Castor olie, også kaldet Ricinusolie…

Velkommen til castorolie.dk

Castor olie, også kaldet ricinusolie eller amerikansk olie, har været anvendt af terapeuter til behandling af en lang række sygdomstilstande gennem tusinder af år. I det gamle Ægypten blev den brug til at helbrede forskellige hudlidelser, dulme hævelse og kløe, irritationer i øjnene mod forstoppelse og som en naturlig pleje af hud og hår. 1

Olien har et højt indhold af ricinoleic acid – en monoumættet fedtsyre. Denne fedtsyre virker som et fugtighedsbevarende stof (humectant), og kan bruges til at fugte huden. Ricinusolie er modsat mange andre fugtighedscremer fri for skadelige stoffer som konserveringsmidler og parfume. Den er billig, drøj i brug, og bruges både til krop, hår og ansigt.

Vil du gerne vide mere om ricinusolien og andre naturlige olier, se en prissammenligning af den billigste olie samt se hvordan du sikrer dig at købe en god kvalitetså læs med.

 

Hvor kan du købe ricinusolie billigst?

Prissammenligning af ricinusolie hos billigste forhandlere

Økologisk castor olie 100 ml fra Pureviva

46 kr
gratis fragt
På lager

Ricinusolie 100 ml
(i plastflaske)

Økologisk
Koldpresset


Gå til butik
Castor olie 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk

55 kr
gratis fragt
På lager

Ricinusolie 100 ml
(i plastflaske)

Økologisk
Koldpresset
100 % ren

Gå til butik
Køb økologisk Castor Olie også kaldet ricinusolie. 100 % ren og koldpresset. Prissammenligning på castorolie.dk

45 kr
71 kr incl. fragt
(gratis fragt v/ køb over 200,-)
På lager

Ricinusolie 100 ml
(i glasflaske)


Økologisk
Koldpresset
100% ren


Gå til butik
Castor olie 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk

50 kr
79 kr incl fragt (gratis fragt v/ køb over 200,-)
På lager


Ricinusolie 100 ml
(i plastflaske)

Økologisk
Koldpresset
100 % ren

Gå til butik
Castor olie 100 ml fra Urtegaarden. Set på castorolie.dk

45 kr
84 kr incl fragt (gratis fragt v/ køb over 650,-)
På lager

Ricinusolie 100 ml
(i plastflaske)

Økologisk
Koldpresset
100 % ren

Gå til butik
Køb økologisk Castor Olie også kaldet ricinusolie. 100 % ren og koldpresset. Prissammenligning på castorolie.dk

35 kr
65 kr incl. fragt
(gratis fragt v/ køb over 200,-)
På lager

Ricinusolie
50 ml

(i glasflaske)


Økologisk
Koldpresset
100% ren


Gå til butik
Ricinusolie eller castor olie 30 ml. Mere på castorolie.dk

60 kr
90 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)
På lager

Ricinusolie
30 ml

(i glas med fordelingspumpe)


Økologisk
Koldpresset
100% ren
Indbygget pipette
Fairtrade

Gå til butik
Ricinusolie eller castor olie 10 ml. Mere på castorolie.dk

35 kr
65 kr incl. fragt (gratis fragt v/ køb over 300,-)
På lager

Ricinusolie
10 ml

(i glas med fordelingspumpe)


Økologisk
Koldpresset
100% ren
Indbygget pipette
Fairtrade

Gå til butik

Vores anbefaling af Castor olie

Vælg altid castor olie der er økologisk, koldpresset og 100% ren olie – vi har forsøgt at gøre valget nemt for dig ved at samle de olier, som vi anbefaler. Samtidig har vi fundet de billigste forhandlere.

Vælg økologiske produkter for at undgå sprøjtegifte, der bl.a. har vist at reducere niveauet af phytokemikalier i planterne (phyto=plante, plantens eget duft-, smags- og farvestof) – derved påvirkes oliens nyttige og sunde egenskaber også.

Koldpresset olier har bedre egenskaber end raffinerede. Koldpresningprocessen involverer ikke opvarmning eller tilsætning af kemikalier, der kan ændre oliens kemiske sammensætning og terapeutiske virkning.

Det er vigtigt når du køber olier, at de er 100% rene. Desværre er det ikke et krav, at deklarere alt indholdet. Det betyder bl.a. at der godt kan være blandet andre olier i, men stadig kaldes 100% ren olie.

Ligeledes kan æteriske olier også få øko-stemplet selvom kun en vis procentdel (95%) af de samlede ingredienser er økologiske, og ligeledes kan æterisk olie godt kaldes 100 % ren, men bestå af oliematerialer fra forskellige dyrkningssteder.
Kilde: Puglise S, 2018 + Pubmed

Nedenstående olier opfylder disse nævnte kriterier, og er af en høj kvalitet. De er økologiske, koldpresset og 100% rene ricinusolier.

Vi fandt den billigste økologiske ricinusolie her.

 

Hvad er Ricinusolie?

Ricinusolie kommer fra frø fra den tropiske plante Ricinus communis – også kaldet olieplante og kristpalme. Den udvindes gennem koldpresning af disse frø. Olien er meget tyk med en farve der varierer mellem klar og gullig. Duften og smagen er meget mild. Olien trænger nemt ind i huden.

Gennem historien er olien anvendt til mange formål deriblandt hud infektioner, mod forstoppelse (som afføringsmiddel), mod tør hud og læber, til sårheling samt til at styrke hårets sundhed og give håret et glansfuldt udseende. Forskning har påvist, at den tilmed styrker immunsystemet.

Ud over oliens gavnlige og sunde egenskaber til hud, hovedbund og hår har undersøgelser vist at olien smurt på et område af huden øger antallet af hvide blodlegemer (leukocytter) i blodet. Derfor giver det god mening, at den har været anvendt gennem århundreder af forældre og bedsteforældre ved tegn på sygdom. Ricinusolien er givet børnene internt eller på huden (castor oil packs) for at styrke immunforsvaret og fremskynde heling.

Oliens indhold af oleic acid (oliesyre) giver ricinusolie den fordel, at den kan trænge ned i huden – den egenskab findes ikke hos alle naturlige olier. Herved bidrager den også til at forstærke effekten af andre oliers egenskaber. Oleic acid er desuden linket til en række andre helbredsmæssige fordele. Se evt. billedet nedenunder “Castor olie til hud og hudproblemer”.

 

Castor olie er kendt under flere navne

  • Ricinusolie
  • Amerikansk olie
  • Kristpalmeolie
  • Olieplante

Ricinus communis planten stammer oprindeligt fra landene ved det sydøstlige Middelhavsområde, Østafrika samt Indien, men er udbredt i de fleste tropiske områder. Castor olien eller ricinus olien stammer fra plantens frø. Frøene fra planten ligner bønner.

Ricinus communis. Castor olie udvindes fra bønnerne af denne plante. Læs om castorolie på castorolie.dk

Foto: Ricinus communis plante med frø

19 Fordele ved at bruge Castor olie

I Castor olien findes den umættede fedtsyre ricinoleic acid (ricinusoliesyre), e-vitamin samt omega-3 (∝-linolenic acid), omega-6 (linoleic acid) og omega-9 (ricinoleic-, oleic acid), der til sammen har en lang række gavnlige egenskaber 1. Det gælder blandt andet:

  • Fremmer sårheling. Læs også om mangel på D vitamin
  • Øger blodcirkulationen
  • Indeholder antioxidanter der styrker kroppen
  • Gavner lymfesystemet 4
  • Bekæmper hudproblematikker og infektioner – fx eksem, psoriasis, kløe og smerte 14
  • Effektivt mod lus i håret 15
  • Hjælper til hårvækst og behandling mod hårtab 16
  • Giver længere og mere fyldige øjenvipper.
  • Hjælper mod akne (uren hud). Læs opskrift her.
  • Mulig hjælp i bekæmpelse af kræft 4 + 20 + 21
  • Bekæmper bakterier, virus og svampeinfektioner. 23
  • Dulmer hævelse og kløen af huden
  • Bekæmper svamp (neglesvamp, fodsvamp og ringorm)
  • Giver fugt til tørre læber
  • Dulmer smerter fx ved solskoldning
  • Studier har vist at det kan sætte gang i fødsler – ve fremkaldende 4 + 17
  • Afhjælper forstoppelse – kan bruges som afføringsmiddel
  • Hjælper immunforsvaret 4
  • Olien kan benyttes til mange formål bl.a. smøring af læder, brændstof til lamper, til hud og hår mm. 7

 

Billigste ricinusolier fundet hos forhandler

Castor olie 100 ml. Økologisk. 100% ren og koldpresset olie. Set på castorolie.dk

Ricinusolie 100 ml.
Økologisk, koldpresset i plastflaske.
Pris 55,- incl fragt Gå til butik

Ricinusolie eller castor olie 30 ml. Mere på castorolie.dk

Ricinusolie 30 ml.
Øko, koldpresset i glasflaske. Fairtrade.
Pris 60,- Gå til butik

Køb økologisk Castor Olie også kaldet ricinusolie. 100 % ren og koldpresset. Se prissammenligning

Ricinusolie 100 ml.
Økologisk, koldpresset i glasflaske.
Pris 45,- Gå til butik

Se en prissammenligning af de billigste helsebutikker længere oppe på siden

Hvor bruges ricinusolie?

I dag bruges ricinusolie i mange cremer, læbepomade og kosmetikprodukter grundet dens fugtbevarende og glansgivende egenskaber. I shampoo og produkter til håret er olien også meget anvendt.

En rapport publiceret i The International Journal of Toxicology har opgjort olien til at være brugt i over 750 kosmetiske produkter.

Den amerikanske læge og forfatter til flere bøger om naturlige olier og kost, Josh Axe, skriver om oliens fordele. Fx at den virker antiinflammatorisk (mod betændelse), beskytter celler mod skader fra frie radikaler (som en antioxidant), til sårheling mm. Læs hvad Josh Axe skriver her.

Vi har udført et stort arbejde med at finde informationer om ricinusolien. Den viden vi har fået er bl.a. fundet gennem søgninger på videnskabelige databaser som Pubmed.

Vil du springe alle informationerne over kan du finde vores guide over samlede anbefalinger til naturlige olier til hud og hår.

 

Ricinus communis planten vokser vildt. Af bønnerne eller frøene laves den naturlig olie ricinusolie, amerikansk olie, castor olie. For helsekost og helse artikler se under https://castorolie.dk/blog/

Foto: Ricinus communis planten med frø. Herfra udvindes den naturlige olie Ricinusolie – også kaldet Castor olie eller Amerikansk olie.

 

Castor olie til huden og ansigtet

Castor olie egner sig godt til huden og til ansigtet. Olien er ret tyk, og har samtidig den egenskab, at den giver andre oliers egenskaber adgang til at trænge ned i huden. Det er derfor en god ide at bruge ricinusolien sammen med andre mere flydende olier.

Du kan vælge naturlige olier efter indholdet af Linoleic acid (omega-3 og omega-6) og Oleic acid (omega-9). Linoleic acid reducerer inflammation, akne og øger hudens fugtniveau. Oleic acid er god til sårheling og forbedrer huden permeabilitet (gennemtrængelighed), så andre stoffer nemmere trænger ned i huden. Læs mere om akne.

Få dråber castor olie er nok til et helt ansigt. Olien egner sig specielt godt til tør og fedtet hud. Det anbefales at blande castor olie med en anden olie med et højt indhold af linoleic acid. Linoleic acid virker antiinflammatorisk, og er derfor godt mod fx akne.

Til normal hud anbefales disse gode vegetabilske olier:

  • Hybenkerneolie (rig på C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, linolsyre, linoleic acid) Gå til butik
  • Solsikkeolie (rig på E-vitamin, B6-vitamin,  A-vitamin, linoleic acid)
  • Hindbærkerneolie (rig på E-vitamin, omega-3, antioxidanter)
  • Arganolie (rig på A-vitamin, E-vitamin, omega 6, antioxidanter)
  • Abrikoskerneolie (rig på E-vitamin, omega-3, omega-6, oleic acid/oliesyre)
  • Jojobaolie (rig på A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin, tetradecansyre) Gå til butik

Et eksempel på en rigtig god økologisk olie til alle hudtyper med flere af ovennævnte olier i kan ses her.

Opskrift til hudpleje


Normal hud for fugt og glød

1/3 ricinusolie + 1/3 hybenkerneolie + 1/3 jojobaolie


Sensitiv hud for fugt og glød

3/5 solsikkeolie + 1/5 arganolie + 1/5 ricinusolie


Brug denne guide til at beslutte hvilken olie der er bedst for dig eller brug skemaet/illustrationen lidt længere nede på siden. Klik her for guide

Vi har udvalgt netop disse olier grundet deres høje indhold af forskellige vitaminer, omega fedtsyrer og andre mineraler, samt deres unikke egenskaber til alle hudtyper.
Læs mere under Olie til Hår og Hud.

 

Er ricinusolie bedre end andre olier?

Ja det er den. Svaret er selvfølgelig mere nuanceret, men til fx sår, sårheling, neglesvamp, fodsvamp, ringorm, nogle betændelsestilstande, for længere, tykkere og fyldigere hår og øjenvipper, mod forkølelsessår, til tørre læber, rynker og til tør hud er ricinusolien mange andre olier overlegen. Hybenpulver og hybenkerneolie har også gode egenskaber for bl.a rynker og eksem. Der findes en lang række andre unikke olier med andre egenskaber, som du kan læse om her på siden. Det er ofte en fordel at blande ricinusolien med andre vegetabilske og æteriske olier – læs hvilke senere.

 

Castor olie til hud og hudproblemer

I Peru fremstilles en form for Castorolie kaldet Balsam of Peru, som skulle kunne helbrede forskellige hudproblemer fx akne. Forskning har antydet nogen evidens for dette 9+10. For mere info og videnskabelige undersøgelser om akne se afsnit om Olie til uren hud.

Dens sammensætning tæller en række gavnlige stoffer for hud og hår. I olien findes antioxidanter som E-vitamin, gallic acid og quercitin.
Olien er sandsynligvis også god til at reducere størrelsen af rynker. Ét studie har vist at gallic acid der findes i ricinusolien har en anti-age effekt på huden. Der er lavet flere studier omkring hybenkerneolie, der dokumenterer dens egenskaber til at mindske ar og rynker.

Den største koncentration af essentielle fedtsyrer er som nævnt ricinoleic acid (omega-9), linoleic acid (omega-6) samt oleic acid (omega-9). Vigtige mineraler for huden og håret, som er en naturlig bestanddel af ricinusolien, er magnesium, kalium og calcium.

Skema med planteoliers fedtsyrer og hvad de bidrager med til huden - fundet på https://castorolie.dk

Skema: Forklaring af hvad forskellige naturlige indholdsstoffer, der er en bestanddel af naturlige oliers kemiske sammensætning, har af virkning på huden fx sårheling. Alle planteolier har deres egen sammensætning, og eget bidrag til kroppen. Kilde: MDPI


Ricinusolie sammensætning

Navn

Ricinoleic acid (FFAs)

Linoleic acid

Oleic acid

α-Linolenic acid

Stearic acid

Palmitic acid

Dihydroxystearic acid

Andre
Antioxidanter
Gallic acid
Quercetin
Mineraler
Magnesium
Kalium
Calcium
Andre
Indhold%

85–95(90)

2 - 6 (4,2)

1 - 5 (3)

0,5 - 1

0,5 - 1

0,5 - 1

0,3 - 0,5

0,2 - 0,5

70 mg/g
42,06μg/mL


Skema: Ricinusolien er sammensat af en lang række fedtsyrer, hvoraf ricinoleic syre udgør 85-95 %. Kilde Wikipedia + Springer Nature

 

Castor olie til medicinske formål – naturlig behandling

Castor olien har en unik kemisk sammensætning og klassificeres som en slags triglyceridfedtsyre. I denne sammensætning udgøres godt 90 procent af dens fedtsyre af et meget specielt og sjældent stof kaldet ricinolsyre eller ricinoleic acid (triglycerid). Dette stof virker betændelsesdæmpende og naturligt smertedæmpende. Kilde: NCBI.

Ricinolsyre findes ikke mange andre steder, hvilket gør Castor olie ret unikt. 4+1

 


Danske forhandlere af ricinusolie og naturlige olier

Helsebixen - Find tilbud her

Gratis fragt

Naturligolie - Find tilbud her

Gratis fragt v/køb over 300,-

Hedenhus - Find tilbud her

Gratis fragt v/køb over 200,-

Med24 - Find tilbud her

Gratis fragt v/køb over 200,-

Mecindo - Find tilbud her

Gratis fragt v/køb over 300,-


 

Ricinusolie til sårpleje og forkølelsessår

Ricinusolien er meget effektiv til kroniske sår der ikke vil hele, og til forkølelsessår grundet dens bakterie- og virusbekæmpende egenskaber. Olien kan derfor bruges til sårpleje og sår behandling, da den kan fremme sårheling.

Ricinoleic acid og linoleic acid bidrager desuden til reparations-processor i huden, og virker sårhelende grundet deres anti-inflammatoriske egenskaber. Dette gør den god til ar og hudlidelser, hvor der indgår inflammation som ved fx psoriasis.

Oliens er sandsynligvis også effektiv til at reducere størrelsen af rynker har en undersøgelse vist – ift rynker kan du læse mere om hybenkerneolie

I forhold til behandling af sår med ricinusolie, fx ved manglende sårheling, er det vigtigt, at såret bliver holdt rent med vand, og er tørt, før ricinusolien påsmøres. Forfatteren til denne tekst har selv haft et sår i flere år, der ikke ville hele – trods forsøg med alverdens recept cremer med lægelig anvisning. Da behandlingen med ricinusolie blev påbegyndt gik der ikke mange uger før såret var helet. Olien blev smurt på såret 2 gange dagligt, og samtidig blev såret vasket med rent vand hver aften. DET VIRKER!

Forkølelsessår – alternativ behandling

Forkølelsessår er en tilstand som 80 % af alle danskere er berørt af. Herpes virus er altså meget udbredt, men desværre er sædvanlig behandling meget lidt virksom. Hvad de færrest ved er at der findes anden mere effektiv behandling. Læs mere om forkølelsessår og herpes.

Forskning i forkølelsessår og sårpleje har vist at noget så usædvanligt som manuka honning er mere effektivt til at hele sår og bekæmpe forkølelsessår end konventionel behandling. For at læse mere om denne honning og forskning omkring den gå til artiklen om manuka honning.

 

Castor olie til bekæmpelse af bakterie- og svampe-infektioner

Castor olie har vist anti-bakterielle og anti-svampe egenskaber. Et nyere kontrolleret studie fra 2017 med 64 forsøgsdeltagere har påvist, at castor olie også er effektiv til behandling mod svampeinfektioner undersøgt hos 64 patienter med tandprotese. 11

Et studie fra 2012 viser ligeledes anti-svamp og anti-bakterielle egenskaber, og konkluderer at olien er effektiv til at bekæmpe infektioner. 24

 

Kan ricinusolie bruges til betændelsestilstande (antiinflammatorisk) og til kræftbehandling?

Ricinusolie bruges til flere medicinske formål. Det virker antiinflammatorisk (modvirker hævelse, smerter, ømhed) og antibakterielt (bekæmper bakterier). Et studie der sammenlignede ricinusolie med medicinpræparatet capsaicin til hudlidelser som psoriasis viste at ricinusolie er mindst lige så effektivt – og uden capsaicins bivirkninger.

Af ricinusolien bliver der blandt andet fremstillet et stof kaldet Cremophor, som bruges til behandling af kræft.

Olien har også en antiinflammatorisk effekt og kan bruges til at fremskynde helingsprocessen i sår. 9

 

Mellisa ansigtolie og hårolie. Læs mere om den, naturlige olier og find den på https://castorolie.dk

7 naturlige økologiske olier i én olie – anbefales til at holde huden fugtig og smidig. Består udelukkende af naturlige olier. Kan bruges til børn og voksne. God til rødme, irriteret hud. Gå til butik

 

Castor olie som afføringsmiddel mod forstoppelse

Castor oliens evner til at sætte gang i tarmene har længe været kendt. Videnskabelige undersøgelser har også dokumenteret oliens egenskaber som afføringsmiddel, og er derfor en oplagt naturmedicin uden bivirkninger, som andre syntetiske afføringsmidler.

Ricinus olie eller castor olie bruges også til at sætte gang i veer i forbindelse med fødsler, så gravide der ikke ønsker igangsætning af fødsel, bør holde sig fra at indtage castor olie.

Det har dog ikke været muligt at finde studier omkring brugen af ricinusolie eller amerikansk olie mod forstoppelse. Til trods for at vi ikke har fundet studier, så er der hvis ingen tvivl om oliens effekt mod kronisk forstoppelse eller forstoppelse. Læs mere her.


Anvendelse og dosis mod forstoppelse (som afføringsmiddel)

Voksne: Én spiseske dagligt – anvendes dagligt i max 10 dage.

Børn: Én teske


 

Castor olie mod tørre øjne

Personer med tilstanden tørre øjne eller Dry Eye Syndrome (DES) kan have gavn af castor olie eller ricinus communis seed oil dråber til øjnene. Et studie fra 2018 har vist at castorolie er 2 andre medicinske produkter overlegne til personer med Tørre Øjne. Målt på dets effekt til at reducere symptomer, forbedre tåre stabilitet samt reducere inflammation.

Et studie fra 2002 viste, at castor olien virker godt og sikkert mod tørre øjne tilstanden, MGD (Meibomian Gland Dysfunction). 12. Andre studier har været mindre positive omkring castoroliens effekt som øjendråber. Snak med din læge og sæt dig ind i emnet før du bruger castor olie i øjnene. 13

 

Ricinusoliens andre fordele, som folk har brugt olien til 

Vi har ikke undersøgt alle påstande, men set enkle videnskabelig undersøgelser. Flere kilder bekræfter det samme.

 

Fordele ved Ricinusolie

      • Multiple Sklerose
      • Parkinsons Sygdom
      • Cerebral Parese
      • Hårtab
      • Gigt og gigt smerter
      • Inflammation fx psoriasis
      • Skin Abrasions
      • Solskoldning
      • Fod svamp
      • Uren hud
      • Forstoppelse i tarmene
      • Gastrointestinale problemer
      • Migræne
      • Menstruations forstyrrelser
      • Svampeinfektioner

Ulemper ved Ricinusolie

      • Kan give dårlig mave ved forkert brug

 

Castorolie til håret

Castorolie til håret har været anvendt i mange tusinde år. I Indien, hvor 80% af castor olien produceres,8 er denne ricinusolie meget brugt. Flere steder på nettet nævnes der mange fordele ved at bruge olien i håret, bl.a. en stærkere hårvækst, en sundere hovedbund etc. Der er lavet få videnskabelig studier i forhold til dette, og grundet de få studier er evidens lille. Et studie viser at ricinoleic acid, der udgør 90 % af ricinusolien har hårvækst fremmende egenskaber. Til håret har ricinusolie erfaringsmæssigt vist sig at være god til at fugte og blødgøre, samt bekæmpe skæl i hovedbunden.

Bestanddelen af ricinoleic acid har i et studie vist at have hårvækst fremmende egenskaber. Ricinusolien er også kendt for at give mere kraftige hårstrå samt medvirke til mere og længere hår. Læs mere om olier og ricinusolie til håret.

Ricinusolie er modsat mange andre fugtighedscremer og hårserum midler fri for skadelige stoffer som konserveringsmidler og parfume. Den er billig, drøj i brug, og kan bruges til både krop, hår og ansigt.

Flot hår med castor olie, ricinusolie, amerikansk olie og andre naturlige olier. Læs mere på castorolie.dk

Foto: Et flot hår kræver en god pleje. Den naturlige olie castor olie indeholder flere gavnlige plejende ingredienser.

 

Ricinusolie og gråt hår

Kan ricinusolie virkelig bruges mod gråt hår? Måske men der er ingen evidens eller undersøgelser på området, men dog nogle interessante teorier. Læs denne spændende artikel om hvad du kan gøre for at forhindre gråt hår. Nyeste forskning på området har fundet en sammenhæng mellem gråt hår og mangel på følgende vitaminer og mineraler: D vitamin, B12-vitamin, serum calcium, serum Ferritin samt jern. Læs studiet her.

Behandling af hårtab og forbedring af immunforsvaret

Tidligere var det udbredt at bruge Castor Olie til at booste immunforsvaret. Videnskabelige studier har bl.a. påvist Castor oliens gavnlige effekter på immunforsvaret, mod hårtab og ricinus communis ekstrakt som en naturlig antioxidant. 4

Et forskningsprojekt fra 2015 har vist at ricinusolien har hårvækst fremmende egenskaber.

Til behandling af hårtab er rosmarinolie en veldokumenteret naturlig kilde. Det betyder dog ikke har ricinusolien ikke kan bruges mod hårtab – blot at der er lavet flere videnskabelige studier på rosmarin. Måske en blanding af de to olier vil virke endnu mere effektivt mod. Læs mere om hårtab her. Mineral og vitaminmangel kan også resultere i hårtab, hvorfor du også bør sikre dig at være tilstrækkeligt dækket i din kost. Læs om vitaminer til håret.

Castorolie var tidligere i bl.a.  Fjernøsten, Indien og Middelhavsområdet en udbredt olie brugt til at styrke immunforsvaret. Mødre har i følge historiske kilder givet deres børn castor olie forebyggende ved første tegn på sygdom. 3

Studier har påvist en øget aktivitet i det lymfatiske system, som er kroppens immunsystemet.

Flere brugere har rapporteret at deres modermærker er forsvundet efter brug af castor olie. 5

 

Øjenvippeserum – virker vippeserum?

Øjenvippeserum lover længere og fyldigere øjenvipper. Men virker de? Vipper er lavet af samme proteinstof, keratin, som et hårstrå i hovedbunden. Til håret har undersøgelser vist at ricinoleic acid, der udgør 90 % af castor olie, kan være effektiv til at øge hårvækst. En anden mindre videnskabelig undersøgelse, men dog interessant, blev lavet af TV2 Norge. Den konkluderede at castor olie var en bedre øjenvippeserum end de vippeserum der blev solgt for netop at give længere og mere fyldige vipper. Castor olie gav 25 procent længere og 10 procent tykkere øjenvipper. Du kan se og læse artiklen her.

Kan ricinusolie bruges både til håret, huden og i kosmetik?

Svaret er JA. Udover dens primære bestanddel af ricinoleinsyre, indeholder castor olie også nogle estere og salte der er gavnlige for huden og håret, og samtidig giver en ensartet fin konsistens til de produkter, som castorolien anvendes i. Dette er en af årsagerne til at castor olie bruges meget i hår-, kosmetik- og hudplejeindustrien. Faktisk forventes markedet at vokse til 1.8 billioner USD i 2020, og allerede helt tilbage i 2002 blev castor olie anvendt i over 950 kosmetiske produkter6. Castor oliens gode egenskaber er meget udbredt i bl.a. diverse læbestifter.7

 

Sådan fjerner du Castor Olie fra håret igen

Da Castor Olie er en forholdsvis tyktflydende olie, kan den godt være lidt besværlig at fjerne fra håret, hvis du har brugt for meget. Her er fidusen altså at bruge så lidt af gangen som muligt. Hvis du døjer med at få olien ordentligt ud af håret selv efter anden omgang med shampoo, så følg disse råd:

– Fordel din shampoo godt i hænderne før du tager det i håret. Brug evt en ler-shampoo som en naturlig shampoo. Find en god naturlig shampoo her. Massager skummet i cirkler rundt i hovedbunden og håret. Lad det sidde i håret i min 1/2 minut og vask det ud med varmt vand. Alternativt kan en base shampoo, æblecider eddike eller et gammelt husmoderråd om at piske at æg og massere det ind i hovedbunden være en hjælp. Det har nu aldrig været et problem for mig at få ricinusolien ud af mit hår.

I nedenstående video kan du se nogle af fordelene ved at bruge castor olie i håret.

 

 

Hvad har Ricinusolien været brugt til historisk?

Ricinus olie har været en olie kendt for dens helbredende og sundhedsfremmende egenskaber i flere tusinde år. Måske så langt som 6000 år tilbage i tiden. I Det gamle Egypten blev det bl.a. brugt som medicin til at behandle irritationer i øjnene, til sårpleje, behandling af modermærker, samt til pleje af hud og hår2+3. Desuden er castorolien en glimrende massageolie grundet dens høje viskositet og gode egenskaber på huden.

Den videnskabelige evidens er beskrevet på flere tilstande, og der er flere videnskabelige undersøgelser på vej.

 

Er Ricinusolie, Castor Olie, Kristpalmeolie, Amerikansk Olie farligt?

Ricinusolie eller Castor olie kommer fra frø fra planten Ricinus Communis. I daglig tale kaldes frøene for ricinus bønner, men der er altså tale om frø. Fra ricinus communis planten kan man udvinde det giftige stof ricin, men dette stof findes ikke i ricinusolie, castor olie, kristpalmeolie eller amerikansk olie. Castor bønner kan føre til forgiftning ved indtagelse af mere end én, så de bør ikke spises.

Flere videnskabelige studier og bl.a. FDA (Den amerikanske Fødevare og Lægemiddelforvaltning) har konkluderet, at Castor olie eller ricinusolie er sikkert at bruge internt og på huden. Ricin er ikke i castor olien.

Papyrus ruller fra 1500 f.KR fra Det Gamle Egypten med medicin opskrifter har bl.a. beskrevet hvordan egyptiske læger brugte Castor Olie til at behandle irritationer i øjnene. 12 + 22

 

Ricinus olie flaske med ricinus olie. Label med opskrift til dosering for børn og voksne

Foto: Flaske med castor olie. Label med opskrift til anbefalet dosering for børn og voksne.

 

Æteriske olier vs. Essentielle olier

Æteriske olier eller essentielle olier har samme betydning. De er plantens aromatiske stoffer, som består af plantens smag og duft, altså små molekyler. For eksempel kommer duften fra en appelsin fra molekylerne i de essentielle olier som appelsinen udskiller. Duften af harpiks fra træet, fra de essentielle olier i harpiksen, som kan duftes når barken skrælles af. Harpiks, væsken fra blade eller duften fra blomster indeholder essentielle olier. Grundet denne evne til at fordampe har de æteriske olier også en rolle i aromaterapi, hvor de kan hjælpe med alt fra at virke beroligende til at bekæmpe akne. Læs mere her.

Hver plante eller blomst har sin egen essentielle olie, og kan være sammensat af over 100 forskellige organiske stoffer. Det er med til at gøre hver enkelte plante unik og essentiel!  Essentielle olier er oftest meget koncentrerede, hvilket betyder at de gerne skal blandes med fx en vegetabilsk olie før det smøres på huden.

De essentielle oliers funktion kan være at reparere eller tiltrække eller beskytte mod angreb. Planter kan eksempelvis bruge deres essentielle olier til forsvar mod bakterier, svamp mm. De essentieller olier virker på den måde som plantens egen medicin1

 

Vigtig info om Castor olie (Ricinus olie)

Castor oliens sunde egenskaber ved at spise eller drikke den har vi ikke kunnet dokumentere, da det ikke er lykkedes os at finde nogle videnskabelige studier som har undersøgt effekterne ved oral indtagelse. Grundet ricinusoliens laksative (afførende) virkning giver det heller ikke meget mening at spise den for dens “sundhed”.

Prøv altid castor olien på et lille hudområde først for at sikre dig, at du kan tåle olien.

WHO (World Health Organisation) og flere andre sundhedsorganisationer har udfra kliniske forsøg konkluderet at castor olie er helt sikkert at bruge. Den anbefalede maksimale indtagelse af castor olie for en voksen mand er 0-0.7 mg/kg kropsvægt.7

Hvis olien skal bruges som afføringsmiddel bruges omkring 5mL og til at fremskynde fødsler omkring 120mL.30 Snak med din behandler eller jordemoder før du eksperimenter med castor olie (ricinusolie) eller anden planteolie.

Husk altid at købe økologisk olie hvis du vil undgå rester af pesticider i din olie. Pesticider er et giftstof, der er linket til sygdomme, og er efter vores mening ikke gavnlig for nogen levende organisme. 18+19

Informationer omkring olierne og deres gavnlige egenskaber er bl.a. fundet gennem videnskabelige studier ved søgninger på anerkendte medicinske databaser. Er du interesseret i selv at lave din egen research anbefaler vi databasen Pubmed.

Husk også at læse afsnit om Rosmarinolie, Olier til hår og hudOlier til uren hud, Hybenkerneolie, Hybenpulver, Manukaolie, Manuka honning, RingormD vitamin, Naturlig shampoo samt indlæg under Blog.