs mere om vitaminer
 • Uhensigtsmæssig kost – kost der bl.a. øger insulinniveauet (højt på det glykæmiske index) fx produkter med meget sukker. Overvej anti-inflammatorisk kost

hud-flot

Flot ren hud er ingen selvfølge – du kan gøre en stor forskel for din hud og undgå akne med simple tiltag

Uren hud og din kost

Kosten kan muligvis have betydning i forhold til at udvikle eller afvikle akne. Se fx dette klip fra en tv2 dokumentar. I dette tilfælde så det ud til at hjælpe at spise antiinflammatorisk kost med mange forskellige grøntsager. Hvis du ønsker hjælp til kosten, opskrifter mm. kan vi anbefale at søge professionel rådgivning og søge på nettet.

Som tidligere nævn har noget forskning tydet på, at kost med et højt glykæmisk index, så som sukker og andre hurtigt optagelige kulhydrater måske kan fremme udviklingen af akne. (2)

Anti-inflammatorisk kost

Anti-inflammatorisk kost med mange grøntsager er vigtig for en sund hud og din krop generelt. Antiinflammatorisk kost er mad, der i følge nogle studier kan virke betændelsesdæmpende. Der mangler dog flere studier, for at bevise noget.

Det er fx fiskeolie, ingefær, kål, broccoli, gulerødder, andre grøntsager, nødder, gode madolier som solsikkeolie og olivenolie. Tidselolie er også en god olie, men bør ikke bruges til stegning.

Ud fra nævnte refererede studier kan er grøntsager, groft brød og andre langsomt optagelige fødevarer at foretrække, da hurtigt optagelige kulhydrater måske kan øge insulinniveauet.

Få godt med olier i din mad fx olivenolie, tidselolie og solsikkeolie samt forskellige kerner og nødder.

Søvn er ligeledes essentielt for dit immunforsvar, og stabilisering af dit hormonniveau – sov tilstrækkeligt omkring 8-9 timer hver nat. Her kan sund kost også have betydning.

Følg kostrådene om mest grønt og alsidig kost, og spørg din læge hvis du ønsker at fremme dit immunforsvar og sundhed.

Overvej at spis økologiske grøntsager (de har muligvis flere phytokemikalier ift. konventionelle) og mindre sukker.

Konklusion

Et minimum eller ingen alkohol, hold dig fri af stress (læs om symptomer på stress), drop slik og sukkerholdige fødevarer. Spis sundt og varieret kost (grøntsager, olier, fisk, nødder og kerner) og sørg for minimum 30 minutters daglig konditionstræning (det øger din insulinfølsomhed).

Overvej at bruge naturlige olier eller cremer. Du kan hente inspiration til at lave dine egne gode effektive økologiske akne cremer til huden og finde 100% naturlige cremer flere steder på nettet bl.a. inspiration til at lave dine egne gode effektive økologiske akne cremer til huden og finde 100% naturlige cremer her.

Manuka honning mod akne?

Ja det kan lyde underligt men flere mindre undersøgelser har tydet på at manuka honning kan dræbe de bakterier der forårsager akne (uren hud).

Der er desværre ikke lavet så mange undersøgelser, der har undersøgt effekten på mennesker. Der er altså ingen beviser for at det hjælper. Læs mere om manuka honning her.

Korte facts om castor olie til huden

Vi har nærlæst meget om The Oil Method, som er den de fleste engelske/amerikanske hjemmesider anbefaler at følge. Fællesnævneren er, at det ikke anbefales at bruge mineralske olier, som er med til at lukke porerne, samt de syntetisk/kemiske, der blotter huden for al fedtstof. Vi ved ikke hvad deres anbefalinger bygger på.

Kort fortalt går en olieudrensning ud på at bruge en række naturlige olier i en specifik kombination for at rense og afbalancere hudens naturlige olier. Dette skulle være med til at give en mere fugtig og nærende hud. Vi ved ikke om det passer. På acne.org fortæller de mere om oliers fordele ved brug på huden.

Forskningen i virkningen af castor olie mod blødere hud, sundere hud og mod f.eks. akne er tilgængelig. Det kan du læse mere om i et videnskabeligt studie ved at klikke på følgende link. Studiet kan ikke bevise at castor olie virker.

Et studie fra 2012 har ligeledes fundet frem til betydelige antioxidant- og antibakterielle virkninger i ricinusolie/castor olie. (3)

Hvordan kan ricinusolie bruges mod akne og til en sundere hud?

Ricinusolie er en relativ tyk olie. Den hævdes at have en antibakteriel virkning, og at kunne bruges i bekæmpelsen af cutibacterium acnes. Der er dog ingen beviser.

Andre olier har i studier også vist at virke mod akne, men der mangler større studier for at kunne bevise noget. Du kan blande ricinusolien med andre olier som f.eks. tea tree olie, lavendelolie, kokosolie, oregano olie og morgenfrueolie (calendula).

Disse olier til huden har alle i mindre studier vist en mulig effekt mod akne. Tea tree olie er formentlig den mest undersøgte naturlige olie mod akne, og den der er størst dokumentation for. Læs mere om forskellige naturlige olier i det videnskabeligt studie her. (4)

Manuka honning og manukaolie hævdes også i studier at have antibakterielle egenskaber og mulig virkning på visse hudlidelser. Husk at vi ikke er læger, og ikke kan vide om det virker.F

Forslag til at bruge castor olie til dit ansigt (forslag nr.2)

Nedenfor er udtryk for vores egne erfaringer, men vi ved ikke, hvordan det virker for dig. Er du i tvivl så spørg din læge.

Her beskriver vi hvordan du kan bruge castor olie/ricinusolie eller tidselolie til dit ansigt. Der findes forskellige olier du kan blande ricinusolien med.

Vi har brugt tea tree olie samt lavendelolie. Test først castor olien på et lille område af f.eks. dit ansigt for at sikre dig, at den ikke irriterer din hud.

Det er vigtigt at du, som ved de fleste cremer, ikke bruger for meget olie, for at mindske risikoen for tilstopning af dine porrer.

 1. Sørg for at dine hænder er rene. Skyld dit ansigt i lunkent vand for at åbne porrerne. Mix din rette blanding (typisk omkring 3 spiseskefulde) af olier sammen (10 dråber tea tree eller lavendelolie til 1 spiseskefuld ricinusolie eller tidselolie) og massér nogle dråber ind i huden. Kokosolie kan indimellem bruges i stedet for ricinusolie (kokosolie har også bakteriebekæmpende egenskaber). Brug cirkulære bevægelser så olien trænger ordenligt ind i huden. Lad olien sidde natten over eller i minimum 10-15 minutter.
  Nogle steder anbefales det at dampe huden først i ca. 5 min for at åbne porrerne (fx aromaterapi med lavendelolie). For endnu flere variationer af olier til ansigtet kan vi anbefale denne side her.
 2. Efterfølgende tager du en vaskeklud og placerer den under meget varmt vand indtil kluden er helt varm, vrid den derefter hurtigt op og læg den på/over dit ansigt. Lad vaskekluden sidde i ca. 1-2 minut eller til den er kølet af. Gentag om nødvendigt samme manøvre igen. Brug herefter f.eks. hjørnerne af kluden til at fjerne overskydende olie. Der må gerne sidde lidt olie tilbage.
 3. Denne procedure giver fugt og renser din hud, men nogle vil stadig have behov for yderligere fugt til huden.

Vi kan anbefale, at bruge en ansigtsolie, der tager hensyn til din hudtype. Har du uren, olieret og fedtet hud; hybenkerneolie, castor olie og jojobaolie.

Har du sensitiv hud; granatæbleolie, jojobaolie og hybenkerneolie. Olierne kan bruges enkeltvis eller blandes 50/50 som en fugtighedscreme. Dette skal dog tilpasses den enkeltes behov. Se evt vores anbefalinger til naturlige olier.

Find årsagen til uren hud

Basiron er et udbredt middel mod uren hud. Jeg havde selv slem akne og fik basiron af lægen som teenager, men det hjalp ikke mig. Det betyder dog ikke at det ikke kan hjælpe dig.

Et eksempel: Du elsker at gå i byen og drikke alkohol til den lyse morgen. Gerne 2 gange om ugen. Du udsættes måske for tobaksrøg, sveder lidt og får rigelige mængder med alkohol, og mindre hensigtsmæssig kost. Disse 2 nætter sover du måske kun 2-4 timer. Dit immunforsvar svækkes og du vil efter en periode opleve uren hud. Den urene hud opstår løbende i løbet af dage til uger.

Får du eksempelvis et lægemiddel til at smøre huden med, bliver din hud måske mindre fedtet, fordi midlet fjerner fedt og hæmmer bakterievækst. På sigt bliver din hud ikke sund, fordi du fortsætter med at svække dit immunforsvar med byture, for lidt søvn osv..

Hvis den medvirkende årsag til din urene hud skal findes i et svækket immunforsvar, uhensigtsmæssig kost og en ubalance i bakteriesammensætningen, er det derfor vigtigt at slå ned på årsagen til den urene hud. Kuren eller vejen til en sund hud uden bumser er altså ikke altid simpel.

Konklusion

Årsagen til din akne eller urene hud skal findes. Den kan skyldes din kost, din levevis og hormonelle omstændigheder, der igen kan påvirkes fx af stress eller manglende søvn. Akne kan måske afhjælpes med visse naturlige olier som tea tree olie, men man kan være nød til at prøve sig frem.

De bakterier der forårsager bumser og uren hud kan være forskellige og reagerer derfor forskelligt afhængig af valg af olier. Desuden er der forskellige hudtyper – nogle har mere fedtet hud, andre tør hud osv. Det kan måske også have betydning ift valg af olier.

Som nævnt indledningsvis står en god olieudrensning af huden ikke alene.

Sund kost, motion og reduktion af stress er vigtige ingredienser i målet mod at få en sundere hud og blive fri for uren hud.


Pligttekst: Spørg din læge hvis du har brug for behandling. Det der står på denne side er ikke udtryk for nogen officiel anbefaling, og vi kan ikke vide om noget af det virker.

1 https://www.researchgate.net/publication/270950972_Topical_Herbal_Therapies_an_Alternative_and_Complementary_Choice_to_Combat_Acne

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422392

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662/

4 https://www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70/htm