Bedste B-vitamin

Bedste B-vitamin

B-vitamin er ikke bare et enkelt vitamin. Der er nemlig mange forskellige slags vitaminer, som bliver kategoriseret som B-vitamin. Vi har skrevet om de bedste B-vitaminer, som hjælper din krop på forskellige måder.

De otte vigtigste B-vitaminer er:

  • Vitamin B1
  • Vitamin B2
  • Vitamin B3
  • Vitamin B5
  • Vitamin B6
  • Vitamin B8
  • Vitamin B9
  • Vitamin B12

Vi har skrevet mere om de enkelte B-vitaminer længere nede på siden, så du kan blive endnu klogere på, hvad de forskellige B-vitaminer gør for kroppen.

Hvordan får man B-vitamin?

B-vitamin findes næsten alle fødevarer, men lad os tage B12 som et eksempel. B12-vitaminet findes kun i animalske fødevarer som f.eks. kød, fisk og mælkeprodukter. Mange fødevarer indeholder flere af de ovenstående B-vitaminer.

Hvorfor er B-vitamin vigtigt?

Det er vigtigt for kroppen at få nok B-vitamin, da disse vitaminer bl.a. bliver brugt i dit nervesystem, kredsløb, stofskifte, hud, hår og mange andre ting. Det er med andre ord vigtig, at du indtager nok B-vitamin for at opretholde en sund og velfungerende krop.

Hvilke produkter skal du vælge – Bedste B-vitamin?

Der er som sagt mange forskellige former for B-vitamin, og de er derfor mange produkter at vælge imellem. Hvis du af den ene eller anden årsag er i B-vitamin underskud, så kan det være en god ide supplere med et B-vitamin produkt. Vi har fundet de bedste B-vitamin produkter og samlet dem til dig herunder.

Vitamin B1

  • Også kaldet tiamin. Vigtigt for stofskiftet.
  • Bruges til omdannelse af kulhydrat til druesukker.
  • Findes i høj koncentration i kornprodukter og bælgfrugter.
  • Nedbrydes af høj temperatur, alkohol og kaffe.

Vitamin B2

  • Også kaldet riboflavin. Energidannelse.
  • Er vandopløseligt og gør, at kroppens celler kan danne energi.
  • B2-vitamin er i det meste af kosten. Særligt findes det i mælk, ost, æg og kød.
  • Nedbrydes af lys og varme.

Vitamin B3

  • Også kaldet niacin. Bruges i alle kroppens celler i omdannelsen af:
    • Glukose, aminosyrer og fedt.
  • Fås gennem aminosyrer og proteinrige fødevarer.
    • Kød, grøntsager, mælk og kornprodukter.
  • Niacinmangel kan skyldes alkohol, diabetes eller alderdom med ensidig kost.

Vitamin B5

  • Også kendt som pantotensyre. Central placering i stofskiftet.
  • Indgår som byggesten i stoffet Coenzym A, som er nødvendigt for:
    • Forbrænding af fedt.
    • Bearbejdelse og forbrænding af protein.
    • Omdannelse af kulhydrat til energi.
  • Er i de fleste fødevarer. Gode kilder er kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner.
  • Mangel på pantotensyre ses sjældent. Kun ved svær underernæring eller indtagelse af syntetisk kost uden pantotensyre. Mangel kan føre til træthed, hovedpine og diarré.
  • For meget pantotensyre kan give diarré.

Vitamin B6

  • B6-vitamin er fælles for pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin.
  • Påvirker opbygning og omdannelse af proteins enkeltdele (aminosyrer).
    • Spiller derfor en rolle for vækst og vedligeholdelse.
  • B6-vitamin findes i magert kød, fjerkræ, fisk, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
  • Store dele af vitaminet nedbrydes ved stegning, kogning eller udsættelse for lys.
  • For meget B6-vitamin kan give:
    • Kramper af samme type, som man ser ved epileptiske anfald.
    • Hudforandringer.
    • Mikrocytær anæmi. En type blodmangel, som betyder, at de røde blodlegemer har formindsket volumen. Dette kan også være et tegn på jernmangel.

Vitamin B8

  • Også kaldet biotin. Biotin hjælper til med vedligeholdelse af sundt hår og god hårvækst. Samtidig spiller biotin en rolle for energiomsætningen i kroppen.
  • Findes hovedsageligt i kød og fisk.
  • Biotin er et vandopløseligt B-vitamin.
  • Biotin er et hjælpeenzym, som hjælper ved omsætningen af fedt og kulhydrater.
  • Biotin spiller en rolle ved produktion af urinstof.

Vitamin B9

  • Også kaldet folat. Spiller en stor rolle i celledelingen i kroppen.
  • B9 findes i høj koncentration i avocado, grønne bønner, tørrede bønner, røde peberfrugter og porrer.
  • Hvis man mangler folat, kan det være på baggrund af:
    • Dårlige kostvaner.
      • Anoreksi, alkoholisme el. lign.
    • Alderdom.
  • Du har brug for ekstra folat, hvis du:
    • Er gravid.
    • Lider af dialysekrævende nyresygdomme.
    • Har cancer – særligt leukæmi.
    • Lider af eksfoliative hudsygdomme – særligt psoriasis.
  • Folatmangel er en bestemt type anæmi, som betyder lav blodprocent. Det skyldes mangel på stoffet folat, som er B9-vitamin.
  • Symptomer på folatmangel:
    • Træthed, svimmelhed, nedsat ydeevne, hjertebanken eller smerter i brystet ved anstrengelse.

Vitamin B12

  • B12-vitamin er den populære betegnelse for en gruppe af kemiske stoffer.
    • De går ofte under navnet cobalaminer.
  • Kroppen bruger B12-vitamin i omsætningen af fedt og aminosyrer, som er proteiners byggesten.1
  • B12-vitamin nødvendigt for nervernes vedligeholdelse, nydannelse.
    • Derfor er det nødvendigt for normal nervefunktion.
  • Du får B12-vitamin gennem kosten. Det findes bl.a. i:
    • Kød, mælkeprodukter, ost, æg, fisk og skaldyr.
  • Der findes meget små mængder B12-vitamin i nogle vegetabilske produkter.
  • Vegetarer kan risikere mangel på B12-vitamin, fordi det ikke forekommer i ret mange vegetabilske fødevarer.
  • B12-vitamin kan overleve ret meget, og der går kun omkring 10% tabt under kogning eller stegning.
  • Behovet for B12-vitamin er meget lavt, fordi kroppen genbruger vitaminet.
  • Anbefalet dosis for voksne er 2,0 mikrogram til både mænd og kvinder uanset alder.
    • Ammende kvinder skal dog have 2,6 mikrogram, fordi B12-vitamin udskilles gennem modermælken.

B-vitaminer er livsnødvendige, og det er vigtigt, du får nok. Dog skal vigtigheden af B12-vitamin udtrykkes tydeligt. Mangel på B12-vitamin kan give blodmangel. Der er øget risiko for mangel på B12-vitamin, hvis du har:

  • Manglende dannelse af intrinsic factor, som er et hjælpestof.
  • Et alkoholmisbrug.
  • Alderdom.
  • Lang tid med kost uden animalske produkter.
  • Fiskebændelorm – forbruger store mængder B12-vitamin.
  • Kronisk betændelse i bugspytkirtlen.
  • Nedsat optagelse af B12-vitamin i den nederste del af tyndtarmen. Vær derfor opmærksom, hvis du har gennemgået operation.
  • Langvarig kronisk diarré.

Længerevarende brug af lægemidler kan også medfører mangel på B12-vitamin, men det oplyser din læge om, hvis du starter på et medicinalprodukt, som forbruger store mængder B12-vitamin.