Manuka honning

Her kan du læse om Manuka honning og dens mange gavnlige egenskaber. Vi har tilmed gennemsøgt nettet og fundet ud af hvor du køber den bedste og billigste honning.

Interessen for at studere denne honning og skrive denne artikel er bl.a. opstået, som følge af en naturlig skepsis. Jeg læste om dens egenskaber til behandling af betændelse, neglesvamp og influenza. Men var det sandt, og fandtes der undersøgelser der kunne bevise det? Hvorfor bruge honning i te, og er der noget om dette “gamle husmoder råd” med at bruge honning mod ondt i halsen? Find svarene her.

Hvor kommer Manuka honning fra?

Manuka honning er honning fra New Zealand og Australien. Den udvindes af bier, der spiser nektaren fra den medicinske plante Manuka træet eller Manuka busken, som bierne bestøver. Manuka træet blomstrer kun 4 uger om året, men er meget udbredt på New Zealand. Det er en vildt voksende plante. Den korte blomstring betyder at denne superfood er et begrænset og meget efterspurgt produkt.

Honningen har en række dokumenterede helbredende egenskaber bl.a. grundet dens høje indhold af Methylglyoxal (MGO). Manuka honning er den eneste 100% naturlige fødevare der på grund af MGO indhold har en antibakteriel effekt.

Manuka busk hvor bier samler deres manuka honning. Set på castorolie.dk/manuka-honning
Foto: Manuka busk på New Zealand – her samler bierne størstedelen af deres Manuka honning.

Prissammenligning af Manuka Honning hos billigste forhandler:

Manuka honning med MGO 550+

Manuka honning 550 + (UMF15) MGO. Manuca honning med det største indhold af MGO til bekæmpelse af ondt i halsen, virus og bakterier. Find billigst på castorolie.dk/manuka-honning
Manuka Honning MGO 550+. 250 gram. Pris 409,- Gå til butik
Manuka honning 550 + MGO. Manuca honning med det største indhold af MGO til bekæmpelse af ondt i halsen, virus og bakterier. Find billigst på castorolie.dk/manuka-honning
Manuka Honning MGO 550+. 250 gram. Pris 430,- Gå til butik

Manuka honning med MGO 400+

Manuka honning til sår og hud med højt MGO. Find billigste Manuka honning på https://castorolie.dk
Manuka Honning MGO 400+. 250 gram. Pris 289,- Gå til butik
Manuka honning med højt MGO. Læs om Manuka på https://castorolie.dk
Manuka Honning MGO 400+. 250 gram. Pris 337,- Gå til butik

Manuka honning med MGO 100+

Manuka honning MGO 100+ til sårpleje, sårbehandling, forkølelsessår, influenza mm på castorolie.dk
Manuka honning MGO 100+. 250 g. Pris 197,- Gå til butik
Manuka honning MGO 100+ hos castorolie.dk/manuka-honning til pleje af sår, behandling af infektioner, influenza og forkølelsessår (herpes)
Manuka honning MGO 100+. 250 g. Pris 239,- Gå til butik

 

Hvad er Methylglyoxal (MGO)?

Methylglyoxal dannes naturligt i nektaren fra Manuka busken. MGO Manuka Honning indeholder store mængder MGO i modsætning til almindelig honning, der oftest indeholder små mængder. MGO har bl.a. antibakterielle og antivirale (virusbekæmpende) egenskaber1+2+3 og forskning har påvist, at jo højere MGO indhold jo større antibakterielle og antivirale egenskaber. MGO har, udover at kunne bekæmpe over 250 forskellige bakteriestammer, tilmed vist sig, at være effektiv mod de penicillin resistente bakterier MRSA, MSSA, VRE samt begge influenza A og influenza B virus.

I Manuka honning er MGO indholdet mellem 100-1000 mg/kg.

MGO måles også med måleenheden UMF. For at opnå de sunde fordele skal MGO niveauet gerne være over 400+ eller UMF over 12+. Et studie har dog fundet antibakteriel virkning ved 100 mg/kg – betegnet MGO 100+, men effekten viralt og bakterielt er altså dokumenteret bedre omkring MGO 400+.

Manuka honning som medicin mod virus- og bakterie-infektioner

Kan det virkelig passe at Manuka honning kan bruges som medicin? Ja studier har vist at Manuka honning er en effektiv superfood til at bekæmpe infektioner og virus. Herved fungerer honningen altså som en hjælp til dit immunforsvar til at bekæmpe sygdom. 4+5

Honningen har siden oldtiden været brugt til sårpleje, og har i flere år været brugt på hospitaler til at behandle sår grundet dens bakteriedræbende og sårhelende egenskaber.

Honningtavle med manuka honning fra castorolie.dk/manuka honning. Bitavlerne fyldes med nektar.
Foto: Bier har travlt med at fylde honningtavlen med honning. Bierne lever af honningen om vinteren.

Hvad er Manuka honning godt for?

Manuka honning er godkendt som medicinsk produkt på grund af dens helbredende egenskaber.

Bakterier, svamp og sårheling

På hospitaler i bl.a. Tyskland, USA og Danmark bruges honningen i sår som bakteriedræbende og til bedre sårheling. Desuden anvendes honningen ved brandsår til regeneration af huden samt som et naturligt smertestillende middel. Diabetiske sår har i et studie fra 2014 vist at manuka honning er effektiv til sårheling og behandling/bekæmpelse af bakterier og svampeinfektioner.  Andre studier har bevist at det er effektivt til infektioner i sår med MRSA resistente bakterier.

Gavnlig for mundens sundhed

For at tænder, tandkød og øvrige organismer i munden har det godt er en god bakterieflora nødvendig.

Studier med Manuka honning har vist at kunne bekæmpe den type bakterier i munden der er årsagen til plak, infektioner i gummerne og huller i tænderne. Specielt honning med et højt indhold af MGO, der kan hæmme de skadelige mundbakterier, som P. gingivalis og A. antinomycetemcomitans.

En anden undersøgelse studerede effekten af manuka honning på reduktion af plak og tandkødsbetændelse. Her blev deltagerne inddelt i 2 grupper. Den ene gruppe fik hhv en slikkepind med manuka honning og den anden gruppe et stykke sukkerfrit tyggegummi. Dagligt efter deltagernes tredje måltid skulle de enten sutte eller tykke på deres manuka slikkepind eller tyggegummi. Gruppen med manuka honning fik signifikant mindre plak og tandkødsbetændelse end den anden gruppe. Manuka honning giver til trods for sit sukkerindhold, imodsætning til raffineret sukker, altså ikke huller i tænderne. Tvært imod.

Dens gode egenskaber er dokumenteret til:

 • Bekæmpelse af bakterier og virus 1+2+3
 • Mod forkølelsessår (herpes) – Kan forkorte udbruddet af herpes vira
 • Influenza – Bekæmpelse og forebyggelse af influenza 4+5
 • Svamp – Bekæmpelse af svampeinfektioner. 6
 • Sårheling – Studier har påvist en hurtigere sårheling
 • Akne – God effekt mod akne grundet dens antibakterielle egenskaber
 • Eksem – Kan have lindrende og helende effekt på eksem
 • Ondt i halsen – Spis honningen direkte fra glasset, de helende enzymer i honningen dør ved temperaturer over 40 grader.
 • Diarre – Virksom hvis den skyldes bakterier og virus. Honningen fremmer også væskeoptagelse.
 • Tømmermænd – Fruktosen i honning fremmer nedbrydning af stofferne der giver tømmermænd.
 • Dårlig ånde – Dræber de bakterier i mund og svælg der er årsag til dårlig ånde
 • Mavesår – Undersøgelser har vist god effekt af 20 gram honning 4 gange dagligt før måltid.
 • Tænder – Forskning har vist at manuka honning bekæmper de bakterier der er årsag til huller i tænderne. 5

Hvordan bruges Manuka honning?

Manuka honningen kan bruges som en sund og lækker mad, der smager godt. Til behandling kan den benyttes direkte på huden eller spises.

Eksempel på brug:
Indvortes:
Brug minimum 3 skefulde dagligt – 30 min før måltider og før du går i seng. Kan bruges i en kop te (vandet må max være 40 grader for ikke at dræbe de gavnlige enzymer i honningen)

Udvortes:
MGO 400+ (UMF 20+) honning påføres det inficerede sår og dækkes evt med gaze eller egnet plaster. Kan sidde 30 minutter eller så længe det tolereres. Såret kan skylles med rent vand (gerne lunkent) og gentag behandlingen hver anden time.

Kan jeg bruge Manuca honning i min te og stadig udnytte dens gode egenskaber?

JA du kan du sagtens bruge manuca honning i din te, men VIGTIGT at din te ikke er over 40 grader varm. Grunden til dette skyldes de gavnlige enzymer, der dræber bakterie og virus, i honningen ikke tåler temperaturer over 40 grader. Det dræber enzymerne. Et godt tip til fx ondt i halsen er at bruge kamille te sammen med honningen for en ekstra god effekt, da kamille også virker bakteriedræbende.