Rosmarinolie

Rosmarinolie

Rosmarinolie er et kendt krydderi, som har en lang række gavnlige effekter på din krop og hjerne. Rosmarin kan anvendes til mange ting. Det kan både spises og bruges som duft i aromaterapi. Vi har samlet nogle spændende studier, der bl.a. dokumenterer rosmarinoliens egenskaber mod hårtab samt dens  aromatiske evner til at forbedre hjernens hurtighed og præcisionnaturlig hjernedoping samt til at bekæmpe acne. Desuden har vi fundet den helseshop der sælger olien i god kvalitet og til den billigste pris. Læs mere nedenfor.

Rosmarin tilhører plantefamilien Lamiaceae, som er en af de største med omkring 7000 forskellige arter. Dens originale familienavn er Labiatae. Dens fulde betegnelse er Rosmarinus officinalis Labiatae.

Jyllands Posten har skrevet en spændende artikel om forskellige æteriske oliers egenskaber. De beskriver bl.a. studier der viser at rosmarin kan modvirke demens, give energi, klarhed, bedre koncentrationsevnen og hukommelsen og meget mere. Læs artiklen her.

Rosmarinolie og hårtab

Rosmarinolie og hårtab er måske ikke det første man forbindet. Ikke desto mindre indeholder olien carnosinsyre, som i studier har vist både at have antiinflammatoriske egenskaber, stimulerer nerve vækst og fremmer cirkulationen i hovedbunden. Desuden har et studie vist, at olien er mindst ligeeffektivt som det medicinske minoxidil 2% mod hårtab – og uden bivirkninger. Læs studiet her.

Forskning peger altså på at rosmarinolie er et godt alternativ til hårvækst, og uden bivirkninger. Du kan læse et studie om carnosinsyrens egenskaber til behandling af hårtab eller alopecia her. 1

Et andet stort randomiseret studie med 86 deltager der led af hårtab (alopecia areata) har påvist god effekt ved aromaterapi. Undersøgelsen varede kun 7 måneder, men opnåede alligevel flotte resultater.  Deltagerne blev delt op i 2 lige store grupper. En kontrol og behandlergruppe. I behandlergruppen oplevede 44 % at få hårvæksten tilbage, men det var 15 % i kontrolgruppen. Læs studiet her.

Opskriften behandlergruppen fik er som følger:

 • 2 dråber rosmarinolie
 • 3 dråber lavendelolie
 • 3 dråber timianolie
 • 2 dråber cedertræsolie

Ovenstående olier blandes med 3 mililiter jojobaolie og 20 mililiter vindruekerneolie.

Hver aften massagerede deltagerne hovedbunden med opskriften i minimum 2 minutter. Efter massagen lagde deltagerne et varmt håndklæde over håret for at bedre optagelsen af olierne (æteriske olier fordamper og varme øger blodcirkulationen). Kontrolgruppen brugte kun jojobaolie og vindruekerneolie, men fulgte ellers samme procedure som behandlergruppen.

Billigste rosmarinolier fundet hos forhandlere:

Rosmarinolie økologisk 10mL. Find mere hos castorolie.dk
Rosmarinolie 10 ml – øko, koldpresset, 100 % ren æterisk olie i glas. Øger hårvækst. Fremmer cirkulationen i hovedbunden. Gør hjernen hurtigere, øger dens præcision. Pris 49,- Gå til butik
Rosmarinolie - æterisk olie, koldpresset olie, økologisk olie, 100% ren. Fundet på castorolie.dk/rosmarin
Rosmarinolie 10 ml – økologisk, koldpresset og 100% ren æterisk olie i glas. Pris 50 kr. Gå til butik

Har D vitamin betydning for hårtab?

Der kan være mange årsager til hårtab (alopecia), og man ved at mangel på d vitamin kan være en af dem. Flere undersøgelser har vist at flere former for hårtab bl.a. alopecia areatae har en sammenhæng med mangel på d vitamin. Randomiserede undersøgelser har vist at en stor dosis d-vitamin tilskud kan øge hårvækst og mindske hårtab.10 + 11. Derudover ved man at vitamin d mangel er associeret med flere forskellige inflammatoriske ( betændelses) hudlidelser. Det anbefales at bruge et tilskud med en høj dosis som denne d-vitamin.

Årsagerne er multifaktorielle hvorfor det kan synes oplagt at hjælpe kroppen på flere områder, hvis man vil forbedre mulighederne for hårvækst. Så udover behandling med fx rosmarinolie kunne et supplement med d vitamin også være en løsning. Læs mere om D-vitamin

Rosmarinolie mod akne

Rosmarinoliens egenskaber mod akne er kun blevet undersøgt i få studier.

Et studie har undersøgt oliens antibakterielle evner til at bekæmpe den bakterie der er med til at give akne og uren hud. Den bakterie hedder Propionibacterium acnes. I mikroskop kunne det konstateres at rosmarinolien faktisk var effektivt til at bekæmpe denne bakterie, hvorfor olien sammen med fx tea tree olie sandsynligvis er god til behandling af akne.

Rosmarin aromaterapi som hjernedoping

De naturlige fytokemikalier i rosmarin har gennem flere hundrede år været anvendt af alternative behandlere. Nu har forskning vist at duftstoffer i olien har gavnlige effekter på hjernens hurtighed og præcision. Professor i farmakologi på Århus Universitet, Ulf Simonsen fortæller at rosmarin ændrer blodgennemstrømningen i hjernen. 7 + 8

Ønsker man at øge eller forbedre sin præstation vil rosmarin aromaterapi derfor være et naturligt valg til sund hjernedoping.

Rosmarinolie æterisk 20mL. Aromaterapi som hjernedoping. Læs på castorolie.dk
Rosmarinolie til aromaterapi fra Natur Drogeriet. 20 ml. Pris 98 kr incl fragt. Gå til butik

Rosmarinolie virker antibakterielt

Et andet spændende studie fra 2018 med rosmarinolie har påvist rosmarins antibakterielle egenskaber, som kan vise sig meget interessant i tider med penicillin resistent bakterier. 2
TIP: Olien er grundet dens bakterie bekæmpende egenskaber også god til mundhygiejne og dårlig ånde. Put 2 dråber olie i et glas vand, skyld munden i 0,5-1 min og spyt det ud igen.

Rosmarin eller rosmarinolie har mange sundhedseffekter. Læs mere på castorolie.dk
Foto: Rosmarinplante (latin:Rosmarinus officinalis) i blomst.

Videnskabelige undersøgelser af rosmarin

Der er flere studier af rosmarinoliens gavnlige effekter på forskellige tilstande. Rosmarin indeholder store mængder A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B1- og B3-vitamin, kalcium og jern. 3

Desuden indeholder rosmarin ekstrakt over 20 forskellige antioxidanter og deriblandt carnosinsyre.

Et studie fra 2018 beskriver rosmarins mange forskellige gavnlige egenskaber. Du kan læse dette spændende studiet her.

Hvad gavner carnosinsyre i rosmarin?

Carnosinsyre har i videnskabelige studier vist sig at virke antiinflammatorisk, antibakterielt, kræftbekæmpende og antitrombotisk 5 . Det er derfor ikke overraskende, at denne plante igennem årtusinder er blevet anvendt som krydderi og naturmedicin. Rosmarins gavnlige egenskaber skyldes formentlig et samsurium af hele oliens eller plantens sammensætning af fytokemikalier, vitaminer, mineraler mm. og carnosinsyren i rosmarin er således blot en del af denne komplekse plantes sammensætning.

Rosmarin som naturmedicin og duft – men hvad indeholder det?

Rosmarin indeholder en lang række fytokemikalier. Ordet fytokemikalier kommer af græsk (phyto=plante). De er altså plantens eget organiske farve- og duftstof og giver desuden planten smag og konsistens. Disse phytokemikalier, som ikke findes ikke i mineraler og vitaminer, virker bl.a. som plantens forsvars- og tiltrækningsmekanisme.

Rosmarin indeholder følgende fytokemikalier:

” Carnosinsyre, rosmarinsyre, kamfer, koffeinsyre, betulinsyre, ursolsyre, 1,8 cineol og carnosol.

Nedenfor ses fordelingen af fytokemikalier i rosmarin illustreret med et cirkeldiagram. 6

Sammensætning af fytokemikalier i rosmarin. Skema på castorolie.dk
Cirkeldiagram: Fordeling af fytokemikalier i rosmarin. Fx udgør 30% carnosinsyre

 

Hvad virker rosmarinolien mod?

Der er lavet flere videnskabelige undersøgelser omkring rosmarinolie til behandling af en lang række sygdomme.

I Tyskland er rosmarin blevet godkendt til behandling mod en række sygdomme. Den essentielle olie fra rosmarin er godkendt i doser af 0,1 – 1,0 ml  dagligt. Tilstandene eller sygdommene, som rosmarinolien bruges mod i Tyskland er bl.a. 9

 • Dyspepsi (sur mave)
 • Forhøjet blodtryk
 • Gigt

Udover ovenfor nævnte tilstande ved man at rosmarinic syre i rosmarin virker:

 • Antiinflammatorisk (betændelseshæmmende)
 • Antibakterielt (bakteriebekæmpelse)
 • Antiviralt (mod virusinfektioner)
 • Antioxidant (bekæmper frie radikaler og hjælper opbyggelsen af fx hud og hår)

Der er derfor mange mulige sygdomstilstande som rosmarinolien kan bruges imod. Man ved at den også er effektiv mod mavesmerter, men muligvis også som naturlig behandling mod herpes. Fremtidige studier vil undersøge rosmarin til behandling af kræft, depression, Alzheimers samt Parkinsons sygdom. Der er i 2018 over 80 kliniske studier omkring rosmarin, hvoraf 32 fortsat er igang. 9

Rosmarinolie økologisk 10 mL. Find hos castorolie.dk
Rosmarinolie økologisk, koldpresset, 100% ren. 10 mL. Pris 49,- Gå til butik!