Af Mikkel S, B. Pt.
Opdateret: 07.09.2019

Rosmarinolie

Rosmarinolie er en olie udvundet fra bladene af rosmarinplanten (Rosmarinus officinalis L., Lamiaceae). Herfra kendes også det kendte krydderi. Olien har en lang række gavnlige effekter på din krop incl. din hukommelse. Rosmarinolie og rosmarin kan anvendes til mange ting. Det kan både spises, bruges som duft i aromaterapi og til hud og hår fx som led i behandling af forskellige lidelser.

Dens sammensætning af fedtsyrer (bl.a. Pantothenic acid), mange forskellige mineraler (deriblandt  jern, calcium og zink), store mængder A-vitamin og C-vitamin giver olien mange sundhedsfremmende fordele. Olien er en æterisk olie – det vil sige den er meget koncentreret. 

I traditionel medicin bruges olien som smertestillende middel, opfattes som en af de mest effektive urter til behandling af hovedpine, dårlig blodcirkulation, inflammatoriske sygdomme samt psykisk og mental træthed/nedtrykthed. Desuden anvendes den empirisk (erfaringsmæssigt) i folkemedicin til at fremme galde i leveren (choleretic) samt til at styrke leveren. Læs senere hvilke aktive indholdsstoffer der giver rosmarinolien dens medicinske egenskaber.

Vi har samlet nogle spændende studier, der bl.a. dokumenterer rosmarinoliens egenskaber mod hårtab og skæl samt dens  aromatiske evner til at forbedre hjernens hurtighed og præcisionnaturlig hjernedoping. Desuden har den antimikrobielle (bekæmper bakterier, virus og svamp) samt antiseptiske (bakteriehæmmende) egenskaber, der kan bruges i fx behandling af acne. Se evt. afsnit om akne. Desuden har vi fundet den helseshop der sælger olien i god kvalitet og til den billigste pris. Læs mere nedenfor.

Rosmarin tilhører plantefamilien Lamiaceae, som er en af de største med omkring 7000 forskellige arter. Dens originale familienavn er Labiatae. Dens fulde betegnelse er Rosmarinus officinalis Labiatae.

Jyllands Posten har skrevet en spændende artikel om forskellige æteriske oliers egenskaber. De beskriver bl.a. studier der viser at rosmarinolie kan modvirke demens, give energi, klarhed, bedre koncentrationsevnen og hukommelsen og meget mere. Disse egenskaber skyldes rosmarinoliens unikke kemiske sammensætning. Læs artiklen her.

 

Vores anbefaling af Rosmarinolie

Vælg altid økologisk rosmarinolie. Den skal være koldpresset og 100% ren olie – vi har gjort valget nemt for dig ved at samle de olier, der lever op til en levnedsmiddelkvalitet. Samtidig har vi fundet, hvor du køber dem billigst.

Vælg økologisk rosmarinolie. Så undgår du sprøjtegifte, der bl.a.  er påvist at reducere niveauet af phytokemikalier i planterne (phyto=plante, plantens eget duft-, smags- og farvestof). Hermed bliver oliens nyttige og sunde egenskaber påvirket.

Koldpresset olier har bedre egenskaber end raffinerede. Koldpresningprocessen sker uden opvarmning og tilsætning af kemikalier, der kan ændre oliens kemiske sammensætning og terapeutiske virkning.

Det er vigtigt, at de olier du køber er 100% rene. Desværre er der ikke noget krav om at alt indholdet i olien skal deklareres. Dette betyder, at der godt kan være blandet andre olier i, men stadig kaldes 100% ren olie.

På samme vis kan æteriske olier også få øko-stemplet selvom kun en vis procentdel (95%) af de samlede ingredienser er økologiske, og ligeledes kan æterisk olie godt kaldes 100 % ren, men bestå af oliematerialer fra forskellige dyrkningssteder.
Kilde: Puglise S, 2018 + Pubmed

Nedenstående anbefalede olier opfylder disse nævnte kriterier, og er af en høj kvalitet. De er økologiske, koldpresset og 100% rene rosmarinolier.

 

Hvor kan du købe rosmarinolie billigst?

Billigste rosmarinolier fundet hos forhandlere

 

Rosmarinolie økologisk 10mL. Find mere hos castorolie.dk

Rosmarinolie 10 ml – øko, koldpresset, 100 % ren æterisk olie i glas. Pris 39,-
68 kr incl. fragt
(gratis fragt v/ køb over 499,-) Gå til butik

Rosmarinolie økologisk 10mL. Find mere hos castorolie.dk

Rosmarinolie 10 ml – øko, koldpresset, 100 % ren æterisk olie i glas. Pris 49,- gratis fragt Gå til butik

Rosmarinolie - æterisk olie, koldpresset olie, økologisk olie, 100% ren. Fundet på castorolie.dk/rosmarin

Rosmarinolie 10 ml – økologisk, koldpresset og 100% ren æterisk olie i glas. Pris 50 kr.
79 kr incl. fragt
(gratis fragt v/ køb over 200,-)
 Gå til butik

 

Rosmarinolie og hårtab

Rosmarinolie og hårtab er måske ikke det første man forbinder. Ikke desto mindre indeholder olien carnosinsyre, som i studier har vist både at have antiinflammatoriske egenskaber, stimulerer nerve vækst og fremmer blod cirkulationen i hovedbunden.

En randomiseret undersøgelse med 100 deltagere fra 2015 blev inddelt i 2 grupper. 50 fik behandling med den konventionelle medicin mod hårtab minoxidil (Rogaine). I den anden gruppe også med 50 deltagere bestod behandlingen af rosmarinolie. Begge grupper fik behandling i 6 måneder. Resultaterne af studiet viste, at rosmarinolien er mindst ligeeffektivt som det medicinske minoxidil 2% mod hårtab – og uden bivirkninger. Læs studiet her.

Forskning peger altså på at rosmarinolie er et godt alternativ til hårvækst, og uden bivirkninger. Du kan læse et studie om carnosinsyrens egenskaber til behandling af alopecia eller hårtab. 1

Et andet stort randomiseret studie med 86 deltager der led af hårtab (alopecia areata) har påvist god effekt ved aromaterapi. Undersøgelsen varede kun 7 måneder, men opnåede alligevel flotte resultater.  Deltagerne blev delt op i 2 lige store grupper. En kontrol og behandlergruppe. I behandlergruppen oplevede 44 % at få hårvæksten tilbage, men det var 15 % i kontrolgruppen. Læs studiet her.

Opskriften behandlergruppen fik er som følger

  • 2 dråber rosmarinolie
  • 3 dråber lavendelolie
  • 3 dråber timianolie
  • 2 dråber cedertræsolie

Anvendelse
Ovenstående olier blandes med 3 ml jojobaolie og 20 mililiter vindruekerneolie.

Hver aften massagerede deltagerne hovedbunden med opskriften i minimum 2 minutter. Efter massagen lagde deltagerne et varmt håndklæde over håret for at bedre optagelsen af olierne (æteriske olier fordamper og varme øger blodcirkulationen). Kontrolgruppen brugte kun jojobaolie og vindruekerneolie, men fulgte ellers samme procedure som behandlergruppen.

Ovenstående olier har vi fundet billigst og i tilfredsstillende kvalitet her.

 

10 fordele og anvendelse af rosmarinolie

Rosmarinolien har mange gavnlige egenskaber. Vi har her samlet nogle af dem:

 • Mod hårtab og skæl – giver hårvækst, længere og stærkere hår.
 • Modvirker muligvis gråt hår
 • Mod akne og fedtet hud i kombination med fx tea tree olie
 • Mod eksem og dermatitis
 • Mod psykisk og mental træthed
 • Mod koncentrationsbesvær
 • Til at styrke hukommelsen
 • Mod depression i aromaterapi i kombination med bl.a. lavendel og jojobaolie 12+ 13 + 14
 • Mod stress i aromaterapi sammen med lavendelolie 15
 • Mod forkølelsessår (herpes) 15

 

Hårvækst med rosmarinolie og dermaroller

Et andet randomiseret studie med 100 deltagere kombinerede Rogaine og stimulation af hårbunden med en dermaroller. Forsøget varede i 12 uger. 

Metode: 50 deltager fik 2 x dagligt minoxidil (rosmarinolie) i hovedbunden. De andre 50 deltagere fik også 2 gange dagligt fordelt minoxidil i hovedbunden, samt brugte 1 gang om ugen dermaroller i hovedbunden – kørt på langs, tværs og diagonalt til rødme af huden i hovedbunden. Der blev ikke anvendt minoxidil på dagen med dermaroller behandling.

Gruppen med minoxidil og dermaroller oplevede en signifikat bedre effekt end dem der alene fik minoxidil. Da rosmarinolie i tidligere studie har vist en endnu større effekt end minoxidil (Rogaine), og ingen slemme bivirkninger, vil det være oplagt at bruge rosmarinolie i stedet. De første tydelige resultater kunne ses efter 6 ugers behandling. Se før og efter billeder fra studiet ses nedenfor. Der blev brugt en dermaroller som denne.

Hårtab før og efter. Behandling med rosmarinolie og dermaroller. Se på castorolie.dk/rosmarin

Billede af test person før og efter behandling – billedet lånt fra studiet.

 

Har D vitamin betydning for hårtab?

Der kan være mange årsager til hårtab (alopecia), og man ved at mangel på d vitamin kan være en af dem. Flere undersøgelser har vist at flere former for hårtab bl.a. alopecia areatae har en sammenhæng med mangel på d vitamin. Randomiserede undersøgelser har vist at en stor dosis d-vitamin tilskud kan øge hårvækst og mindske hårtab. 10 + 11. Derudover ved man at vitamin d mangel er associeret med flere forskellige inflammatoriske (betændelse) hudlidelser. Det anbefales at bruge et tilskud med en høj dosis som denne d-vitamin. Mangel på visse andre vitaminer og mineraler er også dokumenteret at kunne forårsage hår. Læs evt mere her vitaminer til håret.

Årsagerne er multifaktorielle hvorfor det kan synes oplagt at hjælpe kroppen på flere områder, hvis man vil forbedre mulighederne for hårvækst. Så udover behandling med fx rosmarinolie kunne et supplement med d vitamin også være en løsning. Læs mere om D-vitamin

 

Rosmarinolie mod akne

Rosmarinoliens egenskaber mod akne er kun blevet undersøgt i få studier.

Et studie har undersøgt oliens antibakterielle evner til at bekæmpe den bakterie der er med til at give akne og uren hud. Den bakterie hedder Propionibacterium acnes. I mikroskop kunne det konstateres at rosmarinolien faktisk var effektivt til at bekæmpe denne bakterie, hvorfor olien sammen med fx tea tree olie vil være effektiv til behandling af akne. Grundet de manglende studier og kendskabet til tea tree oliens effektivitet mod akne anbefales det enten at bruge en blanding af rosmarinolie og tea tree olien eller tea tree olie alene. Læs mere om akne.

 

Rosmarinolie aromaterapi som hjernedoping

De naturlige fytokemikalier i rosmarin har gennem flere hundrede år været anvendt af alternative behandlere. Nu har forskning vist at duftstoffer i olien har gavnlige effekter på hjernens hurtighed og præcision. Professor i farmakologi på Århus Universitet, Ulf Simonsen fortæller at rosmarin ændrer blodgennemstrømningen i hjernen. 7 + 8

Ønsker man at øge eller forbedre sin præstation vil rosmarin aromaterapi derfor være et naturligt valg til sund hjernedoping.

Rosmarinolie æterisk 20mL. Aromaterapi som hjernedoping. Læs på castorolie.dk

Rosmarinolie til aromaterapi fra Natur Drogeriet. 20 ml. Pris 98 kr incl fragt. Gå til butik

 

Rosmarinolie virker antibakterielt

Et andet spændende studie fra 2018 med rosmarinolie har påvist rosmarins antibakterielle egenskaber, som kan vise sig meget interessant i tider med penicillin resistent bakterier. 2
TIP: Olien er grundet dens bakterie bekæmpende egenskaber også god til mundhygiejne og dårlig ånde. Put 2 dråber olie i et glas vand, skyld munden i 0,5-1 min og spyt det ud igen. Så har du frisk ånde.

Rosmarin eller rosmarinolie har mange sundhedseffekter. Læs mere på castorolie.dk

Foto: Rosmarinplante (latin:Rosmarinus officinalis) i blomst.

 

Videnskabelige undersøgelser af rosmarin

Der er flere studier af rosmarinoliens gavnlige effekter på forskellige tilstande. Rosmarin indeholder store mængder A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B1- og B3-vitamin, kalcium og jern. 3

Desuden indeholder rosmarin ekstrakt over 20 forskellige antioxidanter og deriblandt carnosinsyre.

Et studie fra 2018 beskriver rosmarins mange forskellige gavnlige egenskaber. Du kan læse dette spændende studiet her.

Hvad gavner carnosinsyre i rosmarin?

Carnosinsyre har i videnskabelige studier vist sig at virke antiinflammatorisk, antibakterielt, kræftbekæmpende og antitrombotisk 5 . Det er derfor ikke overraskende, at denne plante igennem årtusinder er blevet anvendt som naturmedicin og krydderi. Rosmarins gavnlige egenskaber skyldes oliens eller plantens kemiske sammensætning af fytokemikalier, vitaminer, mineraler mm.. Carnosinsyren i rosmarin er således blot en del af forklaringen på denne plantes unikke egenskaber og sammensætning.

 

Rosmarin som naturmedicin og duft – men hvad indeholder det?

Rosmarin indeholder en lang række fytokemikalier. Ordet fytokemikalier kommer af græsk (phyto=plante). De er altså plantens eget organiske farve- og duftstof og giver desuden planten smag og konsistens. Disse phytokemikalier, som ikke findes i mineraler og vitaminer, virker bl.a. som plantens forsvars- og tiltrækningsmekanisme.

Rosmarin indeholder følgende fytokemikalier:

” Carnosinsyre, rosmarinsyre, kamfer, koffeinsyre, betulinsyre, ursolsyre, 1,8 cineol og carnosol.

Nedenfor ses fordelingen af fytokemikalier i rosmarin illustreret med et cirkeldiagram. 6

Sammensætning af fytokemikalier i rosmarin. Skema på castorolie.dk/rosmarinolie

Cirkeldiagram: Fordeling af fytokemikalier i rosmarin. Fx udgør 30% carnosinsyre


Rosmarinoliens (urtens) sammensætning. Næringsværdi per 100 g

VITAMINER
Folates
Niacin
Pantothenic acid
Pyridoxine (B6-Vitamin)
Riboflavin
Thiamin
A-Vitamin
C-Vitamin
109 µg
0.912mg
0,804mg
0.336mg
0.152mg
0.036mg
2924 IU
21.8 mg
MINERALER
Calcium
Copper
Iron
Magnesium
Manganese
Zinc
317 mg
0.301mg
6.65 mg
91 mg
0.960mg
0.93 mg
LIPIDER (fedtstoffer)
Cholesterol
Phytosterols
0 mg
44 mg
AMINOSYRER
Tryptophan
Threonine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Cystine
Phenylalanine
Aspartic acid
Glutamic acid
Andre
0,051 g
0,136 g
0,136 g
0,249 g
0,143 g
0,047 g
0,037 g
0,169 g
0,391 g
0,361 g
1,080 g
Skema: Rosmarinolien er sammensat af en lang række fedtsyrer, mineraler og vitaminer. Kilde USDA

 

Hvad virker rosmarinolien mod?

Der er lavet flere videnskabelige undersøgelser omkring rosmarinolie til behandling af en lang række sygdomme.

I Tyskland er rosmarin blevet godkendt til behandling mod en række sygdomme. Den essentielle olie fra rosmarin er godkendt i doser af 0,1 – 1,0 ml  dagligt. Tilstandene eller sygdommene, som rosmarinolien bruges mod i Tyskland er bl.a. 9

 • Dyspepsi (sur mave)
 • Forhøjet blodtryk
 • Gigt

Udover ovenfor nævnte tilstande ved man at rosmarinic syre i rosmarin virker:

 • Antiinflammatorisk (betændelseshæmmende)
 • Antibakterielt (bakteriebekæmpelse)
 • Antiviralt (mod virusinfektioner)
 • Antioxidant (bekæmper frie radikaler og hjælper opbyggelsen af fx hud og hår) 13

Der er derfor mange mulige sygdomstilstande som rosmarinolien kan bruges imod. Man ved at den også er effektiv mod mavesmerter, og muligvis også som naturlig behandling af herpes (forkølelsessår). Fremtidige studier vil undersøge rosmarin til behandling af kræft, depression, Alzheimers samt Parkinsons sygdom. Der er i 2018 over 80 kliniske studier omkring rosmarin, hvoraf 32 fortsat er igang. 9

Rosmarinolie økologisk 10 mL. Find hos castorolie.dk

Rosmarinolie økologisk, koldpresset, 100% ren. 10 mL. Pris 49,- Gå til butik!