Fakta om Ringorm

Ringorm

  Anbefalet til

 • Anbefalinger
 • Behandling
 • Produkter
 • Udvalgte

Ringorm er en svampesygdom i det yderste hudlag. Den har intet med orm at gøre, men svampens runde røde ringe har lagt navn til infektionen. Den er kendetegnet ved en rød ring med normal hud i midten, og ses i ansigtet, på ben, arme og kroppen.

Symptomerne er udover den røde ring hudkløe. Man smittes oftest med ringorm fra dyr. Smitte fra menneske til menneske er mere sjælden. Det er ufarligt at være smittet med denne svampeinfektion, men kan være forbundet med en del kløe.

Ringorm kaldes også “Tinea corporis”, der oversat betyder “svamp på kroppen”. Gruppen af svampe der er skyld i infektionen hedder dermatofytter (hudsvampe). Ringorm er tæt relateret til

 • Hårbundssvamp (Tinea capitis). Svampeinfektion der ses mest hos børn og kan medføre kløende røde pletter i hårbunden og hår der knækker.
 • Fodsvamp (Tinea pedis). Den rammer i de fugtige områder mellem tæerne, men indimellem også selve foden.
 • Lyskesvamp (Tinea cruris). Rammer indersiden af låret/lysken.
 • Neglesvamp (Tinea unguium). De svampe der rammer neglene på fingre (oftest) og tæer (sjældent) hos mennesker er oftest Tricophyton rubrum samt Tricophyton mentagrophytes.

Ringorm er ikke farlig, og kan behandles med et lokalt svampedræbende middel.

Ringorm-tinea-corporis

Foto af ringorm på armen. Kan variere i størrelse og udseende

Ringorm-svamp-tinea-768x768

Foto: Her et andet eksempel på svampeinfektionen ringorm

Hvilke symptomer giver ringorm?

Ringorm begynder typisk som et skællende område på huden. Det kan være rødligt og kløende. Området kan med tiden blive større så randzonerne former en rødlig ring. Konturerne kan være uregelmæssig og give associationer til en slange eller orm. Området indenfor den røde ring kan være dækket med røde pletter. Der kan i nogle tilfælde ses flere røde ringe der overlapper hinanden.

Hvornår skal du konsultere en læge?

Hvis du oplever at udslettet ikke forbedres indenfor nogle uge kan læge udskrive noget svampemiddel, men der findes også flere naturlige olier dokumenteret til at virke mod svampeinfektioner fx ricinusolie eller tea tree olie.

Hvordan sikres diagnosen?

Ved det typiske ringformede udslæt er diagnosen ikke svær at stille.

Andre diagnoser kan være: atopisk eksem eller psoriasis.

Kan du svare ja til følgende er der god sandsynlighed for at der er tale om ringorm. Har du været udsat for smitte gennem kontakt med dyr, der har ringorm? Der kan laves et skrap fra huden, der sendes til undersøgelse, men dette svar kan være flere uger undervejs. Start evt. behandling med tea tree olie. Bliver det ikke bedre indenfor 1-2 uger, så kan lægen konsulteres.

Hvorfra kommer ringorm?

Svampeinfektionen der kan smitte fra dyr, menneske, fra objekter der er smittet fx håndklæde eller sjældnere meget svampeinficeret jord. Oftest smittes man fra katte, hunde, marsvin eller køer.

Risikofaktorer

Du er i højere risiko for smitte hvis:

 • Du lever i et varmt klima og sveder meget
 • Har tæt kontakt med smittet person eller dyr
 • Bruger samme håndklæde, tøj, sengetøj som person med ringorm
 • Du dyrker kontaktsport hvor du gnider din hud mod hud med en person der har svamp
 • Går i tætsiddende eller stramt tøj eller tøj hvor din hud ikke kan ånde
 • Har et svækket immunforsvar

Forebyggelse af ringorm (svampeinfektion)

Det er ikke så nemt at forebygge ringorm. Svampeinfektionen er meget almindelig og man kan være smittet selv før man oplever symptomer på smitte. Du kan hjælpe dig selv og reducere din risiko for at få ringorm med følgende tiltag:

 • God hygiejne. Vask hyppigt dine hænder for at undgå spredning af svampen. Hold arealer hvor der færdes mennesker rene, specielt på skoler, børnehaver og i omklædningsrum.
 • Fortæl dig selv og andre om ringorm. Vær opmærksom på smitterisiko mellem mennesker og dyr. Fortæl dine børn om ringorm, fodsvamp og neglesvamp – hvad de skal være opmærksom på (fx at undgå fugtige fødder og tøj) samt risiko for smitte.
 • Hold dig tør og ikke for varm. Undgå at have fugtige strømper og anden fugtig beklædning. Klæd dig ikke for varmt, for at undgå et fugtigt miljø hvor svampeinfektion udvikles. , gyms and locker rooms.
 • Del ikke personlig ejendele med smittet person. Del ikke dit undertøj, sko, strømper, hårbørste, håndklæde eller andre personlige ting. Lån heller ikke andre personlige ejendele.
 • Undgå dyr med ringorm. Hos smittede dyr ses ofte et område uden hår eller pels, men det er altid tilfældet. Tjek dit dyr under pelsen om de har nogle områder på huden, der kunne ligne svamp. 1

Produkter mod ringorm

Følgende produkter er alle dokumenterede i kontrollerede undersøgelser, at være effektive til at bekæmpe svampeinfektioner som ringorm:

 • Tea tree olie 50%. Studie
 • Canesten
 • Clotrimazol
 • Lamisil Creme (Terbinafin)

Udover ovenstående olier har flere undersøgelser påvist at Castor olie (ricinusolie) har anti-svampe egenskaber, men der er kun fundet et studie der omtaler behandling af ringorm med castor olie. Dette studie tyder på at castor olie også er effektivt som behandling.

Behandling af ringorm

Der findes flere dokumenterede midler der kan behandle ringorm, fodsvamp og neglesvamp. Disse kan købes uden recept. I sjældne tilfælde kan lægen udskrive kraftige anti-svampe midler i form af cremer til at smørre huden med eller piller du spiser.

Fælles for de svampedræbende midlerne er, at de skal smørres på huden omkring det inficerede område. Sørg for at dække et lidt større område at huden, og ikke kun lige der hvor du ser huden er ramt. Olierne kan smørres på 2-3 gange dagligt, og du skal fortsætte i mindst 1 uge med behandlingen efter du har oplevet at symptomer og svampeinfektion er forsvundet fra huden. 2

1 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ringworm-body/diagnosis-treatment/drc-20353786

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662