Manuka honning

Manuka honning

    Anbefalet til

  • Hårpleje
  • Hudpleje
  • Mundpleje
  • Velvære

Her kan du læse om manuka honning samt se hvor du køber den billigste honning. Studier har undersøgt manuka honningens sammensætning. Du kan læse hvad den består af i dette studie1

I denne artikel kan du læse om manuka honning, samt dets potentielle effekter, som vi har understøttet ved at henvise til studier og kilder. Mange bruger honning til at spise og i deres te, da den både smager godt, men også er god for helbredet.

Se den anmelderroste manuka honning herunder:

Hvor kommer Manuka honning fra?

Manuka honning er honning fra New Zealand og Australien. Her udvindes den af bier, der spiser nektaren fra planten Manuka træet eller Manuka busken (Leptospermum scoparium), som bierne bestøver.

Manuka-busk

Foto: Manuka busk i blomst på New Zealand – her samler bierne størstedelen af deres Manuka honning.

Manuka træet blomstrer kun 4 uger om året, men er meget udbredt på New Zealand. Det er en vildt voksende plante.

Hvis du vil vide mere om Manuka honning må du læse Sundhedsstyrelsen MTV på side 66 og 68.

honningtavle

Foto: Bier har travlt med at fylde honningtavlen med honning. Bierne lever af honningen om vinteren.

Manuka honning – Hvorfor er det så dyrt?

Manuka honning koster langt mere end almindelig honning. Det skyldes blandt andet, at Manuka træet primært kun vokser i New Zealand, men kan også findes i Australien. Det begrænser derfor produktionen og udbuddet af Manuka honning, og både busken og honningen er derfor sjælden -det anslås, at Manuka honning udgør 1% af verdens samlede honning.

Derudover er selve udvindingen af honningen forbundet med mange udfordrende faktorer, som i sidste ende kan resultere i, at biavleren ikke har mulighed for at høste. Selve høstperioden strækker sig mellem 2 til 6 uger, og selve blomsten, som skal give bien den fornødne nektar, blomstrer kun i 12 dage. Ydermere gør de newzealandske vejrforhold heller ikke honningproduktionen nemmere for biavlerne. På grund af landskabet oplever man også tit at være nødt til at anvende helikoptere for at kunne indsamle Manuka honningen.

Manuka honning vs almindelig honning

Honning er kendt for at indeholde det antibakterielle stof Methylglyoxal (MGO), men hvor almindelig honning kun indeholder en meget lille koncentration af stoffet, indeholder Manuka honning mellem 100-1000 MGO pr. mg/kg. Det er netop Manuka honningens høje indhold af MGO, der er den væsentligste adskillelsesfaktor 2

Manuka honning kan købes med varierende MGO-koncentrater – jo højere koncentrat desto stærkere antibakterielle egenskaber vil honningen besidde. Prisen vil her ligeledes blive dyrere afhængig af koncentrationen.

Udover Manuka honningens antibakterielle egenskaber, så er den både smag- og teksturmæssigt anderledes. Manuka honning er både tykkere og mørkere. Den har en lækker cremet konsistens, og så kan den modsat almindlig honning tåle opvarmning, og egner sig derfor rigtig godt i te og andre varme drikke.

Hvordan kan man anvende Manuka honning?

Manuka honningen har med dens høje koncentration af antibakterielle stoffer flere anvendelsesmuligheder både indvortes og udvortes.

Honningen har flere helbredende egenskaber, og kan derfor bruges til at bekæmpe bakterier og infektioner samt hjælpe med sårbehandling og hurtigere heling. Den har også vist at kunne have en positiv effekt på akne 3

Det er vigtigt at nævne, at du som altid bør rådføre dig hos lægen, før du påbegynder egenbehandling.

Ved at smøre et tyndt lag honning på dit sår, rift, myggestik eller lignende, vil du få lavet et beskyttende lag, der kan hjælpe med en hurtigere sårheling. Her vil Manuka honningen også gå ind og modvirke kløe, som gør, at den er perfekt til at behandle eksem eller myggestik 4

Har du ondt i halsen, kan du tilføje en skefuld Manuka honning til din te eller blot i varmt vand. Her vil honningens antibakterielle egenskaber gå ind og lindre din ømme hals.

Ligesom du kan lave hjemmelavede ansigtsmasker af andre naturlige ingredienser, så kan du bruge Manuka honningen i dens rene form, ved at smøre et tyndt lag på huden, og blot lade det sidde i ca. 5 min. Hvis du døjer med tør hud, kan du også med fordel blande honning og kokosolie og lave den lækreste fugtmaske. Masken masseres blot ind i ansigtet, og efter 15 min renses den af med vand – en hurtig og nem fugtkur til den trængende hud.

Manuka honningen kan med fordel bruges i madlavning enten som smørelse på brød, i smoothies eller ovenpå din yoghurt sammen med frisk frugt og granola – og hvis man bare virkelig godt kan lide smagen af honning, så kan man også sagtens spise det direkte fra glasset.

Hvordan vælger jeg den rigtige Manuka honning?

Manuka honning er på baggrund af den newzealandske regering beskyttet af et kvalitetskrav, der er skabt for at beskytte varemærket samt dig som forbruger, så du kan være sikker på at købe den ægte vare. For at sikre, at der ikke bliver snydt med kvalitetskravene, og at honning bliver solgt under falsk varebetegnelse, findes der laboratorier, der specifikt har til formål at teste Manuka honningens ægthed.

Manuka honning kan mærkes med enten MGO ratings eller UMF ratings. Begge er garantimærkninger, der indikerer at der er tale om den ægte Manuka honning. Så når du er på udkig efter Manuka, bør du derfor kigge efter honningens mærkning. På den måde er du sikker på ikke at bruge penge på falske produkter 5


 

manuka træer 

Manuka honning i plejeprodukter

Der er flere hudplejeproducenter, der har fået øjnene op for honningens gode egenskaber. De har derfor udviklet hudplejeserier med Manuka honningen, som skal hjælpe med at styrke hudens naturlige regenerering af celler. Honningens egenskaber vil derfor virke ved at gå ind og skabe blødere og få din hud til at synes yngre.

Som nævnt ovenfor kan Manuka honning også have en god effekt i behandling af akne. Du kan derfor finde hudplejeserier baseret på Manuka honning, der især er udviklet til at hjælpe følsom og beskadiget hud.

Ligeledes kan du også finde shampoo og balsam med Manuka honning, hvor honningens næringsstoffer går ind og revitaliserer hovedbunden, og hjælper dig med at få skabt et sundt hår.

Et lidt billigere alternativ til Manuka honning er Manukaolien. Den har nogenlunde samme egenskaber som honningen, men de er dog vidt forskellige i konsistens, smag og sammensætning.

 


💪 Hvad kan Manuka Honning bruges til?

Manuka Honning er generelt sundt for vores helbred, da det er rig på methylglyoxal, som er den antibakerielle og virusbekæmpende egenskab. Derudover er Manuka Honning godt mod sårpleje, tømmermænd, mavesår, tandpine og mange flere.

🌿 Hvad er Manuka Honning?

Manuka honning er en særlig honning der udvindes i Australien og New Zealand. Den smagsfulde honning kommer fra træer og buske i Manuka familien, som bliver bestøvet af bier.

🌟 Hvad koster Manuka Honning?

Manuka Honning til omkring 200 kroner for 250 gram. Du kan dog være heldig at finde det på tilbud til tider, men det er typisk ikke noget som sættes rigtig meget ned desværre.