Hybenpulver

Hybenpulver

  Anbefalet til

 • Gigt
 • Hudpleje
 • Rynker
 • Velvære

Hybenpulver er primært fremstillet af pulveriseret tørret hyben (rosehip) fra arten Hunderosen. Der er de senere år kommet mere forskning på området omkring hyben, der viser mange fordele ved at anvende hyben i sin kost. Folk med gigthudlidelserrynker samt inflammatorisk sygdom vil nyde godt af hyben.

Hyben indeholder bl.a. store mængder C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin samt Calsium, Kalium og Jern.

Vi har selv glæde af hyben og hybenpulver, og vil gerne dele vores viden og anbefalinger, samt hvor vi har fundet den billigst hyben i en god kvalitet.Se

Påståede fordele

Forskning tyder på at hybenpulver har en række medicinske fordele. Det gælder blandt andet:

 • Hudlidelser – som fx eksem, inflammatoriske hudlidelser fx psoriasis
 • Reparation af huden – ar, strækmærker og sårheling
 • Rynker – mindsker rynker, øger kollagenproduktionen
 • Inflammatoriske smerter fx gigt som slidgigt og ledgigt
 • Influenza, forkølelse mm.
 • Kræft – visse kræfttyper fx brystkræft, hjernetumor.
 • Diabetes (sukkersyge) – kan hjælpe mod diabetes type 1 og type 2

Nedenstående skema viser hybens anvendelse i forbindelse med behandling af forskellige sygdomme så som gigt, influenza, forkølelse mm. samt hvilken del af hybenplanten der har været anvendt. Hybenpulver laves af frugten.

Medicinske-fordele-tabel

Figur 1: uddrag fra videnskabeligt studie der viser hvad hyben (rosa canina) historisk har været brugt til at behandle. For bedst udnyttelse er det mest optimalt at bruge hybenpulver lavet af hele hybenfrugten (skal + frø)

Fordelene skyldes hybens sammensætning. Alle hybensorter indeholder store mængder vitaminer, sunde fedtsyrer og mineraler. Der er dog væsentlig forskel på mængden af næringsstoffer afhængig af hybensort.

Hyben sorter

Hunderosen (rosa canina) er den sort, der gennem mere end 2000 år er blevet brugt i naturmedicin. Denne sort indeholder bl.a. stoffet GOPO, der hjælper mod betændelse i kroppen.

Hunderosen er ernæringsmæssigt den der er målt til at have det højeste indhold af antioxidanten, c-vitamin.

Rynket rose (rosa rugosa) har en frugt, der er en del større og mere runde ift hunderose. Blomsten fra rynket rose er også større. Rynket rose er den mest udbredte hyben og anses for at være en invasiv art i Danmark.

Ernæringsmæssigt er rosa rugosa målt til at indeholde lidt færre næringsstoffer målt på c-vitamin end hunderosen, men anses stadig som en superfood!

Sammensætning af hyben

Hybens sammensætning og indhold er per 100 g.

OBS! Der kan være store forskelle i indholdet af fx vitaminer. Det afhænger bl.a. af producent, hyben art, årstid for høst, geografisk grosted samt tiden siden plukning. Brug evt vores anbefalede hybenpulver, som gennemgår kvalitetskontrol, og er anvendt i studiet vi henviser til. Se senere.

Vitaminer: C-vitamin (426-1100 mg), Thiamin (B1-vitamin 0.016 mg), Riboflavin (B2-vitamin 0.166 mg), Niacin (B3-vitamin 1.3 mg), Pantothenic acid (B5-vitamin 0.3 mg), B6-vitamin (0.076 mg), Folsyre (B-vitamin 3 µg), Carotene (4381 µg) A-vitamin (4345 IU), E-vitamin (5.84 mg), K-vitamin (25.9 µg)

Mineraler: Calcium (169 mg), Jern (1.06 mg), Magnesium (69 mg), Fosfor (61 mg), Kalium (429 mg), Natrium (4 mg), Zink (0.25 mg), Kobber (0.113 mg)

Fedtsyrer: Linoleic acid (54 %), linolenic acid (19%).

∗ Listen er ikke helt fyldestgørende. Vi har medtaget stofferne med størst indhold. Se kilder for alle indholdsstoffer.

Kilder: USDA + Researchgate + Tandfonline

Anvendelse af hybenpulver

Hybenpulveret kan indtages med følgende minimum doser, der er fundet ud fra videnskabelige undersøgelser. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Mod smerter, hævelse, inflammation

Voksne5 gram – to gange dagligt

Børn2,5 gram – to gange dagligt

Dosis er valgt ud fra tidligere studie der har vist god effekt på gigtsmerter ved angivne doser. Kilde: RACGP.

Mod rynker

Voksne45 gram – en gang dagligt på fx yoghurt (i studiet er det tage på en gang, men formentlig samme effekt hvis ønskes fordelt af 22,5 g to gange dagligt).

Dosis er valgt ud fra tidligere studie der har vist god effekt på rynker ved angivne doser. Kilde: PUBMED.


Hybenpulver og gigt

Hybenpulver har vist en mulig positiv effekt til inflammatoriske gigtsmerter. Et litteraturstudie af 3 store randomiserede undersøgelser har konkluderet gode resultater ift. mindsket smerte, stivhed, inflammation og ingen bivirkninger sammenlignet med konventionel NSAID medicin.

Både folk med slidgigt (artrose), folk med leddegigt (reumatoid artrit) samt dem der lider af andre inflammatoriske lidelser kan måske have gavn at tilskud af hyben. Hybenpulver tilskud er anbefalet af myndigheden Styrelsen for Patientsikkerheds Råd Vedr. Alternativ Behandling.

Leddegigt er et eksempel på en inflammatoriske gigtsygdom. Folk med slidgigt (artrose) oplever også ofte eller indimellem inflammatoriske smerter. Her kan hyben være et sundt og bivirkningsfrit alternativ til smertemedicin. Spørg altid din egen læge før du bruger alternativ behandling.

Hybenbær-arten-rosa-canina

Foto: Hyben af sorten Rosa canina, hunderose

Hybenpulver til hud og rynker

Hybenpulver bruges hos mange mennesker, som en del af kosten. Mest som hybenmarmelade og hybenpulver på grund af smagen. Andre bruger den på grund af dens gavnlige egenskaber til huden og håret. Ikke mindst fordi det også kan forebygge samt mindske rynker og ar.

En videnskabelig randomiseret undersøgelser har vist, at hybenkernepulver i lighed med hybenkerneolien har antiage fordele, og faktisk muligvis kan reducere rynker samt tilføre huden mere elasticitet. Det skyldes til dels det høje indhold af c-vitamin i hyben, der er vigtig for dannelsen af kollagen i huden.

Det er derfor måske med god grund, at efterspørgslen på hybenkerneolie og hybenpulver har været stigende de senere år. Mange kender endnu ikke til dette naturlige produkts mulige nyttige egenskaber, og bruger penge på rynke-cremer der sandsynligvis ikke virker. Her er en rynkecreme, som tyder på at have en virkning i følge studier. Der mangler dog flere og større studier for at bevise det. Læs også om hybenkerneolie.

rynker-efter-hybenpulver

Billede fra videnskabeligt studie der viser en markant forbedring i huden efter bare 8 uger med indtagelse af hybenpulver. Hudens rynker reduceres tydeligt i størrelse/dybde. Kilde: PUBMED

Vores tanker

Undersøgelser har vist at der kan være forskelle på kvaliteten af hybenpulver hvad angår næringsværdi af vitaminer og mineraler.

En stor undersøgelse har fundet at nogle hyben fx indeholder op mod 6 gange så meget C-vitamin ift. andre hyben. Rosa canina er blandt dem med størst næringsværdi. Generelt gælder at jo koldere et klima jo mere C-vitamin indeholder hyben frugten. Danske hyben er derfor generelt blandt de sundeste bær hvad angår indholdet af vitaminer.

Hvor kan du købe hybenpulver billigst?

Det er ikke ligegyldigt hvilken hybenpulver du køber. Vil du opnå den bedst mulige effekt er kvaliteten af den hyben du spiser vigtig. Det har flere undersøgelser vist, hvor sammensætning og næringsværdier er målt.

Hvad angår hybens egenskaber på dine muskler og led anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed at man er kritisk overfor den hyben man køber, hvis man vil sikre en god effekt.
Du kan læse mere om hyben, og de kæmpe forskellige der er i mængden af næringsstoffer mellem forskellige hyben i studiet her.

Den bedste hybenpulver er fra kølige egne, hvor hybenrosen producerer mere vitamin til hybenbærrene. Forskning har vist at en bestemt hybenpulver fra Danmark er blandt de bedste, men også den dyreste.

Hjemmelavet hybenpulver opskrift

Fremgangsmåde: Pluk hyben frugterne fra august til september. Hak dem hele i fx en foodprocessor. Tør dem i ovnen omkring 40 grader til pulveret er tørt – i ca. 10-15 minutter. Bliver temperaturen varmere kan næringsværdien blive forringet. Vigtigt at pulveret er helt tørt, så du undgår mug. Bliver hybenpulveret meget mørkt kan det være tegn på for høj varme.

Holdbarhed: omkring et år.

Husk at rådgive dig med din læge, hvis du har spørgsmål til behandling. Kosttilskud bør ikke ersta

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/

3 https://www.researchgate.net/publication/234107341_Effect_of_Rosehip_Rosa_Canina_Extracts_on_Human_Brain_Tumor_Cell_Proliferation_and_Apoptosis/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22762068/

5 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/35203?format=Full&qlookup=3520/

6 https://www.racgp.org.au/afp/201207/47504/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/

8 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03009740510018624?journalCode=irhe20/