Kokosolie guide - Hvilken kokosolie er bedst?

Kokosolie guide

  Anbefalet til

 • Hårpleje
 • Hudpleje
 • Madlavning
 • Velvære
[toc]

Hvad kan man bruge kokosolie til?

Kokosolien har fået en del kritik gennem årene, men både forskning og gode oplevelser slår det klart: Den tropiske kokosolie er fantastisk!

Kokosolien er din ven til vinteren tørre ben, til eftermiddagskaffens søde trøfler, i proteinsmoothien efter træning, i plejen af det lange hår, efter sommeren skarpe sol og til de firbenedes blanke pels. Listen er lang, og vi gør det mere overskueligt for dig hér!

Hvor køber man kokosolie?

Spørgsmålet er snarere: hvor køber man ikke kokosolie? Kokosolie er at finde i de fleste dagligvarebutikker, men de rigtig gode finder du oftest i helsekostforretninger. Ligesom alle de andre olier er der et hav af varianter. Rå Ekstra Jomfru Økologisk kokosolie er den bedste, fordi den ikke er raffineret (opvarmet), og samtidigt er det en helt ren olie uden fejl overhovedet. Er der en vis procentvis fejl i frugten eller olien, vil den ikke hedde ’ekstra’.

Kokosolie siges at være antibakteriel og indeholde E-vitamin. Det er en kokosolie med et stort indhold af mellemkædede mættede fedtsyrer. Umiddelbart skulle det lyde negativt i og med mættet fedt oftest forbindes med animalsk fedt. Forskellen er, at animalsk fedt alleroftest er langkædede – og det reagerer kroppen helt anderledes på.

Det giver mening at vælge den bedste kokosolie, hvis man gerne vil udnytte de gode fedtsyrer og vitaminer bedst muligt. Rå Ekstra Jomfru Økologisk kokosolie er netop ikke raffineret/opvarmet, hvilket betyder, at duften af kokos stadig er til stede. Hvis du ikke bryder dig om duften, kan man sagtens vælge en neutral, uden at man mister alle de gode egenskaber. I stegning opvarmer man netop alligevel olien, og her giver det god mening at vælge en raffineret udgave. Ellers, særligt hår og negle, er anbefalingen stadig at vælge en kokosolie med duft.

I teksten nedenfor bliver det forhåbentligt lidt klarere, hvornår du skal bruge hvad.

Listen herunder giver et bud på forskellige kokosolier, der både egner sig til køkkenet og badeværelset. I glas, i plastik og i smukke krukker. Find den, der passer dig!

Hvilken kokosolie er bedst?

Giv gerne din mening til kende – du kan finde vores kontaktoplysninger her.

kokosolie


Kokosolie hår – hvordan?

Kokosolie er super godt og naturligt alternativ til de dyre, ofte mere syntetiske hårolier. Kokosolien kan bruge som en hårkur eller serum, alt efter din hårtype – og ikke mindst det resultat, som du ønsker.

Som hårkur kan du bruge den helt, som den er. Du kan med fordel massere den ind helt fra rødderne og ned i fugtigt hår, lægge et håndklæde på hovedpuden, sove med den i og så vaske den godt ud med en naturlig shampoo næste morgen. Kokosolien smelter allerede ved små 40, så den er hurtig lige at lune, eventuelt i solen. På den måde, bliver den helt flydende som vand – og dermed lettere at arbejde med. Ved at dryppe et par dråber æterisk olie i kokosolien skabes en endnu mere luksuriøs, selvkærlig oplevelse – derhjemme.

Bryder du dig ikke om at skulle sove med olien i, kan du lade den sidde helt ned til 10 minutter og stadig opnå effekt. Det vil gøre dit hår blødere, mens E-vitaminen styrker og reparer slidte spidser.

Kokosolie kan være lidt svært at få ud af og kræver ofte flere ganges vask med shampoo. Derfor anbefaler jeg oftest at bruge olien som en serum i stedet. Det betyder, at man blot tager ganske lidt og fordeler i længderne af håret. Nogle bruger den som en del af styling af håret, fx fremhæver og definerer det krøller, mens krus mindskes. Det er vigtigt ikke at bruge for meget, idet det simpelthen kan gøre håret tungt eller fedtet i stedet. Hvis du har tyndt eller fint hår, bør du altså ikke bruge meget mere end størrelsen på en ært. Prøv dig frem – det er det hele værd.

Nu du alligevel er i gang, kan det anbefales at få hundens pels til at skinne også! Bland mellem ¼ tsk. – 1 spsk. kokosolie i foderet, alt efter hvor stor din hund er. Hunde har brug for en god og sund kilde til fedt, hvorfor kokosolien er helt oplagt – både for at styrke pels og indre organer. Min lille hund stråler – både indvendigt og udvendigt!


Kokosolie til ansigtet

Kokosolie kan bruge i ansigtet på flere måder og til forskellige hårtyper. Den antibakterielle effekt gør den ideel som ansigtsrensemælk, serum og fugtighedscreme til fedtet hud. Har du tendens til urenheder eller bumser kan olien være med til at give din hud den fugt, som den har brug for. Igen er det vigtigt ikke at bruge for meget af den lækre olie. På den måde får din hud ikke behovet for at skulle producere yderligere fugt selv – den overskydende fugt og olie, der kan give urenheder. Når du masserer den ind, smelter den fløjlsblødt mellem fingrene – du vil hurtigt opdage, at der skal ganske lidt til. Det er altså også en rigtig god løsning, fra et økonomisk perspektiv.

Til tør eller moden hud kan olien give god fugt, uden at skinne. Lad olien tørre ind og brug den eventuelt under din sædvanlige dagcreme for ekstra fugt. E-vitamin reparerer og styrker huden, og kokosolien fungerer derfor rigtig godt til ar samt fine linjer. Kokosolien kan stimulere hudens vigtigste protein – kollagen. Det betyder, at kokosolien altså også kan hjælpe mod rynker.

Kokosolie er helt fantastisk som makeupfjerner. Fugt en mikrofiberklud, fordel kokosolien og fjern makeuppen, som du plejer. Du kan også bare fordele olien med fingrene – se videoen nedenfor! Det fantastiske er, at den nemt fjerner vandfast mascara, og at der ikke sker noget ved, at den kommer i øjnene.


Kokosolie til kroppen

Kokosolien siges at have en lille smule naturligt solfilter, hvorfor den kan styrke din almindelige solcreme om sommeren. Allerbedst, er kokosolien helt ideel, hvis du alligevel skulle blive lidt forbrændt. Den lindrer, reparerer, fugter og plejer din hud på en og samme tid.

Har du nogensinde læst bag på en olie til neglebåndene? Ofte starter det med en form for olie – hvorfor ikke bare bruge kokosolie her også? Det føles næsten fjollet, men der er ikke det, den ikke kan bruges til. Er olien lidt kold (olien er helt hård ved temperaturer under 40) er den perfekt til at massere omkring neglene og styrke huden dér.

Kokosolie indeholder, som nævnt, en stor mængde mellemkædede mættede fedtsyrer. Det betyder, at olien er dejlig fed og drøj i sin konsistens. Med det høje indhold af E-vitamin er den alletiders til de sprukne hænder om vinteren. Masser olien ind i rifter og sår. Hvis du har meget tør hud, kan du sove med en bomuldshandske for at koncentrere olien om dine hænder. I det daglige kan den rene olie være lidt upraktisk, hvorfor du med fordel kan vælge en håndcreme, hvor den gavnlige olie er blandet i en creme, der tørrer hurtigere. Fx denne fra Dr. Organic, der i øvrigt har en hel serie med kokosolie:

Se hele serien: Gå til Dr. Organic Serie

Til slut skal det nævnes, at kokosolien er alletiders fugtgivende lotion efter barbering – alle steder. Den kan afhjælpe røde knopper eller rødmen. Masser forsigtigt ind, gerne flere gange. Dup eventuelt med et mørkt håndklæde, inden du hopper i tøjet igen.

Kokosolie til huden – afsluttende ord

Kokosolien kan bruges som den er, men der findes også ganske mange hudplejeprodukter, hvor den netop indgår som en af de aktive ingredienser.

Det bør understreges, at vores hud er lige så forskellig, som vi er mennesker. Det tager oftest lidt tid for huden at skulle omstille sig, hvorfor du er nødt til at prøve dig frem. Nogle vil ikke have gavnlig effekt af at bruge olien i ansigtet også.


Kokosolie tænder – hvordan?

Mange bruger kokosolie som tandpasta. Her blander man blot olien med æterisk pebermynteolie, dels for den friske, gode duft, men også for at få endnu mere antibakteriel virkning. En sådan tandpasta vil naturligvis være uden fluor. Det er der delte meninger omkring – en helt anden diskussion, som du kan læse en helt masse gode artikler om. Nogle bruger denne alternative tandpasta hver anden dag, hvis de stadig gerne vil bruge fluor, uden at gå glip at kokosoliens gode virkning.

Drømmer du om et stort, hvidt smil? Ja, så er du sørme også landet det helt rigtige sted! Kokosolie kan bruges som tandblegning ved at blande nogle dråber med 1 tsk. natrum. Inden din normale tandbørstning, børster du blot godt rundt i et par minutter. Se det som en slags ekstra forkælelse, som du kan gøre de dage, hvor du lige har overskud til det. De fleste oplever effekt allerede efter nogle gange, men fungerer bedst, hvis du er vedholdende og laver kuren et par gange i ugen.

Olien kan desuden bruges til at smøre og pleje tandkødet, særligt hvis det er ømt eller rødt. Masser det forsigtigt ind – lad det gerne sidde lidt for at få lov til at virke.


Koldpresset, økologisk, jomfru, raffineret kokosolie – hvad skal jeg vælge?

Hvad betyder koldpresset?

Koldpresning er en meget skånsom metode, hvor kokosnøddens olie forsigtigt presses ud ved lavt tryk og uden opvarmning. På den måde bevarer man næringsstofferne og fedtsyrernes struktur.

Hvad betyder økologisk?

Økologi betyder, at olien vil være fremstillet efter nogle mål med øje for miljø og dyrevelfærd. Her følges der altså nogle helt konkrete retningslinjer, som du kan læse mere om på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Overordnet er det nogle principper, der handler om at undgå sprøjtemidler, tage hensyn til natur og grundvand, mindske skadelige tilsætningsstoffer og øge dyrevelfærd. Alt sammen for at skabe en bedre Jord på alle områder. Og det er alt sammen noget, som du støtter, når du vælger den økologiske kokosolie.

Hvad betyder jomfru kokosolie?

Jomfru Kokosolie indikerer, at olien har en vis renhed. Kokosolie er et vidunderligt naturprodukt, hvorfor nogle frugter kan have ligget på jorden eller frost kan have skadet olien lidt. Jomfru indikerer, at der er ganske få fejl, men stadig flere end Ekstra Jomfru. Her vil det mest påvirke prisen.

Hvad betyder raffineret kokosolie?

En raffineret kokosolie er opvarmet – dvs. den har mistet nogle næringsstoffer og fedtsyrestrukturen er ændret. I nogle sammenhænge betyder raffineret også, at olien får tilsat opløsningsmidler og udsættes for meget høj varme i meget lang tid. Således skabes en olie af dårlig kvalitet, som fx Palmin, der ofte forveksles lidt med kokosolien. Denne relativt grove form for bearbejdning og raffinering ses relativt sjældent ved de rene kokosolier, som omtales i dette skriv. Læs på glasset og  overvej at betale lidt mere for den ikke-raffinerede udgave. Det er klart at foretrække for både krop, sind og sjæl!


SÅ, dagens take-home-message … 

Kokosolie kan bruges til:

 1. Uren og tør hud
 2. Mund/tænder
 3. Stegning
 4. Hår
 5. Hud
 6. Negle
 7. Hundens pels
 8. Bagning
 9. Aftersun
 10. Meget mere!

Nu er der kun én ting tilbage – find en kokosolie!


🥥 Kan jeg bruge kokosolie til ansigtet?

Ja - du kan godt anvende kokosolie til ansigtet, men det er vigtigt du er opmærksom på hvordan. Vi kommer omkring de forskellige anvendelsesmuligheder i indlægget her.

🥥 Kan jeg bruge kokosolie til madlavning?

Kokosolie er rigtig godt til madlavning. Faktisk kan det somme tider være bedre at anvende kokosolie, sammenlignet med andre olier til madlavning - se hvorfor.

🥥 Hvor kan jeg købe kokosolie?

Kokosolie kan du finde i de fleste helsekostforretninger, men også online. Bemærk dog der kan være stor foreskel på kvaltieten på olien, så det er altid en god idé at lave din research inden du køber. Det er essentielt at vide om olien skal anvendes til mad, huden eller håret.

Kilde på opskrift:
Minimalistbaker

Produktkilder:
https://www.med24.dk/
https://www.helsebixen.dk/shop/
https://www.helsehelse.dk/

Magasinkilde: 
Naturli