Lavendelolie

Lavendelolie

Lavendelolie er ligesom mange andre essentielle olier, og kan derfor modvirke angst og stress. Det er dog ikke den eneste effekt, du kan forvente. Der findes et hav af gode virkninger ved lavendelolie, og her kan du læse mere om, hvad du får ud af at benytte lavendelolie.

Vi vil komme ind på følgende elementer, som lavendelolie har en indvirkning på:

  • Helbred
  • Lavendelolie hjælper dig af med dårlige følelser
  • Søvnløshed
  • Mulige bivirkninger
  • Dosering og forberedelse af lavendelolie
  • Hvad skal du lede efter?

Helbred

Lavendelolie er en essentiel olie, som den kaldes. Det betyder, at du ikke skal bruge den for sig selv. Du skal blande den med en bærerolie, da essentielle olier i sig selv er meget kraftige. Dog har essentielle olier en masse gode effekter, når du benytter dem sammen med noget andet.

Lavendelolie hjælper dig af med dårlige følelser

Du kan modvirke stress og angst ved at benytte lavendelolie.

Selvom der lige nu er mangel på store forskningsresultater, der tester lavendels effekt på kroppen, viser mange forskellige, uafhængige studier, at der er mange sundhedsmæssige fordele ved lavendelolie. Flere studier har testet lavendelolies angst- og stressreducerende effekter. Hvis vi ser på Physiology & Behavior, publicerede de i 2005 et studie, som fokuserede på, hvordan 200 personer, der afventede tandlægebehandling, reagerede på at indånde duften af lavendelolie. De fandt, at lavendelolie mindskede angsten of samtidig forbedrede humøret. 

Nogle studier påpeger også, at indtagelse af lavendelolie kan hjælpe med at bekæmpe angst. En rapport fra Phytomedicine påpegede i 2012, at aromaterapi baseret på lavendelolie kan hjælpe med at dulme angsten.

I denne rapport fremstår beviset, at indtagelse af lavendelolie kan modvirke angst, og de konkluderede, at det kosttilskud med lavendelolie kan have terapeutiske effekter, hvis man kæmper med angst eller stress.

Læs videre under produkterne, hvis du vil blive endnu klogere på lavendelolie.

Hvilket produkt skal jeg købe?

Lavendelolie er et populært produkt, så der er mange forskellige produkter at vælge imellem. Tag et kig på de forskellige produkter, og find det produkt der passer til dig. Fælles for dem alle er at de er gode for huden, og så er duften af lavendel dejlig forfriskende.

Lavendelolie fungerer som myggeafskrækker

TV2 beretter om, at lavendelolie er en fantastisk myggeafskrækker. Som om det ikke var nok, at lavendelolie har de mange formidable sundhedsmæssige, positive effekter, så fungerer den også som afskrækker for myg på en varm sommerdag. Desuden giver det en fantastisk duft, når du sidder ved havebordet.

Søvnløshed

Adskillige studier har vist, at lavendelolie kan hjælpe med at fremme god søvn og bekæmpe søvnløshed.

I 2015 viste et studie fra Journal of Complementary and Alternative Medicine, at god søvnhygiejne, gode teknikker til søvn og lavendelolieterapi hjalp studerende på et amerikansk college med at sove bedre, end hvis de blot benyttede de teknikker, de kunne. Studiet var med 79 studerende, som berettede om deres søvnproblemer, og de fandt, at inhalering af lavendelolie inden sengetid gav dem mere energi i dagtimerne og generel livskraft.

Mulige bivirkninger

Lavendelolie kan gøre din hud irriteret, hvis du ikke sørger for at blande det korrekt op. Samtidig kan du have allergiske reaktioner, som er individuelt bestemte. Hvis du erfarer kvalme, opkast eller hovedpine efter at have indåndet lavendelolie, skal du stoppe omgående.

Bivirkninger ved lavendelolie er sjældne, men man kan opleve, at lavendelolie har toksiske effekter, hvis du er allergisk. Derfor skal du snakke med din læge, hvis du ønsker at benytte lavendelolie.

Dosering og forberedelse af lavendelolie

Der er ikke som sådan retningslinjer for, hvor meget du skal indtage på daglig basis, men ifølge aromaterapi er effekten ved lavendelolie, hvis du indånder det, smører det på huden, eller på anden måde benytter det, at det giver besked til det limbiske system, som direkte påvirker nervesystemet og regulerer dine følelser i en positiv retning.

En hyppigt benyttet – og meget populær – måde at benytte lavendelolie på er at blande det op med en bærerolie som eksempelvis jojobaolie eller sød mandelolie. Når du har blandet lavendelolie med din bærerolie, kan det masseres ind i huden eller lægges i badet.

Du kan også benytte lavendelolie til at lægge en dråbe eller to på et stykke stof, så du kan indånde det løbende. Desuden kan du lægge lavendelolien i en aroma diffuser, som ofte benytter flere æteriske olier. Alternativt kan du bruge en vaporizer, så du får dampen af lavendelolie.

Hvad skal du lede efter?

Essentielle olier er ikke en del af fødevarestyrelsens ansvarsområde, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvad du skal købe. Lavendelolie skal derfor ikke møde en vis standard, men du kan undersøge, hvor ren olien er. Når du derfor vælger en lavendelolie, skal du sikrer dig, at leverandøren enten selv producerer eller er i direkte kontakt med producenten, så der ikke er flere led undervejs.

Desuden skal du undersøge, hvordan de analyserer kvaliteten af det produkt, du gerne vil have. GC/MS er den typiske måde at måle indholdet på. Det betyder gas chromatography–mass spectrometry og hvis du heller ikke forstår, hvad det betyder – ligesom alle andre dødelige – betyder det, at det er en bestemt analysemetode til at undersøge indholdet af produktet.

Gas chromatography–mass spectrometry er to separate dele.

GC er den valgte seperationsteknik for mindre og mere flygtige molekylder, såsom benzener, alkoholer og aromater og enkle molekyler såsom steroider, fedtsyrer og hormoner. Det bruges i vid udstrækning til kemisk analyse og især til test af lægemiddel- og miljøforurening.

MS er en analytisk taknik, der måler masse-til-ladningsforholdet mellem ioner. Resultaterne præsenteres typisk som et massespektrum. Et plot af intensitet som en funktion af forholdet mellem masse og ladning.

Der er mange fordele ved at bruge GC/MS til forbindelsesanalyse – herunder dens evne til at adskille komplekse blandinger til at kvalificere analytter og til at bestemme sporingsniveauer for organisk kontaminering.

Når du køber en lavendelolie, skal du derfor tjekke mærket. Det er vigtigt, at de benytter GC/MS som analysemetode, og samtidig skal værdierne være høje. Der skal i en lavendelolie ikke være skadelige stoffer – det giver sig selv.

Når du derfor køber en ren lavendelolie, skal du tjekke mærket for dets latinske navn. Lavandula angustifolia skal være ordene, du ser. Ingen andre olier eller ingredienser bør være på listen. Hvis du ser en anden olie, som eksempelvis kan være kokosolie, jojobaolie eller mandelolie, er lavendelen optyndet og bør derfor ikke benyttes på samme måde, som skrevet ovenfor.

Du kan stadig bruge den som creme el. lign., men du kan ikke længere blande den op og bruge dampene.